Wanneer beginnen baby’s met doorslapen? De 12 meest gestelde vragen over babyslaap

Pasgeboren baby geeuwen babyslaap

Waarom wil mijn baby niet slapen? Hoeveel slaap heeft een baby nodig? En ja, op welk moment begint de slaap van de baby eindelijk te verbeteren? Als verloskundige krijgt onze expert Katrin Ritter altijd veel vragen over slapen. Om je te helpen je eerste vragen te beantwoorden, heeft ze de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Waarom is slapen zo belangrijk?

Slapen is een heel individuele aangelegenheid en werkt alleen met ontspanning. Omdat je baby in het eerste levensjaar veel ontwikkelingswerk moet doen en snel groeit, verandert de slaap van je baby natuurlijk ook. In de eerste maanden moet je baby zich eerst aanpassen aan de buitenwereld en leren wat zwaartekracht, eten, verteren, slapen en wakker zijn betekenen.  Baby’s van 6 maanden leren dan dat ‘s nachts wakker worden heel normaal is en dat je kunt blijven slapen. In het begin hebben ze hier echter de hulp van hun ouders bij nodig. Op de leeftijd van één jaar leren kinderen zichzelf steeds beter te reguleren en zelfstandig verder te slapen als ze ‘s nachts wakker worden. Om dit te kunnen doen, moeten ze zich echter veilig en geborgen voelen.

Als je weet hoe baby’s slapen werkt en hoe je het kunt ondersteunen, zul je meer ontspannen zijn en je baby ook. Het is belangrijk om te weten dat slaap niet alleen een fysieke toestand van rust is, maar ook een zeer gedifferentieerde functionele toestand van de hersenen. Tijdens de slaap regenereren lichaam en geest, worden de indrukken van de dag verwerkt, wordt het immuunsysteem versterkt en worden leerprocessen mogelijk gemaakt. Is het je ooit opgevallen dat je kind, als het net leert lopen, ‘s nachts onrustiger slaapt? Dit is een teken dat de nieuw geleerde stof wordt verwerkt. En zonder slaap zou het daar niet de kans voor krijgen.

2. Hoe ontwikkelt de slaap van een baby zich?

Aan het begin van het leven zijn de neuronale netwerken van je baby nog onvolgroeid. Daarom is de slaap van baby’s erg gevoelig voor verstoringen en instabiel. Om de overgang tussen slapen en wakker zijn te regelen, moeten de hersenen complexe taken uitvoeren. Akoestische prikkels, sociale contacten en regelmatige voedselinname op bepaalde tijden zijn daarom belangrijk zodat je baby structuur ervaart. In de loop van het eerste levensjaar verandert de slaap van je baby echter heel vaak. Je denkt misschien dat alles goed gaat – en dan is je baby vaker wakker. De redenen hiervoor kun je hier lezen.

Pas wanneer de rijpingsprocessen toenemen, verandert de slaapstructuur en ontwikkelt zich een circadiaan ritme (interne klok) – net als bij volwassenen. Hier lees je hoe je de beste omstandigheden kunt creëren voor een goede slaap van je baby.

Ergobaby Inbakerdoek babyslaap en vader

3. Waarom kan mijn pasgeborene niet gaan slapen ook al is hij moe en huilt hij?

Een pasgeboren baby moet eerst leren wat de juiste reactie is op het betreffende gevoel. Hij leert dat eten helpt bij honger, dat een nieuwe luier helpt bij het ongemakkelijke gevoel aan de billen en dat slapen de juiste oplossing is voor vermoeidheid – of voor dit specifieke, diffuse gevoel van ongemak. Daarom kan het lijken alsof je baby niet in slaap wil vallen. Maar feit is dat hij niet weet dat dit de juiste oplossing is voor zijn vermeende probleem.

Daarom zijn jullie als ouders cruciaal als co-regulatoren: niemand kent je baby beter dan jij en weet wat hij op dit moment nodig heeft. Let op de “kleine” signalen van je baby en beantwoord ze onmiddellijk, in overeenstemming met zijn behoeften en ontwikkeling, voordat je baby begint te huilen. Want dan is het gewoon pure wanhoop omdat niemand zijn behoeften ziet en er op tijd op antwoordt. Als je huilt, slaap je niet en kun je niet ontspannen zijn.

4. Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

In de eerste drie maanden van het leven van je baby kun je uitgaan van 15 tot 17 uur slaap binnen 24 uur. Je baby doet meerdere dutjes per dag, heeft wakkere periodes van 30 tot 90 minuten – bijvoorbeeld om te voeden – en wordt ‘s nachts meerdere keren wakker. Na verloop van tijd zullen de wakkere en slaapperiodes veranderen. Een uitgebreide tabel en meer informatie over dit onderwerp vind je hier. Maar onthoud altijd dat elk kind anders is en zoveel slaapt als het nodig heeft.

5. Waarom wil mijn baby niet slapen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby niet wil slapen: als je baby niet moe genoeg is, probeer dan de tijd tussen wakker zijn en naar bed gaan te verlengen. Tijdens de wakkere periodes bouwt zich een zogenaamde “slaapschuld” op, die tijdens de slaap weer wordt ingehaald. Naarmate de slaapschuld groeit, neemt ook de druk om te slapen toe en daarmee de bereidheid om in slaap te vallen. Belangrijk: pasgeborenen ontwikkelen nog geen slaapdruk door wakker te zijn, wat het inslapen vergemakkelijkt. Ze voelen zich vaag, ongemakkelijk, raken geïrriteerd en slapen slechter in. Daarom moet je heel kleine baby’s niet kunstmatig wakker houden. Let op de leeftijdsgebonden wakkere tijden (zie tabel).

Is je baby daarentegen te moe of oververmoeid, dan krijgt het een extra energieboost omdat het met adrenaline wordt overspoeld. Probeer dan de tijd tussen wakker zijn en naar bed gaan te verkorten. Helpt dit allemaal niet? Kijk dan naar je inslaaproutine. Heb je duidelijke stappen die je steeds herhaalt? Dit helpt kinderen om de overgang van dag naar nacht beter aan te kunnen en in slaap te vallen. Meer hierover in de volgende vraag.

Slaapgids voor baby dutjes

6. Wat helpt mijn baby om in slaap te vallen?

Een betrouwbare inslaaproutine met dezelfde handelingen helpt je baby om gemakkelijker tot rust te komen. Dit omvat ook dat je enige tijd voor het slapengaan niet luid praat, prikkels vermindert en bijvoorbeeld het licht dimt. Ook het voorlezen van een verhaal, een ontspannend bad, het verschonen van de luier en het aantrekken van de slaapzak horen daarbij. Het wordt aanbevolen om deze routine 15 minuten voor een dutje en tot een uur voor het slapengaan uit te voeren. Een uitgebreide lijst met concrete slaaphulpmiddelen voor je baby vind je hier.

7. Waarom wordt mijn baby ‘s nachts voortdurend wakker?

Bij zuigelingen duurt een slaapcyclus ongeveer 45-60 minuten, bij volwassenen ongeveer 90-120 minuten. Ook wij worden wakker als deze periode eindigt, maar draaien ons gewoon om en slapen verder. Een baby heeft de begeleiding van de ouders nodig tijdens het slapen. In de eerste weken wordt de baby dus elk uur wakker, laat zien dat hij wakker is en moet door een verzorger worden getroost of gevoed. Later helpen ouders hun oudere baby’s om weer in slaap te vallen, bijvoorbeeld door hun hand op te leggen, van houding te veranderen (alleen rugligging om te slapen) en een fopspeen. Ook een zachte, langzame stem kan kalmerend werken. Baby’s hebben ook veel droomfasen die de slaap kunnen verstoren.

Hierdoor slapen ze oppervlakkig. De baby is dus gemakkelijk wakker, ademt onregelmatig en is onrustig. Met 6 maanden worden kinderen na 30 minuten wakker en met 12 maanden ongeveer na 45 minuten. Dat betekent dat baby’s in hun eerste levensjaar vermoeiend kunnen zijn. Hoe de slaap van baby’s in het eerste jaar verandert, lees je hier. Bij pasgeborenen staat borstvoeding en gewichtstoename centraal, zelfs ‘s nachts. Dat betekent dat je in de eerste drie maanden in een uitzonderingstoestand verkeert. Het is het beste om te slapen wanneer je baby slaapt. Zodra de gewichtstoename goed is gestabiliseerd, kunnen de intervallen tussen nachtvoedingen langer worden.

Ergobaby On the Move Slaapzak vader peuter en babyslaap

8. Wat te doen tegen onrustige baby’s?

Zoals je ziet, zijn er veel redenen waarom je baby ‘s nachts wakker wordt – sommige zijn te wijten aan ontwikkeling, andere aan gewoonte en weer andere zijn volkomen normaal. Hier vind je meer informatie over en wat je in elk specifiek geval kunt doen.

9. Hoe herken ik dat mijn baby moe is?

Typische tekenen van vermoeidheid zijn: huilerigheid, huilen, onbeweeglijkheid, afwezigheid, wrijven in de ogen, verhoogde onrust, verminderde activiteit, geeuwen, aan de oren trekken, staren, afhankelijk van de leeftijd verschilt het.

10. Vanaf wanneer slapen baby’s door?

Van doorslapen wordt gesproken wanneer een baby erin slaagt om meerdere slaapcycli aan elkaar te rijgen en zelfstandig weer in slaap te vallen. Wanneer dit het geval is, is zeer individueel. Daarom kan deze vraag niet over het algemeen worden beantwoord. Rond de zes maanden slapen veel baby’s al enkele uren achter elkaar. Er zijn echter ook kinderen die eerder doorslapen en kinderen die pas op peuterleeftijd doorslapen. Als je twijfelt of de slaap van je baby in orde is, zoek dan hulp bij een verloskundige, een slaapcoach of een arts.

11. Waarom slaapt mijn baby overdag alleen op mij en niet in zijn bed?

Pasgeboren en jonge baby’s slapen overdag meestal alleen bij mama en papa, omdat ze dragers zijn en de natuur niet heeft voorzien dat ze ergens worden neergelegd en achtergelaten. Het concept van “objectpermanentie”, wat betekent dat je baby weet dat je nog leeft, ook al ben je niet in dezelfde kamer, begrijpt de baby pas rond de leeftijd van 9-10 maanden. Daarom slaapt de baby goed op de arm, in de draagzak, en soms ook in een wiegje dat in de buurt staat. Naarmate je kind ouder wordt, worden de vaste slaapjes overdag en ‘s nachts meer naar het bed (vast slaapgedeelte) of de draagzak (ochtend-/avondslaap) verplaatst, en ontwikkel je meer routine.

12. Wanneer is het tijd om van de co-sleeper naar het babybedje te verhuizen?

De “kleine” co-sleeper kun je gebruiken zolang je baby erin past en zich niet omdraait. Als je voldoende ruimte hebt, is het zinvol om vanaf het begin een familiebed (met individuele matrassen) te gebruiken, uiteraard zo opgesteld dat je baby er niet uit kan vallen. Je kunt ook een groter wiegje (babybed) aan je eigen bed bevestigen en zo een grotere co-sleeper creëren die je langer kunt gebruiken. Wat je ook verkiest en in je slaapkamer past, je baby in de buurt hebben is de beste en eenvoudigste oplossing voor iedereen, totdat hij of zij er vanzelf uit wil. Dit is meestal het geval op de leeftijd van 4 tot 6 jaar.

Onthoud altijd: hoe dichter je je kind bij je houdt en veiligheid biedt, hoe eerder het onafhankelijk en zelfverzekerd wordt. Als je wilt dat het in zijn eigen kamer slaapt, moet je het pas verhuizen als het ‘s nachts alleen verder kan slapen, wat op zijn vroegst op 12 maanden is.

Wanneer gaan baby’s ‘s nachts doorslapen & nog veel meer vragen?

Werd je vraag niet beantwoord? Neem dan een kijkje op onze blog onder de categorie Baby slapen. Naast “wanneer gaan baby’s ‘s nachts doorslapen” vind je hier nog veel meer interessante informatie over de ontwikkeling van jonge kinderen, waardevolle slaapmiddelen en babyslapen in het eerste levensjaar. En als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via e-mail of sociale media.

RELATED POSTS