De nieuwe Ergobaby Adapt: nuttige tips voor gebruik en dragen

Adapt Soft Flex Mesh

Ze hebben uw en onze harten veroverd, de nieuwe edities van onze twee Adapt draagzakken, de Adapt SoftTouchTM Cotton en de Adapt SoftFlexTM Mesh. Geen wonder, want terwijl onze „oude“ Adapt-modellen al bijna perfect waren, gaan deze twee nog een stapje verder. Ze zijn nog zachter, nog soepeler, de gaasversie nog meer ademend, en komen samen als één geheel. Dat is enerzijds te danken aan het materiaal, dat bij de Adapt SoftTouchTM Cotton uit gekamd katoen bestaat en bij de Adapt SoftFlexTM Mesh voor 90 procent uit twee dunne lagen SoftFlexTM mesh-materiaal , en aan de schuimuitsparingen in de heupgordel en de lendensteun. Anderzijds resulteert de nieuwe samenstelling van de afzonderlijke delen in een vloeiend design dat zich niet alleen beter aanpast aan de contouren van de baby, maar ook aan die van de drager. Daardoor passen nu ook slankere proporties optimaal. O ja, en de gaasversie gaat ook nog een stapje verder wat veiligheid betreft. Net als bij de Omni Breeze zorgen reflectoren op de schouderbanden en het rugpand ervoor dat u goed zichtbaar bent in het verkeer, zelfs in de donkere maanden van het jaar.

Dus, voor al diegenen die niet per se een front carry nodig hebben, is de Adapt met zijn drie draagposities ook in zijn nieuwe editie de perfecte keuze. Het groeit met het kind mee, is supergemakkelijk in gebruik en ergonomisch voor zowel kind als drager in elke positie. Over makkelijk te gebruiken gesproken: Als u voor het eerst voor zo’n draagzak staat, weet u misschien niet goed hoe u het beste uit de instellingen kunt halen. En dat is precies waarom onze lieve collega en babywearing adviseur Katrin zich vandaag wijdt aan de belangrijkste vragen over het gebruik van een draagzak en daarbij een of twee nuttige deskundige tips zal onthullen.

Welke instelling heb ik nodig voor mijn kind?  

Alvorens de draagzak te gebruiken, moet deze eerst correct worden afgesteld op de grootte van het kind, de ouders en de gewenste draaghouding. Je doet dit als volgt:

  1. De drie gekleurde gebieden kunnen worden aangepast aan de grootte van het kind (richtwaarden):
  • Rood: 50,8 – 61 cm (pasgeboren) – zie foto
  • Geel: 61- 71 cm (baby’s)
  • Blauw: vanaf 71 cm (oudere baby’s)

Let wel, de dijlengte van het kind is altijd bepalend. Alleen als de gebruikte staafbreedte te klein is, wordt de eerstvolgende hogere staafbreedte gebruikt. De gemarkeerde gebieden zijn slechts bedoeld als leidraad. Natuurlijk groeit de draagzak met je kind mee, dus je kunt ook kiezen tussen twee kleuren – net wat je individueel nodig hebt. Het is alleen belangrijk dat beide zijden gelijk worden afgesteld.

2. Aanpassing bij de drukknopen op de voorste heuptas:

Met het trekkoord kan de breedte van de stang van de achterkant van de knie tot de achterkant van de knie nog meer individueel worden aangepast. Bij pasgeborenen begin je natuurlijk met de strakste instelling. Bij grotere baby’s kunt u, als dat nodig is, nadat u ze in de draagzak hebt gedaan, de knopen op dit punt gewoon openmaken en het materiaal tot net voor de knieholte trekken. Zo kunt u altijd zorgen voor een perfecte ondersteuning van de benen.

3. Stel de gecapitonneerde hoofdsteun in:

Drie verschillende modi zijn hier mogelijk:

  • Voor pasgeborenen, naar binnen vouwen (zie foto).
  • Voor kleinere baby’s, vouw naar buiten aan de onderkant.
  • Voor oudere baby’s, als hoofdsteun of rugverlenging, naar buiten, omhoog te klappen.

4. Pas de borstriem aan (verbindingsband van beide schouderriemen achteraan de draagzak):
De borstriem moet altijd ongeveer ter hoogte van het midden van uw schouderbladen worden geplaatst. Dit betekent dat u ofwel de draagzak door een andere persoon laat afstellen zodra u hem samen met uw kind hebt aangetrokken, ofwel de draagzak zelf in een spiegel controleert en zo nodig corrigeert. Een kleine tip op dit punt: Hoe langer je bent, hoe verder deze riem naar beneden moet (voor de H-carry).

Als u de verbindingsriem niet wilt gebruiken, is er nog een andere variatie (X-carrying methode): u opent de gespen van de schouderriem en kruist de schouderbanden in uw rug (ook in het midden van uw schouderbladen) en sluit dan de gespen weer.

Welke draaghoogte heb ik nodig?

De hoogte van de heupgordel wordt gekozen op basis van de draaghouding, uw eigen romplengte en de grootte van uw kind.

Tip: Pasgeborenen en kleinere baby’s kunnen het best op hoofdkushoogte worden gedragen. Maar vergeet niet dat het voor u ook comfortabel moet zijn. Dus voel je vrij om te testen welke hoogte het beste bij je past.

Heb ik de gesp van de heupgordel goed gesloten en de lendensteun centraal in mijn rug geplaatst?


Zoals bij alle Ergobaby draagzakken, is er een veiligheidselastiek voor de gesp van de heupgordel waar je de gesp en de overtollige webbing volledig doorheen moet halen. Dit is een extra beveiliging voor het kind voor het geval de gesp ongemerkt zou opengaan. Na het correct sluiten van de gesp, plaatst u de lendensteun in het midden van uw rug voor de buikdrager naar binnen gericht. Trek vervolgens beide uiteinden van de riem symmetrisch aan, zodat de riemuiteinden even lang zijn en de lendensteun centraal in uw rug op de voor u juiste draaghoogte is geplaatst.

Hoe positioneer ik mijn baby goed en ergonomisch in de draagzak?

Nadat u de heupgordel op de juiste hoogte hebt aangebracht, pakt u uw baby op en legt u hem of haar direct op de juiste hoogte (in het midden van de heuptas), zodat u later niet veel hoeft te verschonen.

Pak vervolgens met één hand de bovenrand van het rugpaneel (hoofdsteun) vast en vouw het omhoog. Met de binnenste hand op het kind, kunt u nu van de hals naar beneden strijken en ervoor zorgen dat de hele ruimte in de onderste buidel gevuld is. Denk eraan: Hoe elastischer het draagmateriaal, hoe belangrijker deze stap is, omdat de juiste positie van uw baby in de draagzak cruciaal is voor de best mogelijke ergonomie! Doe vervolgens de schouderriemen om en maak de borstriem vast (verbindt beide schouderriemen zodat ze niet van uw schouder kunnen glijden). Als alternatief kunt u ook kiezen voor de T-shirt versie. Hierover zo dadelijk meer.

Hoe kom ik bij de borstband (verbindingsband op de schouderbanden) om deze te sluiten?


Dit is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig, maar wordt vaak verkeerd gedaan. Het is belangrijk dat u na het aantrekken van de schouderriemen de juiste hoogte in uw rug hebt ingesteld. Als u alleen bent wanneer u de draagzak vastdraait, moet u de instelling controleren met behulp van een spiegel en de draagzak er weer afhalen voor afstelling. Anders kan de juiste hoogte door een andere persoon worden ingesteld.

De juiste hoogte betekent dat de borstriem in het midden van uw schouderbladen zit. Als u deze hoogte eenmaal hebt ingesteld, hoeft u hem niet meer te veranderen, u hoeft alleen de gesp te sluiten. Dit kunt u doen door altijd eerst de schouderbanden los te maken, zodat de borstband langs uw nek glijdt. Houd de schouderriemen altijd stevig vast en laat ze nooit los, zodat uw baby er niet uitvalt, maar voor u ligt als in een hangmat (zorg ervoor dat uw hoofd goed ondersteund wordt). Zodra u de gesp hebt gesloten, neemt u uw baby weer naar u toe en trekt u de schouderriemen symmetrisch (aan beide zijden evenveel) aan.

Als u het harnas wel wilt gebruiken, maar het moeilijk vindt om het te sluiten, dan is onze T-shirt-methode iets voor u. U sluit gewoon de verbindingsband voordat u uw baby in de draagzak legt en trekt hem dan gewoon over uw hoofd en steekt uw armen door de schouderbanden.

Als u niet van deze H-draagwijze van de schouderbanden houdt, kunt u de banden ook kruiselings dragen. Open daartoe de gespen van de schouderriemen wanneer u de draagzak klaarmaakt. Plaats na het plaatsen van uw baby één schouderriem op uw schouder, pak deze met de andere hand in uw rug vast en sluit de gesp. Doe dan hetzelfde met de andere gesp.

Hoe trek ik de schouderriemen uiteindelijk aan zodat de rug van mijn baby in de natuurlijke, aan zijn leeftijd aangepaste positie wordt ondersteund?
Trek de riem altijd in de volgende stappen aan: reik in de schouderriem bovenaan uw nek en breng dit materiaal naar achteren in uw rug, trek vervolgens de riem (die van achteren komt) onder uw arm aan. Op die manier wordt het losse materiaal in uw rug strakgetrokken en is er geen spanning in de rug van uw baby. Aan het einde moeten beide uiteinden van het harnas even lang zijn en moet de baby in een voldoende ondersteunde, aan zijn leeftijd aangepaste houding zitten. Als u vooroverbuigt, mag het lichaam van uw baby niet van u af bewegen. Adequate ondersteuning van de rug is van cruciaal belang voor een goede ademhaling en moet altijd worden gecontroleerd.

Let op dat u de schouderbanden diagonaal aantrekt als ze gekruist zijn.

Wat doe ik met de uiteinden van de riem als ik er last van heb?
U kunt het uiteinde van de resterende riem oprollen en vastzetten met het elastiek aan het uiteinde van de riem.

Nog vragen? Neem contact op met onze klantenservice of/en bekijk onze talrijke instructievideos. Veel plezier met onze super ademende of knuffeling zachte 3-positie babydrager van Ergobaby!

RELATED POSTS