Baby slaap tips : goede slaap vanaf de geboorte

  • Ergobaby
  • Mar 6, 2024
Baby slaap pasgeborene

Een paar maanden geleden gaven we je een paar tips over hoe je je kleine wondertje (en uiteindelijk jou natuurlijk ook) kunt helpen om een betere en gezondere nachtrust te krijgen. Inclusief leeftijdsgebonden bedtijd- en avondrituelen. Vandaag willen we deze lijst met tips aanvullen met de hulp van onze slaapexpert en verloskundige Katrin Ritter. Want Katrin weet wat baby’s nodig hebben en wat jullie als ouders kan helpen als het om baby’s slaap gaat.

Het is een wetenschap op zich: babyslapen. Het brengt veel vaders en moeders regelmatig aan de rand van de wanhoop, omdat de baby moe is maar niet wil slapen. Blijkbaar. Want wil het echt niet slapen of is het gewoon niet in staat om te slapen of zijn eigen manier te vinden om te slapen? Want zo’n klein wezentje wordt elke dag, elk uur, elke seconde gebombardeerd met zoveel nieuwe dingen die lichaam en geest bezig houden. Maar gelukkig ben jij er. Want met jouw hulp kunnen ze de slaap krijgen die ze zo dringend nodig hebben, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsfase. De basisingrediënten hiervoor: ontspanning, een sterk gevoel van veiligheid en routines. Er gaat niets boven routines en rituelen om je baby te helpen in slaap te vallen. Omdat ze veiligheid uitstralen en veiligheid ontspant.

Baby wil niet slapen – onze top 12 tips voor een goede nachtrust vanaf de geboorte

1.Het juiste (bijzet)bed vanaf het begin

Jullie baby groeit. En dat razendsnel. Het kan dus gebeuren dat jullie voor de eerste vijf levensjaren twee tot vier verschillende bedden moeten kopen. Dit is niet alleen belastend voor de portemonnee, maar betekent ook dat jullie kleine telkens opnieuw aan een nieuwe slaapomgeving moeten wennen. Daarom: koop vanaf het begin een bed dat de komende vijf tot tien jaar zal passen. Inclusief een stevig en stabiel kindermatras, natuurlijk.

Zoals we al vaak hebben genoemd, is een familiebed in de eerste jaren zeker zinvol. Op die manier kunnen jullie op een eenvoudige manier jullie baby helpen om verder te slapen en voelt hij of zij zich veilig en geborgen. Een win-winsituatie voor iedereen. Als jullie genoeg ruimte hebben in de slaapkamer, kunnen jullie gewoon een normaal eenpersoonsbed met een passend kindermatras aanschaffen en dit op gelijke hoogte aan jullie bed bevestigen. Denk ook aan een valbescherming! Als er niet genoeg ruimte is in de slaapkamer, kan een junior- of babybed ook geschikt zijn, dat aan één zijde open kan blijven. Deze zijn meestal smaller en slechts 120-140 cm lang. Later, wanneer jullie kind naar de kinderkamer verhuist (het kind beslist vaak zelf of jullie willen het misschien niet meer), kunnen jullie het bed gewoon naar de kinderkamer verplaatsen.

2.De veilige slaapomgeving

Hoe een veilige slaapomgeving eruitziet, hebben we hier al vaak uitgelegd. We hebben ook een PDF “Veilige babyslaap” gemaakt. Deze aanbevelingen kunnen jullie eenvoudig downloaden, uitprinten en aan de koelkast of in de slaapkamer hangen.

Baby slaap tips

3.De juiste slaapzak

Jullie baby draait en woelt in zijn slaap. Terwijl jullie in staat zijn om jezelf in je slaap weer tot aan je kin te bedekken met de deken, kan jullie baby dat nog niet. Daarom is een passende slaapzak van de juiste dikte ideaal, zodat jullie baby veilig en voldoende warm en geborgen kan slapen. Passend betekent dat jullie baby er niet in wegzakt. Koop dus alsjeblieft geen slaapzak waar jullie baby nog in moet groeien, tenzij hij verstelbaar is. Het richtsnoer is: de lengte van het kind minus de lengte van het hoofd plus 10 tot 15 centimeter om te bewegen en te groeien.

Onze Ergobaby slaapzakken zijn daarom verkrijgbaar in verschillende maten, maar ook in verschillende diktes. Afhankelijk van de kamertemperatuur in de slaapkamer, is een andere dikte en bijpassende kledingkeuze aan te bevelen. Wat jullie baby zou moeten dragen bij welke slaapzakdikte in de zomer of winter, vinden jullie overigens in onze TOG-tabel.

Baby TOG winter slaap table

4.De enige echte slaapplek: bed of draagzak

Gewoontes geven een gevoel van veiligheid en dat is uiteraard belangrijk voor een goede babyslaap. Dat betekent dat terwijl het in de eerste vier weken nog helemaal prima is als jullie baby in jullie armen in slaap valt tijdens het voeden of als de frequente dutjes plaatsvinden in de draagzak, jullie vanaf ongeveer de vijfde week routines moeten introduceren. Bijvoorbeeld dat jullie baby in zijn bedje wordt gelegd om te slapen. Op die manier krijgt jullie kind een duidelijke structuur en dus veiligheid. Jullie baby moet namelijk nog leren wat de juiste reacties zijn op zijn gevoelens. En hoe duidelijker jullie signalen zijn, hoe meer ontspannen hij is. Een voorbeeld: op het gevoel “ik ben moe” is het juiste antwoord “slapen”. En het bed is de juiste en veilige slaapplek daarvoor.

Jullie baby zal dit verband na verloop van tijd ook internaliseren en zal dus snel weten dat het tijd is om te slapen op het moment dat jullie hem neerleggen. Een kleine uitzondering: de avondslaap. Voor dat is de draagzak beter geschikt, omdat dit meestal slechts een korte dutje is en niet verward moet worden met de nachtslaap.

Voortdurend veranderende slaapplaatsen en die met veel externe prikkels, zoals de autostoel of de schommelstoel met motor, zijn daarom niet geschikt en vaak ook niet veilig en ergonomisch.

5.De verduisterde slaapkamer

Dag of nacht? Een baby kent dit verschil nog niet en moet deze ritmes nog leren. Help hem daarbij door voor elk dutje de kamer te verduisteren. Als jullie jullie baby gewoon in een lichte kamer in bed leggen, weet hij niet dat het tijd is om te slapen. Hij heeft moeite om zijn gevoelens te begrijpen. In een verduisterde slaapkamer zonder prikkels is het veel makkelijker om tot rust te komen. Dus knuffel hem daar het beste eerst moe op jullie arm en leg hem dan nog wakker direct in zijn bedje.

6.De prikkelarme co-regulatie

Jullie baby wil niet slapen? Dan is minder duidelijk meer. Als ouders zijn jullie de co-regulatoren voor jullie kind. Dat betekent dat jullie de richting aangeven en de behoeften van jullie kind beantwoorden: is het moe, begeleid het dan naar de slaap, heeft het honger, geef het dan te eten, enzovoort. Zo simpel is het.

Hoe meer jullie echter hulp van buitenaf inschakelen, hoe afhankelijker jullie kind wordt van deze prikkels en hoe meer jullie moeten leveren. Met andere woorden, als jullie bij het in slaap vallen met de baby wild op de fitnessbal springen, de schommelstoel op de hoogste stand zetten, urenlang rondrijden in de auto, witte ruis of muziek gebruiken, of na de eerste weken nog steeds borstvoeding geven, is dat contraproductief. Want jullie baby wil dan steeds meer. Hierbij hoort overigens ook het spelen met vingers, haren of borst. Jullie kind zal eraan wennen en dan moeten jullie altijd beschikbaar zijn. De betere baby-in-slaap-val-hulp is gegarandeerd zacht zoemen, slaapliedjes zingen, zachtjes kloppen en vermoeid knuffelen op de arm.

7.Neerleggen in wakkere toestand

Leg jullie klaarwakkere baby altijd wakker in bed en blijf vervolgens bij hem tot hij in slaap valt. Dit is echt een belangrijke tip, want kleintjes houden er niet van om niet wakker te worden waar ze zijn ingeslapen. Jullie zouden dat waarschijnlijk ook niet willen, toch? Meestal wordt een baby toch weer wakker zodra hij wordt neergelegd, omdat hij merkt dat er iets is veranderd. Heel intuïtief. Knuffel hem dus liever op jullie arm moe totdat hij klaar is om te slapen en leg hem dan nog wakker direct in zijn bedje.

8.Een fopspeen na een succesvolle start van de borstvoeding

Ja, jullie hebben het goed gelezen. We raden een fopspeen aan. Want die voldoet aan de zuigbehoefte van jullie pasgeborene en kan zo bijdragen aan zelfregulatie. Daarom kunnen jullie hem een fopspeen aanbieden. Maar wacht alsjeblieft tot de borstvoeding goed verloopt. Let op! Het fopspeenstuk tussen de lippen moet heel plat zijn, zodat de mond nog goed kan sluiten. Bovendien is het aan te raden om een fopspeen van een passende maat te kiezen.

9.De knuffelhulp (vanaf de 5e maand)

Wanneer kun je een baby een slaapsteun geven? Om precies te zijn: een knuffeldier als slaapgezel? Vanaf ongeveer vijf maanden oud. Zo’n knuffeldier of pop kan erg nuttig zijn bij het in slaap vallen, omdat het de geur van jullie kind opneemt en het kalmeert. Bovendien leert jullie baby hierdoor voor later dat deze kleine vriend en helper er altijd is en het kan kalmeren. De knuffel of pop mag echter niet te groot zijn en moet gemaakt zijn van geschikt biologisch materiaal.

Bovendien mag jullie baby er ‘s nachts niet alleen mee worden gelaten. Zodra hij in jullie aanwezigheid is ingeslapen, haal je de inslaaphulp uit bed en leg je hem klaar voor het volgende wakker worden. Als jullie kind wat ouder is, kan het zijn kleine vriend dan zelf in bed zoeken en zichzelf kalmeren.

Baby slaap grootmoeder

10.Een andere slaapbegeleider dan mama

Niet alleen mama kan helpen bij het in slaap vallen, ook elke andere naaste vertrouwenspersoon kan dat. En dat zou ook zo vroeg mogelijk moeten gebeuren. Want anders raakt jullie baby eraan gewend dat alleen mama hem naar bed kan brengen. En hoe mooi dat ook mag zijn in het begin en hoe graag mama’s zichzelf ook als onvervangbaar beschouwen, ze waarderen ook hun vrijheden. Dus: introduceer zo vroeg mogelijk naast mama ook papa of de grootouders als slaapgezellen. En aan alle mama’s: kolf af en toe ook wat melk af. Zo kan ook papa de voeding overnemen en zijn jullie vrijer en kunnen jullie genieten van welverdiende me-time.

11.Leeftijdsgebonden wakker- en slaaptijden

Jullie hebben misschien al gehoord dat elke baby leeftijdsgebonden wakker- en slaaptijden heeft die jullie absoluut moeten respecteren. Op onze blog vinden jullie slaaptabellen die jullie als richtlijn kunnen gebruiken. Maar gebruik ze alleen als richtlijn, alsjeblieft. Elk kind is anders.

Ontdek wat jullie baby echt nodig heeft en pas de tijden aan aan zijn leeftijd. Dat betekent in principe: bij het kleinste teken van vermoeidheid, starten jullie direct alle nodige maatregelen. Overvraag jullie baby niet, dan kan hij snel kantelen. Luid huilen en wenen is inderdaad het laatste redmiddel dat jullie baby kiest om jullie te laten weten dat hij moe is. Dus laat het niet eens zo ver komen.

Het is ook belangrijk om ‘s ochtends en ‘s avonds op dezelfde tijd op te staan. 30 minuten tolerantie mag hier best niet overschreden worden. Dit geeft jullie baby structuur en dus veiligheid en ontspanning.

12.Doorlopende slaapbegeleiding – zo lang als nodig

Jullie baby slaapt niet meteen door. Dat kan hij ook niet. Want de slaap bestaat uit aaneengeschakelde slaapcycli die elk 45 tot 60 minuten duren. En aan het einde van elke cyclus wordt jullie baby meestal wakker en heeft hij vaak jullie hulp nodig om weer in slaap te vallen. Na verloop van tijd zal dat beter worden en zal jullie baby leren om de cycli zelfstandig aan elkaar te koppelen.

Maar tot die tijd heeft hij jullie nodig. Dat betekent echter niet dat jullie hem elke keer moeten voeden, oppakken of verschonen. Nee, zodra jullie baby goed drinkt, aankomt en wat ouder is, kunnen jullie de intervallen tussen de maaltijden ‘s nachts iets vergroten (bespreek dit met de verloskundige of arts). Dus als jullie baby wakker wordt, probeer dan zachtjes tegen hem te praten, te zoemen, hem van positie te veranderen en jullie hand op hem te leggen. Meestal is dat al genoeg zodat hij weet dat hij veilig is en verder kan slapen.

Jullie baby wil niet slapen – de 12 tips helpen!

Slaaptekort is een van de moeilijkste dingen voor ouders om mee om te gaan! Maar het goede nieuws is dat als je baby niet lijkt te willen slapen, deze tips zouden moeten helpen. Als je deze aanbevelingen opvolgt, leg je een belangrijke basis voor een goede slaaphygiëne voor het hele gezin.

RELATED POSTS