Borstvoedingspunt: Witte blaasjes op de tepel

Nursing pillow Feathers

Borstvoeding kan de vreemdste bijwerkingen hebben, onze lactatiekundige Sandra weet dit maar al te goed. Helaas hoort daar ook pijn bij. En de reden hiervoor is niet altijd: “de baby is tandjes aan het krijgen”. Sommige moeders klagen ook over witte blaasjes rond de tepel. Ontdek in onze borstvoedingstip voor vandaag precies wat er achter zit en wat u in dit geval moet doen:

Er zijn veel verschillende redenen waarom een blaasje op een tepel kan verschijnen. Vaak vormt zich een folie over een melkkanaal op de tepel. Dit gaat gepaard met een prik in de borst en pijn bij het geven van borstvoeding. Dit soort van membraan belemmert de melkstroom en kan leiden tot een melkopstopping. Na de borstvoeding blijft er vaak een witte vlek of een met melk gevulde blaar op de tepel zitten.

Als je geluk hebt, gaat het blaasje vanzelf open tijdens de borstvoeding. U kunt deze “auto-opening” vóór de borstvoeding ondersteunen met warme en vochtige kompressen.

Als dit niet helpt, moet het blaasje worden geopend met een steriele canule/lancet. Het openen van het melkkanaal met behulp van een canule moet, indien mogelijk, door een specialist worden uitgevoerd vanwege het risico op letsel en infectie. Het is het beste om de baby direct daarna aan te brengen, zodat de borst goed leeg wordt gemaakt.

Als de vlek op de tepel meer een wit-gele vlek is, spreken we van een vetprop op de tepel. Een vetprop kan ook een melkkanaal blokkeren. Helaas hebben sommige moeders herhaaldelijk last van verstopte melkkanalen. Lecithine wordt aanbevolen voor chronische melkcongestie en verstopte melkkanalen. Als er melkblaasjes ontstaan, kunnen de tepels na de borstvoeding gewoon met vloeibare lecithine worden gemasseerd.

RELATED POSTS

css.php