Slaapliedjes of witte ruis? Wat is het beste voor de slaap van de baby?

  • Ergobaby
  • Jan 22, 2024
Slaapliedje wite ruis voor slapende baby

Van traditionele slaapliedjes tot geavanceerde witte geluidsmachines, het gebruik van liedjes en muziek om baby’s te helpen slapen is een eeuwenoude traditie om een reden. Onze Britse slaapspecialist Gemma Coe is moeder van twee en gecertificeerd slaapadviseur voor baby’s en kinderen. Ze helpt gezinnen over de hele wereld gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Vandaag deelt ze haar gedachten met ons over of witte ruis, slaapliedjes of beide de sleutel zijn tot een goede nachtrust.

Wat is het aan een liedje of slaapliedje dat kleintjes helpt in slaap te vallen?

Heb je jezelf ooit betrapt op het zingen van dat slaapliedje voor je baby met een gevoel van vrede en kalmte? Het langzame, repetitieve karakter van het lied en hoe het natuurlijk past bij zachte wiegende bewegingen? Een lied, het gevoel van aanwezigheid en de zachte wiegende of kloppende beweging of andere repetitieve bewegingen kunnen zeker helpen bij het kalmeren van huilerige baby’s en het beheersen van een (soms gespannen) overgang tussen dag en nacht.

Het toevoegen van wat ‘muziektherapie’ aan je bedtimeroutine is een overwinning! Bekijk hieronder enkele ideeën om mee te beginnen, maar er zijn tal van redenen waarom kinderliedjes blijven bestaan. Ze zijn door de jaren heen getest en hebben de tand des tijds doorstaan om een reden. Over het algemeen hebben ze vrij ritmische en voorspelbare melodieën die een gevoel van kalmte bevorderen. Onderzoekers van de Harvard Music Lab ontdekten dat slaapliedjes baby’s kalmeerden – in elke taal! Ze ontdekten dat het de hartslag van baby’s verminderde en hun pupillen verwijdde, consequent gedurende het eerste levensjaar.

Hoewel de muziek hen misschien niet ‘in slaap stuurt’, helpt het wel om een prettige omgeving te creëren waarin ze kunnen ontspannen, en kalme en ontspannen baby’s zijn goed voorbereid op een goede kwaliteit van slaap. Dezelfde muziek of achtergrondgeluid kan ook helpen om de omgeving te bepalen en een element van bekendheid en dus voorspelbaarheid te bieden. Het kan dienen als een ‘slaperig signaal’ voor je baby – een sterk signaal over wat er hierna komt. Zoals je waarschijnlijk weet van je ‘volwassen’ bedtimeroutine, helpen dezelfde dingen elke avond om een bekendheid te creëren, en weten wat er daarna komt helpt het lichaam zich veilig te voelen.

Wat zijn de andere voordelen van het afspelen van muziek voor kinderen voor het slapengaan?

We hebben de voordelen besproken die verband houden met het helpen van je kleintje om te slapen, maar er zijn er nog meer. Onderzoek toont aan dat slaapliedjes de taalontwikkeling stimuleren en de één-op-één tijd kan de band tussen ouder en kind versterken.

Muziek kan ook stresshormonen zoals cortisol verminderen en het goede hormoon oxytocine vrijgeven. Bijvoorbeeld, een studie ontdekte dat oxytocine toenam wanneer een langzaam-tempo muzieksequentie werd gepresenteerd, terwijl niveaus van cortisol afnamen wanneer een snel-tempo muzieksequentie werd gepresenteerd.

Buiten bedtijd veroorzaakt muziek de afgifte van hersenchemicaliën (neurotransmitters en hormonen) die emotionele reacties, herinneringen en gevoelens kunnen oproepen en sociale banden kunnen bevorderen. Muziek kan zelfs de structuur van de hersenen beïnvloeden.

En dezelfde regels gelden voor iedereen, jong en oud, dus de effecten hoeven niet te stoppen bij slaapliedjes voor baby’s.

Welke muziek helpt baby’s in slaap te vallen?

Veel gezinnen gebruiken een of meer van de volgende methoden om een ​​mooie rustige slaapomgeving te creëren:

  • Slaapliedjes zingen voor baby’s: probeer Slaap,kindje,slaap…,Twinkel, Twinkel Kleine Ster…, Vader Jacob en Slaap zacht – ze hebben allemaal ritmische melodieën en zijn gemakkelijk voor jou om de tekst op herhaling te zingen.
  • Afspeellijsten met slaapliedjes (gestreamd via muziek-apps op een thuisspeaker).
  • Klassieke muziek.
  • Hartslag/baargeluiden.
  • Witte ruis machines.

Of je nu kiest om slaapliedjes voor baby’s te spelen of zachte muziek op een apparaat, blij bent om voor je baby te zingen, of witte ruis gebruikt – ze kunnen allemaal worden geïntegreerd als een belangrijk onderdeel van de bedtimeroutine. Onthoud, emoties worden overgedragen, dus een kalme, vredige ouder die zachte en rustige slaapliedjes zingt voor hun baby zal zeker helpen bij het bevorderen van een gevoel van kalmte en ontspanning. De opstelling die we nodig hebben om in slaap te vallen.

Is witte ruis of een slaapliedje beter voor baby’s?

Als slaapspecialist ben ik een groot voorstander van witte ruis voor baby’s. Het heeft consistentie – wat zo ongeveer mijn favoriete ding ooit is! Het fungeert als een constante in de kamer en kan ook helpen om andere geluiden te overstemmen, zoals die in het huishouden (deuren dichtslaan, lawaaierige broers en zussen) en die in de bredere omgeving (auto’s buiten, vogels tjilpen, onweersbuien).

Het helpt bij het creëren van de omgeving waarin je baby in slaap valt in dezelfde omgeving waarin ze ‘s nachts wakker worden, omdat het de hele nacht hetzelfde geluid is. Dus mijn voorkeur zou zijn om ‘s nachts en tijdens een dutje witte ruis te hebben.

Slaapliedjes zijn echter geweldig om de scène te zetten, bijvoorbeeld het kalmeren van een huilerige baby, of als onderdeel van de routine voor het naar bed gaan en dan overschakelen naar je witte ruismachine wanneer je ze neerlegt om in slaap te vallen.

Moeder met baby slaapliedje witte ruis

Een paar tips om te onthouden bij het gebruik van muziek of witte ruis om de baby te helpen slapen

Laten we het over volume hebben. Je kunt een decibelmeter downloaden op je telefoon en deze in de wieg plaatsen waar je kind zou slapen om te testen hoe hard je de machine moet instellen. We zouden niet willen dat het geluid meer dan 50 dB overschrijdt en je moet de witte ruis machine ook ongeveer 2 meter (7 voet) van je baby plaatsen (op basis van aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics).

Veel van mijn gezinnen maken zich zorgen dat hun kind afhankelijk wordt van witte ruis of muziek om in slaap te vallen en maken zich zorgen over reizen, enzovoort. Het is nu zo eenvoudig om een draagbare witte ruis machine te krijgen of je kunt gewoon je telefoon gebruiken als je onderweg bent. Het ‘afkicken’ van je baby van witte ruis is echter eenvoudig. Wanneer hun slaap beter is en iedereen meer uitgerust is, kun je beginnen dingen te veranderen. Verminder eenvoudig het volume van de witte ruis elke avond met een paar decibels totdat het op de achtergrond zit en dan uit is. Veel oudere kinderen en zelfs volwassenen hebben echter ook witte ruis, dus het is aan jou en je kleintje(s) hoe je het gebruikt.

Dus wat is het beste om de baby te helpen slapen? Slaapliedjes of witte ruis?

Het is duidelijk dat elk soort muziek: slaapliedjes, witte ruis, zingen, speciale afspeellijsten, enzovoort allemaal ongelooflijk nuttige hulpmiddelen zijn bij het navigeren van de slaap van de baby. En die van iedereen in je gezin! Maar voor mij is het incorporeren van slaapliedjes in je rustgevende routine en vervolgens het gebruik van witte ruis gedurende het dutje of de nacht mijn winnende combinatie.

Je kunt meer van Gemma bekijken op haar website hier, of op Facebook en Instagram.

RELATED POSTS