Baby ‘s nachts aankleden – de optimale Winter slaapzak

  • Ergobaby
  • Oct 11, 2023
Ergobaby_Slaapzak_peuter

Te warm, te koud – met een baby is het altijd een zorg of de juiste temperatuur heerst. Pasgeborenen kunnen immers hun lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren. Ze zijn dus afhankelijk van onze hulp. Als je ze bij je draagt, gebeurt dit door hun eigen ingebouwde airconditioning. Kort gezegd: jij zweet en koelt daarmee je baby af. Of andersom, je verwarmt het als het te koud is. Maar als je je baby in bed legt, is het belangrijk om ook daar te zorgen voor de juiste temperatuur en kleding, en daarmee de optimale slaapomstandigheden. Hier kan een baby winterslaapzak bij helpen.

Baby winter slaapzak: Zo kies je de juiste TOG-waarde

Voor de optimale slaaptemperatuur van je baby zijn drie factoren belangrijk:

  • de dikte van de slaapzak,
  • de kleding die je baby eronder draagt
  • en als derde de kamertemperatuur.

De warmteweerstand van textiel wordt uitgedrukt in de eenheid TOG. Dit wordt in het laboratorium getest. Hoe hoger het TOG-cijfer, hoe warmer een slaapzak is.

Onze Ergobaby slaapzakken zijn verkrijgbaar in TOG-waarden: 0,5 (licht), 1,0 (gemiddeld) en 2,5 (dik).

Als vuistregel geldt: als de temperatuur in de kamer van je baby ‘s nachts tussen de 18 en 20 graden ligt, is een slaapzak met een TOG-waarde van 2,5 en een slaapoutfit geschikt.

Wanneer welke TOG-waarde geschikt is en welke kleding je baby onder welke kamertemperatuur moet dragen, kun je vinden in het volgende overzicht:

Schema baby slaapzak

Baby ‘s nachts aankleden: waar je nog meer op moet letten:

  1. De optimale kamertemperatuur voor de slaap van een baby ligt tussen 16 en 18 graden.
  2. Naast de TOG-waarde is ook de pasvorm van de slaapzak en de juiste maat belangrijk. Past de slaapzak goed om de armen en om de nek? Een te grote slaapzak kan gevaarlijk zijn omdat het hoofd van het kind erin kan glijden. Bij beweging kunnen ook de armen in de slaapzak belanden. Houd je daarom strikt aan de aanbevolen maten op basis van de lengte van je kind.
  3. Houd er rekening mee dat de kamertemperatuur ‘s nachts verder kan dalen. Als de kamer overdag door de verwarming is verwarmd, ventileer dan grondig voordat je naar bed gaat om een redelijk realistische temperatuur te bereiken. Zet de verwarming het liefst al enige tijd voor het slapengaan uit, tenzij het zo koud is dat deze ‘s nachts aan moet blijven.
  4. Als je baby ‘s nachts vaak wakker wordt, kan de kou daar een reden voor zijn. Je kunt dan de handen van je kind voelen. Ze mogen koel aanvoelen, maar nooit ijskoud – anders is de slaapzak te dun.

Baby ‘s nachts aankleden – de ideale baby winter slaapzak

En? Heb je al de juiste slaapzak voor je baby? Zo niet, dan vind je hier de geschikte winterslaapzak en natuurlijk ook lichtere varianten voor reizen in het koude seizoen.

RELATED POSTS