7 mythes over het dragen van baby’s

  • Ergobaby
  • Nov 24, 2022
rug dragen

“Dragen doet pijn aan je rug”, “Je baby zal nooit zelfstandig leren slapen als hij altijd in een draagzak slaapt”. “Van te veel dragen krijgt je kind scoliose”. Misschien heeft u deze of soortgelijke vooroordelen over babydraagzakken al eerder gehoord. Daarom willen we deze gelegenheid aangrijpen om uit te leggen waarom het mogelijk is om een draagzak te dragen zonder rugpijn te krijgen en waarom u niet bang hoeft te zijn dat uw kind de rest van zijn leven aanhankelijk zal zijn.

Reality check van de meest voorkomende mythes:

1. Een draagzak zonder rugpijn bestaat niet

Als u rugpijn hebt van uw draagzak, past hij waarschijnlijk niet goed. Een ergonomische draagzak die bij uw lichaam en de leeftijd van uw kind past, zou geen rugpijn moeten veroorzaken. Onze Ergobaby draagzakken hebben zelfs het keurmerk gekregen van de vereniging Aktion Gesunder Rücken e.V. voor rugvriendelijkheid. Misschien moet u een paar aanpassingen doen aan uw draagzak om het gewicht van uw baby gelijkmatiger te verdelen. Als uw draagzak bijvoorbeeld te laag of te los zit, kan hij uw rug, schouders of nek belasten. Op zijn beurt kan een goed passende draagzak helpen uw houding en spierkracht te verbeteren door u aan te moedigen rechtop te staan en uw kernspieren te activeren. Daarentegen kan het duwen van een kinderwagen, vaak beladen met zware tassen of de boodschappen van de week, wel degelijk rugpijn veroorzaken. Dat geldt ook voor het in- en uithalen van autostoeltjes of het onhandig dragen op één arm. Veel ouders vinden het dragen van hun baby in een draagzak daarom een comfortabeler alternatief.

2. Draagzakken zijn gevaarlijk – omdat u kunt vallen met baby op uw borst

Niet alleen bij het dragen in de winter, maar ook bij het traplopen, het lopen over herfstbladeren of boomwortels zien sommige mensen een gevaar voor kinderen in draagzakken. Het is een automatisme dat de meeste mensen langzamer en voorzichtiger lopen als ze hun baby dragen. Bij struikelen zouden de meeste mensen instinctief opzij vallen om hun baby te beschermen. Zo dicht tegen uw lichaam gebonden, is de baby veel beter beschermd dan wanneer hij losjes in uw armen wordt gedragen. Als u struikelt, kan uw kind vallen of in de lucht worden geslingerd. In een draagzak is uw baby veilig en geborgen en hebt u twee handen vrij om hem of haar te ondersteunen of vast te houden als dat nodig is.

3. Als u uw baby de hele tijd draagt, zal hij of zij niet neergelegd willen worden

Baby’s zijn natuurlijke dragers – het is dus biologisch zinvol en zelfs gunstig voor hen om in de eerste levensmaanden zoveel mogelijk dicht bij u en uw lichaam gedragen te worden. In feite is nauw contact cruciaal voor hun neurologische ontwikkeling. Dragen helpt uw baby ook om zelfverzekerder en veiliger te worden – zelfs als hij er in het begin niet van houdt om gedragen te worden. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw baby uiteindelijk niet in zijn eigen bedje wil slapen als hij onafhankelijker wordt. Hoe meer nabijheid u in het begin geeft, hoe sneller uw kind onafhankelijk zal worden.

4. Draagzak, zomer, hitte – geen goede combinatie

De vrees dat uw baby in de zomer automatisch oververhit raakt in een draagzak is ongegrond. U moet heel wat dingen verkeerd doen wil dat gebeuren. Mensen over de hele wereld dragen hun baby in allerlei klimaten, zelfs in zeer warme. De nabijheid van uw lichaam helpt uw kind zijn eigen temperatuur te reguleren en beschermt ze tegen oververhitting. Natuurlijk is het belangrijk uw kind niet te warm aan te kleden, ze niet langdurig aan direct zonlicht bloot te stellen en ze goed te hydrateren. Het beste is om dunne, natuurlijke en ademende stoffen te gebruiken. Alle blootgestelde lichaamsdelen moeten uiteraard tegen de zon worden beschermd. Bovendien kunnen ademende mesh draagzakken zoals de Omni Breeze, Adapt Softflex Mesh, Aerloom of Embrace Soft Air Mesh de luchtcirculatie verbeteren en het zweten verminderen.

5. Rechtop dragen is slecht voor de rug van de baby

Nee, menselijke baby’s worden geboren op een moment dat ze nog niet volledig volgroeid zijn. Dit is als het ware een compromis tussen natuur en evolutie: door rechtop te lopen, zouden baby’s met hun grote hoofd later nauwelijks meer door het bekken en het geboortekanaal passen. Dit wordt fysiologische vroeggeboorte genoemd. Het dragen is zo bedoeld dat deze fysiologische vroeggeboorte ongestoord buiten de baarmoeder kan rijpen. Het is wel belangrijk dat u uw baby in de M-houding draagt en dat de rug altijd op een voor de ontwikkeling geschikte manier wordt ondersteund. Let er bij de aanschaf van een kinderwagen op dat deze goed geveerd is, zodat het kind zo min mogelijk schokken krijgt.

6. Dragen in de winter is veel te koud voor baby’s

U kunt uw baby nog steeds dragen in het koude seizoen. Een ruwe vuistregel voor het dragen van baby’s is dat de draagzak minstens één laag kleding vervangt en dat alles erbuiten apart beschermd moet worden. Natuurlijk moet u uw baby kleden naargelang het seizoen, maar altijd zo dat hij nog goed in de M-houding kan hurken.

Als u een warm huis, winkel of restaurant binnengaat, vergeet dan niet uw baby deels uit te kleden. Daarnaast kunt u een draagzak gebruiken bij koelere temperaturen of een jas of Winterhoes voor de draagzak bij zeer koude temperaturen om uw baby warm en knus te houden. De beste tips voor dragen in de winter vindt u hier.

7. Een draagzak/draagdoek is ingewikkeld

Zoals de meeste aspecten van het ouderschap vergt het dragen van een baby een zekere mate van oefening en geduld – maar het is het waard. Veel draagzakken kunnen in enkele seconden worden omgedaan en afgedaan. Onze Ergobaby Aura-babydraagdoek, bijvoorbeeld, is heel makkelijk om vast te knopen. Een middenmarkering en contrastkleurige naden geven je oriëntatie. Oefening baart kunst!

Het is ook altijd zinvol om verschillende draaghulpen en knooptechnieken uit te proberen om te zien welke het beste bij u past. En als u liever een draagdoek hebt die niet geknoopt hoeft te worden, vindt u in ons assortiment veel draagzakken met slechts enkele gespen.

Zoals u ziet is het allemaal vrij eenvoudig! Met de juiste draagzak kunt u uw dagelijks leven veel gemakkelijker maken, iets goeds doen voor uw baby, twee vrije handen hebben, en bij correct gebruik, tegelijkertijd uw rug beschermen.

RELATED POSTS