Slaapschema baby – hoeveel slaap heeft een babynodig

Baby slaapt

De juiste slaap- en waakfasen voor uw baby

Kijk je wel eens hoe je baby slaapt en vraag je je af: “Hoeveel slaap heeft mijn baby echt nodig?”.

Onze Britse slaapspecialist Gemma Coe is zelf moeder van twee kinderen en gecertificeerd baby- en kinderslaapadviseur. Ze helpt gezinnen over de hele wereld om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Vandaag geeft Gemma ons advies over welk slaapschema baby nodig heeft, afhankelijk van zijn leeftijd.

Totdat je kind de leeftijd van drie jaar bereikt, zou het overdag meer tijd slapend dan wakker moeten doorbrengen!

Vergeet niet dat de aangegeven slaaptijden in deze blog slechts een leidraad zijn. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat uw baby voldoende slaap krijgt voor een gezonde ontwikkeling.

Uw baby kan buiten deze tijden in slaap vallen en meer of minder slaap nodig hebben dan aangegeven. De slaapbehoeften van baby’s zijn volledig individueel en worden beïnvloed door ontwikkeling, omgeving en groei. Zoals met alle andere aspecten van de zorg voor onze baby’s, leren we hun behoeften kennen naarmate ze groeien.

Hoeveel slaap hebben pasgeborenen nodig (0-3 Maanden)?

Het eerste dat vermeld moet worden over de slaap van pasgeborenen is dat die erg wisselend is, wat heel normaal is voor een normale slaapontwikkeling.

Maak u geen zorgen over de invoering van een vaste routine in dit stadium voor uw pasgeborene. Hun lichaamsklok en circadiane ritme zijn nog niet vastgesteld. Dutjes van 10 minuten zijn gebruikelijk, maar ook dutjes die uren duren! Slaappatronen kunnen zeer onregelmatig zijn.

De meeste pasgeborenen blijven ‘s nachts verschillende keren wakker om gevoed en getroost te worden, en de grens tussen dag en nacht is niet duidelijk. Baby’s halen dag en nacht vaak door elkaar en hebben geen vast ritme. Daardoor kan het bedtijdstip erg laat zijn, of zelfs aanvoelen alsof het helemaal niet gebeurt!

Wat kunt u verwachten: 15 tot 17 uur slaap in totaal over een periode van 24 uur, verschillende dutjes, 30 tot 90 minuten waken, verschillende nachtvoedingen.

Vader baby in bedje leggen. Slaapschema baby drie maanden

Slaapschema baby van 3 maanden?

Veel baby’s zullen ‘wakker zijn geworden’ nu ze uit de eerste weken zijn. De slaap is op deze leeftijd echter nog erg wisselend, ze doen meestal ongeveer vijf dutjes per dag.

Rond 12 weken begint het kind zijn eigen melatonine aan te maken. Hierdoor voelt uw baby zich slaperig bij het slapengaan en kunt u enige regelmaat en langere perioden van slaap ‘s nachts zien. U kunt beginnen te experimenteren met eenvoudige stappen in een bedtijdroutine om goede slaapgewoonten en slaapaanwijzingen te introduceren.

Wat kunt u verwachten: 14-16 uur per 24 uur, 4-5 dutjes, 60-90 minuten wakker, verschillende nachtelijke voedingen.

Baby slaapt in slaapzak

Slaapschema baby van 4-5 maanden

De 4 maanden regressie slaat toe! De slaapcycli beginnen zich te ontwikkelen. Dit wordt meestal gekenmerkt door een verandering van het slaappatroon en slaapstoornissen. De slaap maakt nu een duidelijkere cyclus door, die uit verschillende fasen bestaat. Dit kan leiden tot nieuwe slaapproblemen, met verstoorde nachten en frequent wakker worden. Niet alle baby’s hebben last van de regressie en sommige beginnen langer te slapen.

Wat kunt u verwachten: 14-16 uur per dag, 3-4 dutjes, 1,5-2,5 uur wakker, nachtvoedingen, een duidelijker ‘patroon’ overdag.

Hoeveel slaap heeft mijn kind van 5-7 maanden nodig?

Over het algemeen zien we een overgang van 4 naar 3 dutjes per dag. Sommige baby’s zullen ‘s nachts langer slapen, met één of twee voedingen (afhankelijk van hun ontwikkeling). Andere baby’s beginnen de hele nacht door te slapen. Het dagschema wordt veel voorspelbaarder en dutjes worden betrouwbaarder. Ten minste één dutje overdag kan langer worden.

Uw baby begint minder hulp nodig te hebben om in slaap te vallen en te blijven, en kan misschien zelf weer in slaap vallen als hij of zij ‘s nachts wakker wordt en niet gevoed of verschoond hoeft te worden.

Wat kunt u verwachten: 14-15 uur per dag, 3-4 dutjes, 2-3 uur wakker, minder nachtvoedingen, een duidelijk “patroon” overdag.

Baby slaapt 12 uur achter elkaar.

Wat gebeurt er met de slaap bij 7-9 maanden?

Meestal zijn er veranderingen in de nachtelijke slaap, gekenmerkt door een terugval met 8 maanden. Over het algemeen maken baby’s een periode van aanzienlijke groei door. Scheidingsangst kan ook optreden en de nachtelijke slaap beïnvloeden.

En dan zijn er nog de tanden! Argh. Tanden.

U zult waarschijnlijk merken dat het laatste dutje van de dag vervalt en dat het kind overgaat op een duidelijker slaapschema baby met twee dutjes, één ‘s ochtends en één aan het begin van de middag. Tijdens deze overgang moeten ze misschien vroeger naar bed.

Het is mogelijk dat baby’s de nacht doorkomen zonder voeding (dit is zeer variabel en afhankelijk van vele factoren).

Wat kunt u verwachten: 14-15 uur per 24 uur, 2-3 dutjes, 2,5-3,5 uur wakker, minder nachtvoedingen, een duidelijk “patroon” overdag.

9-15 maanden, overgang naar de peutertijd

Een korte periode van stabiliteit op een slaapschema baby is van twee dutjes per dag! Soms lijken kinderen rond 12 maanden klaar om hun eerste dutje op te geven, maar dit is eerder een fase van verlatingsangst en een acuut gevoel van luiheid! Het is duidelijk dat zij liever spelen dan dutten.

De meeste kinderen zijn beter voorbereid op het eerste dutje van de dag vanaf 15 maanden.

De meeste kinderen zullen ‘s nachts veel langer kunnen slapen en de nacht (of langer) doorslapen is een doel dat veel ouders zich kunnen stellen.

Dit is een zeer belangrijke periode van groei en ontwikkeling en u zult ze misschien midden in de nacht zien sporten!

Wat kunt u verwachten: 13-14 uur in een periode van 24 uur, 2 dutjes, 3-4 uur wakker.

Oudere kinderen: 15-18 maanden – 2,5 jaar

Nog een periode van verandering waarin je peuter waarschijnlijk midden op de dag een lang dutje gaat doen. Bij elke verandering hoort een periode van instabiliteit. Verschuif de bedtijd als hij of zij moeite heeft met het langere dutje.

Wat kunt u verwachten: 12-14 uur per 24 uur, 1 dutje, 5-6 uur wakker.

Slaapschema van kinderen van 3 tot 5 jaar. De kleuterjaren.

De meeste jonge kinderen zullen het middagdutje kunnen opgeven als ze 3 jaar oud zijn. Sommigen zullen een iets langer dutje nodig hebben en anderen zullen het eerder kunnen opgeven.

Voor oudere kinderen kan het dutje worden vervangen door een rustig moment om uit te rusten en te herstellen. Een vroege bedtijd vergemakkelijkt de overgang en voorkomt dat kinderen te moe zijn voor het slapengaan.

Wat kunt u verwachten: 10,5-13 uur per 24 uur, 0-1 dutje, 6-12 uur wakker.

Baby slaapt. Wanneer mag baby 12 uur slapen

Veel gestelde vragen over slaapschema baby

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Afhankelijk van zijn leeftijd heeft uw kind tussen 10,5 en 17 uur slaap per 24 uur nodig. Dit wordt berekend door het optellen van de tijd die overdag wordt geslapen (indien van toepassing) en de tijd die ‘s nachts wordt geslapen.

Hoeveel slaap heeft mijn baby (0-1 jaar) nodig?

Afhankelijk van hun leeftijd hebben de meeste baby’s tussen 12 en 17 uur slaap per 24 uur nodig. Deze slaaptijd bestaat uit dutjes overdag en de nachtrust.

Baby slaapt te veel – kunnen baby’s overdag te veel slapen?

Na de neonatale fase kunt u overwegen de duur van de dutjes te beperken om de nachtelijke slaap te bevorderen. Individuele dutjes kunnen worden beperkt tot 2 uur.

Hoeveel slaap hebben premature baby’s nodig?

Voor premature baby’s gebruiken we hun aangepaste leeftijd als richtlijn.

Welke invloed heeft voeding op de slaap van baby’s?

Nachtvoedingen zijn volkomen normaal. Natuurlijk zullen sommige baby’s de nachtvoeding al vroeg opgeven, terwijl anderen gedurende het hele eerste jaar nog nachtvoedingen nodig hebben.

Wanneer slapen baby’s ‘s nachts door?

De eeuwige vraag! Er is geen echt antwoord op deze vraag. Vaak verwachten ouders dat de nachtelijke voeding rond de leeftijd van 7-9 maanden afneemt. Deze periode is echter zeer variabel en hangt af van een aantal factoren, zoals gezondheid, gewicht, de overgang naar vaste voeding en het vermogen van het kind om tot rust te komen.

Omgaan met veranderingen in het slaappatroon van de baby

Net als u denkt dat u op de goede weg bent, verandert er weer van alles! Probeer u te laten leiden door uw kind. Als hij of zij zich begint te verzetten tegen bedtijd, vroeg wakker wordt of zich verzet tegen dutjes, is dat waarschijnlijk een teken dat er veranderingen op komst zijn! Veranderingen kunnen ook worden beïnvloed door ontwikkelingsachterstand en vooruitgang.

Is het normaal dat baby’s dutjes doen?

Ja, absoluut! De meeste baby’s doen de eerste dagen met tussenpozen dutjes, zonder vaste dag- en nachtroutine. Later (tussen 4 en 6 maanden) worden de dutjes meer voorspelbaar en passen ze in een ‘schema’.

De meeste kinderen slapen tot ze 3 jaar oud zijn.

Wat moet ik doen als mijn kind regelmatig moeite heeft om in slaap te vallen?

Dit kan aan verschillende dingen liggen:

– Hij of zij is niet moe genoeg. Probeer de periode voor het slapengaan te verlengen.

– Hij of zij is te moe! Hebben ze een plotselinge energie-uitbarsting gehad? Misschien komen ze in de oververmoeidheidszone en zitten ze op adrenaline. Probeer het waakvenster voor het slapengaan te verkleinen.

– Slecht beheer van de overgang van dag naar nacht. Onderzoek uw routine voor het slapengaan. Heeft het duidelijke, plezierige stappen? Dit helpt kinderen de overgang te maken en zich voor te bereiden op de slaap.

– Ze zijn klaar om dutjes op te geven. Het kind kan klaar zijn om het laatste dutje van de dag op te geven. Als dit het geval is, kunt u de bedtijd tijdens de overgangsperiode vervroegen.

We hopen dat je nu een beter overzicht hebt van hoeveel slaap een baby nodig heeft en dat je het slaapschema baby altijd bij de hand hebt als je begeleiding nodig hebt bij het slapen van baby’s en kinderen.

Als je deze blog leuk vond en Gemma Coe, baby- en kinderslaapspecialist, wilt volgen, like en volg Gemma dan op haar Instagrampagina, @childsleepspecialist, of vind meer informatie op: www.childsleepspecialist.co.uk.

RELATED POSTS