Babyslapen in de zomer – 5 tips om je baby te kleden

Babyslapen in de zomer, hoe best je baby kleden.

Ja, de temperaturen stijgen! En ook al verlangen we letterlijk naar T-shirtweer – nieuwe ouders maken zich vaak veel zorgen over het welzijn van hun baby als het gaat om zomer en hitte. De vraag wat een baby aan moet om te slapen in de zomer is waarschijnlijk een van de meest voorkomende vragen die nieuwe ouders zichzelf (en ons) stellen bij warme temperaturen. Daarom geven we je enkele van onze belangrijkste tips en trucs voor het slapen van je baby tijdens warme nachten.

Hoe moet een baby slapen in de zomer? De 5 meest gestelde vragen

1. Waarop moet ik letten bij het slapen in de zomer?

Voorbereiding is alles: aangezien de productie van het slaaphormoon melatonine nauw samenhangt met duisternis, is het de moeite waard om de kamer te verduisteren wanneer je je baby klaarmaakt om te gaan slapen. Zo komt hij of zij langzaam in de stemming voor het slapengaan.

Babyslapen in de zomer, hoe best je baby kleden.

2. Welke temperatuur moet de kamer hebben?

De ideale temperatuur voor baby’s om te slapen is ongeveer 18°C. Baby’s hebben het liever wat koeler. Dus alles tussen 16 en 20°C is optimaal.

3. Hoe koel ik de kamer als de temperatuur te hoog is?

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om een temperatuur van 20°C te bereiken, vooral niet op warme zomerdagen. Verduisterende gordijnen of rolgordijnen kunnen helpen voorkomen dat de kamer overdag te warm wordt – afhankelijk van de richting van de slaapkamer of kinderkamer. In de kinderkamer kun je het beste een thermometer gebruiken, overdag ramen en jaloezieën gesloten houden en de kamer pas luchten als het donker wordt en/of de lucht afkoelt. Een ventilator kan ook helpen bij warm zomerweer. Je babyslapen mag echter niet in de koele luchtstroom liggen – dat is heel belangrijk. Aangezien vochtigheid een rol speelt, kan je modellen kiezen die tegelijk koelen en bevochtigen of ontvochtigen. Je kunt het ook op de “oude schoolmanier” doen, zoals onze ouders toen deden: de handdoek natmaken, uitwringen en rondjes draaien. Idealiter voordat je kroost in de kamer ligt.

4. Welke slaapzak is de juiste?

Omdat baby’s niet onder dekbedden of lakens mogen slapen vanwege het risico op sudden infant death syndrome, is de enige optie in de zomer een slaapzak (tenzij het zo warm is dat alles te veel is). Hier kun je je oriënteren op de zogenaamde TOG-waarde (Thermal Overall Grade). Dit is een meeteenheid die de warmteweerstand van textiel aangeeft. Onze babyslaapzakken en On the Move-slaapzakken zijn verkrijgbaar in drie verschillende stofgewichten of TOG-waarden (light, medium, thick). Ze kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte tot 3 jaar in verschillende maten. Dankzij de verstelbare schouderbanden groeien de verschillende modellen de eerste jaren gemakkelijk met het kind mee. Met de juiste combinatie van maat en materiaal vindt je gegarandeerd de juiste slaapzak voor het betreffende seizoen of kamertemperatuur. De volgende tabel laat zien welke slaapzak voor welke temperatuur het meest geschikt is. Er staat ook in wat je baby onder de slaapzak moet dragen.

Babyslapen in de zomer, hoe best je baby kleden.

5. Hoe kleedt je je baby om te slapen in de zomer?

Rompertjes, pyjama’s, rompertjes – afhankelijk van de temperatuur kan je de slaapkleding van je baby aanpassen volgens de tabel. Het is belangrijk dat je in de zomer geen dikke badstof of veloursstoffen gebruikt, maar bij voorkeur luchtdoorlatende, lichte katoen.

Babyslapen in de zomer, hoe best je baby kleden.

Babyslapen en goed aankleden in de zomer – Maar het is gemakkelijk!

Zoals je hebt gezien, is er niet één goed antwoord op de vraag wat je een baby moet aantrekken om te slapen in de zomer, maar het is relatief eenvoudig en vergt niet veel zorgen van mama of papa. Uiteindelijk is de juiste combinatie van de TOG-waarde van de slaapzak, de slaapkleding en de kamertemperatuur (niet de buitentemperatuur!!) altijd doorslaggevend.

Hhoe best je baby kleden.

RELATED POSTS