Uw baby voorbereiden op het verzetten van de klok

  • Ergobaby
  • Oct 25, 2022
slapende baby

Mama en papa kijken er al naar uit: de tijdsverandering betekent immers dat we eindelijk een uur langer kunnen slapen! Maar wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat de klok weliswaar met één druk op de knop kan worden verzet, dat dit helaas niet werkt voor baby’s en kleine kinderen. Voor hen is de tijdsverandering niet zo gemakkelijk, vooral als u u slaap- en voedingsroutine altijd op hetzelfde tijdstip uitvoert…. U zou dan mogelijk niet kunnen genieten van het extra uur slapen op zondag. Maar geen zorgen: er is een oplossing en een paar tips om de verandering voor iedereen gemakkelijk te maken.

Baby’s hebben hun ritme nodig

Het slaap-waakritme van baby’s en peuters is vrij gevoelig voor veranderingen, ook wanneer de routines veranderen. Dit geldt vooral voor baby’s in de eerste zes maanden van hun leven, maar verschillende baby’s en peuters hebben verschillende slaapbehoeften, dus als de zomertijd afloopt, kan dat op sommigen meer invloed hebben dan anderen. Als uw kind bijvoorbeeld altijd om 7 uur ‘s ochtends wakker wordt, wordt het in de winter 6 uur ‘s ochtends. Dit betekent dat uw kind eerder op de dag moe kan worden en chagrijniger dan normaal. Daarom adviseren deskundigen en verloskundigen om een week of een paar dagen van tevoren te beginnen met de voorbereiding van uw baby op de tijdsverandering.

De 3 beste tips om te helpen met tijdsverandering voor baby’s en kinderen

1. Breng uw baby elke avond 10-15 minuten later naar bed, te beginnen een week eerder, met kleine dagelijkse verhogingen, maar houd verder uw normale routine aan. Zo zal uw baby minder merken dat er iets veranderd is en binnen een week zult u het ene uur gemakkelijk gecompenseerd hebben.

2. houd de slaapkamer ‘s ochtends donker en warm (ideaal tussen de 16 en 20 graden) terwijl uw baby slaapt. En gebruik voldoende licht om hen te laten zien dat de nieuwe dag begint wanneer ze gewekt moeten worden – ook al is het misschien nog donker buiten.

3. Pas het dutje aan volgens uw nieuwe routine. Uw baby moet minstens 2 uur wakker zijn voordat hij naar bed gaat vanaf 4 maanden, 3 tot 3,5 uur vanaf 6 maanden en ongeveer 4,5 uur vanaf 12 maanden. Probeer uw dagritme dus beetje bij beetje aan te passen om deze tussenpozen aan te houden.

Photo by Antoni Shkraba

Het is echter belangrijk niet te veel van uw baby te verwachten. Wees geduldig, het kan even duren voordat uw baby gewend is aan de wintertijd. U kunt proberen uw baby langer wakker te houden, maar negeer de tekenen van vermoeidheid niet. Want als uw kind eenmaal oververmoeid is, wordt het nog moeilijker voor u om hem naar bed te brengen.

Een laatste bonustip is om te controleren of u de juiste TOG-inbakerdoek of slaapzak gebruikt. Bekijk onze handige gids om uw baby in de juiste kleren te kleden onder de slaapzak:

U kunt onze hele slaapcollectie, inclusief onze nieuwe LIMITED EDITION prints hier bekijken.

Krijg de slaap waar u van droomt
Beter slapen in elke fase

RELATED POSTS