Slaapritme van de baby: aanpassing aan de zomertijd?

Baby en moeder, klaar voor een beter slaapritme
Baby die huilt. Verstoord door zomertijd, heeft een beter slaapritme nodig

Binnenkort is het tijd om een uur vroeger op te staan. Het ingaan van de zomertijd op de laatste zondag van maart doet ons allemaal uitkijken naar de lente. De tijdsverandering betekent echter ook een verandering in uw slaapritme en de slaaproutine van uw baby. Het begin van de zomer kan dus een uitdaging zijn. Een uur minder slaap is geen eenmalig probleem. Terwijl jij je misschien een paar dagen slaperig voelt, kan de tijdsverandering ervoor zorgen dat je kind moeite heeft met slapen. Daarom is het belangrijk om het slaapritme van je baby bewust aan te passen om hem voor te bereiden op de verandering.

Het slaap-waakritme – en waar het om gaat.

Het zogenaamde circadiane ritme of slaap-waakritme is hiervoor verantwoordelijk. Deze zorgt ervoor dat we met regelmaat wakker worden en dat we moe worden en op een bepaalde tijd gaan slapen. Daarom is het zo moeilijk voor het slaapritme van je baby als je hem een uur eerder te slapen legt als de zomertijd ingaat. Je slaaproutine zal hem vertellen dat het tijd is voor een dutje, maar zijn lichaam zal hem vertellen dat hij wakker moet blijven. Dit kan leiden tot gezeur en gehuil van je kind en frustratie van jouw kant. Uw baby kan ook ‘s nachts wakker worden door het extra uur. Het slaap-waakritme wordt be├»nvloed door licht. Daarom is licht het belangrijkste dat u en uw kinderen kan helpen bij een harmonieuze overgang naar de zomer. Deze en andere nuttige tips hebben we voor u samengevat in deze blog.

De 4 beste tips voor de overgang naar de zomertijd:

  1. Baby’s avondroutine – gericht gebruik van helderheid en duisternis

Als u de slaaproutine van uw baby “volgens de klok” wilt aanhouden, kunt u het beste vier dagen voor de tijdsverandering beginnen met het verduisteren van de kinderkamer een uur voor het slapengaan. Blootstelling aan licht voor het slapengaan maakt het namelijk moeilijker voor uw baby om in de avondroutine te komen en zich dus moe te voelen en eerder in slaap te vallen. Door voor een donkere omgeving te zorgen, helpt u uw baby om zich vroeg aan te passen en eerder met de avondroutine, en dus de slaaproutine, te beginnen. Als u uw kind gewoonlijk om 20 uur naar bed brengt, sluit dan de gordijnen om 19 uur en gebruik alleen gedimde lichten, kleine tafellampjes of nachtlampjes. Zo weet uw baby dat de avondroutine gaat beginnen.

Baby die slaapt
Inbakkerdoek Rose Hearts

2. Baby helpen in slaap te vallen – alleen rustige spelletjes voor het slapengaan

Niet alleen het licht, maar ook de activiteiten voor het slapengaan bepalen de avondroutine en de mogelijkheid om langzaam moe te worden. Met het licht gedimd kunt u met uw kind knuffelen of boekjes lezen. Rustige spelletjes of een babymassage zijn ook geschikt als slaapmiddel voor je baby. Dit helpt je baby om langzaam tot rust te komen. Vermijd beeldschermen en speelgoed met lichtjes. Deze hebben de neiging een activerend effect te hebben.

3. Bedtijd aanpassen – Hoe belangrijk zijn vaste tijden voor een baby?

Vaste bedtijden zijn belangrijk voor je baby. Daarom moet je op elk van de vier dagen voor de tijdsverandering de bedtijd en elk dutje een kwartier vervroegen. Op de eerste dag met 15 minuten, op de tweede met 30 minuten, op de derde met 45 minuten en op de vierde met 60 minuten. Dan is het uur over de vier dagen verdeeld en verandert het slaapritme niet drastisch van dag tot dag. Bij baby’s van drie tot zes maanden kun je ook eerder beginnen met het aanpassen van het slaapritme.

Begin bijvoorbeeld een week van tevoren en benader de tijdsverandering in stappen van 10 minuten. Als uw baby jonger is dan drie maanden, hoeft u waarschijnlijk niet veel aan te passen, omdat het circadiane ritme waarschijnlijk nog niet gebonden is aan een specifieke slaap/waaktijd. U kunt uw baby op het juiste moment wakker maken, maar probeer hem niet langer wakker te houden – anders wordt hij oververmoeid en chagrijnig en kan hij daarna moeilijk in slaap vallen. Is je baby jonger dan zes maanden, zorg er dan voor dat er minstens 90 minuten tot twee uur zit tussen het laatste dutje en bedtijd. Zo verloopt de avondroutine soepel en zal je baby ondanks de verandering in slaapritme geen problemen hebben om in slaap te vallen.

Baby in slaap in Ergobabyslaapzak
Sailboat Dreams Classic Slaapzak

4. Slaapritme van de baby in de ochtend – helder licht helpt

Pas geleidelijk de wektijd van uw baby aan volgens het verschoven slaapritme. U kunt de wektijd in stappen van 10-15 minuten aanpassen, net als de slaaproutine, en uw baby elke dag een beetje vroeger wekken. Zorg er ook voor dat uw baby kort na het ontwaken wordt blootgesteld aan helder licht. Dit zorgt ervoor dat uw baby op het juiste moment wakker is en dat zijn slaapritme op tijd eindigt, zodat hij ‘s avonds eerder moe is. Let op: bij de overgang naar de wintertijd is het daarentegen belangrijk om het licht later in de ochtend aan te doen.

Baby en moeder, klaar voor een beter slaapritme
Starry Mint On the Move Slaapzak

Heeft uw baby over het algemeen problemen met inslapen? Via de zoekfunctie kunt u in deze blog meer vinden over het onderwerp “slaapritme van de baby” en geschikte slaapmiddelen.

RELATED POSTS