Mijlpalen voor baby’s: ontwikkeling van een baby van 2 maanden!

  • Ergobaby
  • Feb 27, 2024
vader met 2 maanden oude baby

Het gaat zo snel. Week na week verrast deze kleine pasgeborene je met een nieuwe, meer ontwikkelde vaardigheid. De tijd vliegt voorbij en je wilt hem waarschijnlijk bevriezen om elk moment te bewaren. Het slechte nieuws is dat dat helaas niet mogelijk is. Het goede nieuws is dat er nog veel onvergetelijke momenten op je wachten – ongelooflijk spannend en mooi. En elke leeftijd en elke fase heeft iets speciaals, iets unieks, samen met nieuwe uitdagingen natuurlijk.

Zodat je weet wat je kunt verwachten, hebben we vorige maand onze nieuwe blogserie “Baby’s ontwikkelingsmijlpalen met Ergobaby: Baby’s eerste jaar“, te beginnen met “Je baby van 1 maand
oude baby
“. Met de hulp van onze verloskundige Katrin Ritter willen we graag laten zien welke nieuwe vaardigheden je baby in elke maand kan leren. Natuurlijk zijn de periodes waar we het over hebben slechts richtlijnen, want elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Maar we vertellen je wel op welke babymijlpalen je kunt letten bij je kleine wonder en welke je zelfs spelenderwijs kunt stimuleren. Vandaag richten we ons op de ontwikkeling van baby’s van 2 maanden en wat je kunt verwachten in de vierde tot achtste levensweek van je baby.

Het is een enorme stap richting onafhankelijkheid en de eerste stap naar rechtop staan: het begin van hoofdcontrole. Het is een echte mijlpaal in de fysieke ontwikkeling van je kind, die wordt bereikt rond acht weken. De reden voor deze belangrijke ontwikkelingsstap: de groeiende nieuwsgierigheid van je kleintje. Zoveel nieuwe prikkels bereiken een pasgeborene via het gezichtsvermogen, gehoor, aanraking en smaak dat de drang om te bewegen steeds groter wordt. Geleidelijk aan gebruiken ze steeds meer kracht, bijvoorbeeld om naar een voorwerp te reiken of om het beter te zien. Tegelijkertijd ontwikkelen ze hun nek- en ondersteunende spieren en beginnen ze bewust hun hoofd op te tillen en te bewegen. En dit is wat je tijdens deze tijd ziet.

2 maanden oud mijlpalen

2 maanden oude baby ontwikkeling – welke baby mijlpalen te verwachten

De rugligging (op hun rug) positie is stabieler geworden, en de handen gaan open

De ruggengraat van je twee maanden oude baby wordt nu steeds rechter en symmetrischer, zodat ze stabieler op hun rug liggen. Ze draaien al hun hoofd van de zijkant naar het midden, maar nog niet verder. Hun vuistjes gaan open en je baby begint met zijn vingers te spelen, ze te verkennen. Ze zullen geleidelijk hun handen voor hun borst brengen. Na verloop van tijd zul je ook merken dat je baby zijn hielen een beetje van de vloer optilt als hij op zijn rug ligt. Dit komt doordat er langzaam spanning wordt opgebouwd in de buikspieren.

Het is niet ongebruikelijk dat er in deze positie plotseling een storm van beweging optreedt: je kleintje ziet iets en begint plotseling te friemelen met zijn armen en benen en reikt er met zijn hele lichaam naar. Op dit moment weten ze nog niet hoe ze alleen hun armen en handen bewust moeten gebruiken om dit te doen. Dit is ook een van de redenen waarom je je kleintje nooit alleen op de bank of op de commode moet laten.

Korte hoofdcontrole in de buikligging

We hebben hier al uitgelegd dat de buikligging (op hun buik) ontzettend belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je baby tijdens deze fase. Als je niet zeker weet wanneer en hoe je je baby in de buikligging moet leggen, bekijk dan dit blogartikel. Het zal je alles vertellen wat je moet weten. Maar wat gebeurt er in hun kleine lichaam als ze op hun buik liggen en hoe slagen ze er plotseling in om rond twee maanden hun hoofd op te tillen?

In het begin verplaatst het zwaartepunt van een kleintje steeds meer naar de voeten. Hierdoor kan de baby zich beter ondersteunen op zijn onderarmen en kan het hoofd – zij het slechts kort – worden opgetild en in het midden worden gehouden. Soms werkt dit goed, soms minder goed, maar je zult hun vooruitgang kunnen waarnemen. Het zal echter nog een paar maanden duren voordat je kleintje zijn hoofd volledig en bewust kan controleren. Deze vaardigheid is meestal pas volledig ontwikkeld na een goede zes maanden.

Hand-mond coördinatie in de buik- en rugligging

De iets geopende handen van de baby worden nu steeds meer gebruikt in zowel de buik- als de rugligging. Liggend op de rug brengt de baby geleidelijk zijn handen voor zijn borst samen en speelt hij met zijn vingertoppen. Dit is het begin van gerichte beweging en grijpen. Onderbreek alsjeblieft je kleintje niet op deze kleine maar belangrijke ontdekkingsreis.

Zodra je baby zijn hoofd naar de zijkant heeft gedraaid in een buik- of rugligging, zul je merken dat hij nu zijn hand naar zijn mond brengt (hand-mond coördinatie). Ze zullen hun hand met hun mond voelen en hun mond met hun vingers. Hallo lichaam!

De ogen van de baby fixeren zich ongeveer 3 seconden op iets

Overigens zijn de ogen het eerste deel van het lichaam dat zich losmaakt van de eerder genoemde “massabeweging” van het lichaam van de baby. Een baby van twee maanden oud kan al iets fixeren met zijn ogen. Slechts voor drie seconden, maar toch. Dus als je lieveling op zijn deken ligt en papa langs loopt, kan hij de persoon met zijn ogen volgen en zelfs zijn hoofd een beetje draaien. Het kan nu ook objecten met duidelijke contouren of zwart-witte contrasten fixeren. In ieder geval het gezicht van mama of papa. Je baby ontwikkelt nu ook verziendheid. Als je een speeltje te dicht bij zijn gezicht houdt, zullen ze waarschijnlijk hun ogen dichtknijpen. Waarom probeer je het niet eens uit?

2 maanden oude baby ontwikkeling – hoe hen aan te moedigen

Je kunt natuurlijk je baby helpen om sneller hoofdcontrole te krijgen. Enerzijds door je baby herhaaldelijk in de buikligging te leggen, bij voorkeur met een handdoekrol ter ondersteuning. Aan de andere kant zal een draagzak of draagdoek je baby ook aanmoedigen om hoofdcontrole te ontwikkelen. De rechtopstaande positie en de constante bewegingsprikkels waaraan het kleine lichaam wordt blootgesteld, versterken de spieren zodat je baby zijn hoofd steeds beter kan controleren. De tijger in een boompositie (dragen in een buikligging) is ook een effectieve manier om het begin van hoofdcontrole aan te moedigen. Het versterkt de kernspieren van je baby en moedigt hen aan actief tegen de zwaartekracht in te werken met hun hoofd.

De ontwikkeling van een 2 maanden oude baby zit vol met kleine, subtiele stappen, maar zoals je kunt zien, zijn de baby mijlpalen die je kleintje in deze periode bereikt, talrijk! Tenminste als je het bekijkt binnen hun mogelijkheden en in gedachten houdt dat dit kleine wezentje slechts kort in deze wereld is geweest. Veel plezier met kijken en verwonderen.

Bron: Babys in Bewegung, Kienzle-Müller, Wilke-Kaltenbach, 4. Auflage, Urban & Fische

RELATED POSTS