5 Tips voor een goede babyslaap na de vakantie

  • Ergobaby
  • Aug 2, 2023
Papa baby slaap ergobaby inbakkerdoek

Eindelijk zomer! Velen van jullie hebben waarschijnlijk nog een zomervakantie gepland dit jaar. Of het nu een lange vakantie aan zee is of een korte trip naar een prachtige plek dichtbij. We weten dat ontspannende dagen heerlijk zijn, maar voorafgaand aan de vakantie of daarna kan het soms stressvol zijn. Daarom geeft onze Britse slaapspecialist, Gemma Coe, moeder van twee kinderen en gecertificeerd slaapadviseur voor baby’s en kinderen, vandaag tips over hoe je na je vakantie weer een gezonde slaaproutine voor je kind kunt krijgen.

Babyslaap tijdens de vakantie

Ik schrijf deze blog twee dagen nadat ik met mijn familie terugkwam van onze kampeervakantie in Frankrijk – perfecte timing! Tijdens onze reis heb ik mijn eigen advies gevolgd: “Maak je niet te veel zorgen over het slapen van de kleintjes, maar concentreer je op plezier hebben.” En dat is precies wat we hebben gedaan. De kinderen hadden lange avonden, veel plezier en het slaapschema werd een beetje verwaarloosd, net als onze routine!

Dat was geweldig terwijl we op vakantie waren en het deed ons als gezin veel goed. We konden ‘s avonds als gezin samen eten en zelfs een beetje uitslapen (wat ongewoon is, omdat mijn zoon een vroege vogel is).

Toch maakte ik me een beetje zorgen (zoals de meeste ouders, of je nu een slaapadviseur bent of niet) of we thuis weer in staat zouden zijn om terug te keren naar onze oude gewoontes. Misschien herken je het ook – baby’s slaap kan vooral na de vakantie een nieuwe uitdaging worden, daarom wil ik vandaag een paar tips over dit onderwerp met jullie delen.

5 Tips om kinderen weer goed te laten slapen na een reis

Babyslapen in de zomer, hoe best je baby kleden.

#1 Geef ze meer slaap

Een vroege bedtijd kan geen kwaad. Je kunt de bedtijd dan elke dag gedurende enkele dagen met 15 minuten naar achteren verschuiven om ze aan het normale schema te laten wennen. Als je kind de dag niet volhoudt, kun je ook overwegen om een iets vroegere of langere middagslaap te nemen. Je kunt deze geleidelijk verminderen tot je weer terug bent in je normale routine.

#2 Keer terug naar je slaaptijd-routine

Keer zo veel mogelijk terug naar dezelfde routines die je had voordat je vertrok. Dat zal je kind helpen te weten wat er hierna komt, zodat het ontspannen in slaap kan vallen.

#3 Het is oké om een beetje verdrietig te zijn!

Erken en praat erover als gevoelens van verdriet optreden bij het naar bed gaan na terugkeer. Het eigen bed is misschien niet geliefd op dit moment of voelt niet meer zo vertrouwd als voorheen. Toon begrip en blijf optimistisch en consistent, dan zullen geleidelijk aan weer positieve gevoelens en gewoonten rondom het slapengaan terugkeren. Een goede tussenoplossing is dat je in het begin wat tijd doorbrengt met je kind in de kamer en wat leuke spelletjes speelt om het bed en de slaapkamer weer te associëren met positieve gevoelens.

#4 Natuurlijk licht

Gebruik de slaapomgeving in je voordeel. Omgevingsfactoren zoals licht en geluid kunnen onze interne klok beïnvloeden. Als je kind bijvoorbeeld door de tijdsverschillen ‘s avonds te vroeg moe wordt, zorg dan voor daglicht (bijvoorbeeld met een daglichtlamp) en dim het licht geleidelijk om het aan de nieuwe slaaptijd te laten wennen. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook.

#5 Vraag om hulp

Als je met al deze trucs niet verder komt, zoek dan hulp. Tijdelijke veranderingen in het slaapritme kunnen vaak gemakkelijk worden opgelost zonder dat professionele slaaptraining nodig is. Toch kan het zijn dat je wat ondersteuning en een externe blik nodig hebt om weer een ontspannen slaaproutine te krijgen.

Maar nu wat meer informatie over de individuele punten:

Babyslaap in kinderwagen

Van vakantieroutine naar nieuwe slaapgewoonten

Als je eenmaal thuis bent na je vakantie, is het misschien de moeite waard om na te denken over de nieuwe slaapgewoonten die tijdens de vakantie zijn ontstaan. Sommige slaapgewoonten waren misschien helemaal niet zo slecht en kunnen ook goed worden toegepast in het normale dagelijkse leven. Andere slaapgewoonten waren misschien prima voor de periode dat je weg was, maar passen niet bij je dagelijkse routine thuis. Bedenk dus hoe het bedritueel er thuis uit kan zien en geef jezelf en je kinderen dan een paar dagen om daar geleidelijk aan weer aan te wennen. Om je gerust te stellen: thuis is het makkelijker dan je misschien denkt om weer in je oude gewoonten terug te vallen, omdat deze vertrouwd zullen aanvoelen in je gebruikelijke omgeving. Ook de bedtijd zal snel weer normaal worden, omdat je thuis een ander dagelijks ritme hebt en als een klokje in elkaar grijpt, is het voor je kinderen en jou volkomen normaal om op een bepaald tijdstip naar bed te gaan.

Babyslaap en verschillende tijdzones

Als je binnen Europa reist, kunnen je kinderen in dezelfde tijdzone hun normale slaaproutine in de vakantie behouden, misschien met kleine aanpassingen. Wanneer je dan weer thuis komt, is er praktisch geen verschil en hoef je het schema niet aan te passen, maar misschien alleen iets strikter zijn met de tijden. Reizen naar het Midden-Oosten of het Westen kan wel een grotere invloed hebben op de baby’s slaap.

Hoe keer je na een jetlag terug naar een goede slaaproutine?

De interne klok is een hardnekkig beest, en het kan even duren voordat het weer goed is afgesteld nadat je meerdere tijdzones hebt doorkruist. Probeer, als je op vakantie gaat naar een andere tijdzone, het schema van je baby of peuter elke dag ongeveer 30 minuten te verschuiven. Zorg ervoor dat je ook de maaltijden aanpast aan het nieuwe schema. Het kan nuttig zijn om wat actieve buitenspellen in te plannen om hen voor het iets vroegere slaaptijdstip moe te maken!

Hoe meer tijdzones je doorkruist, hoe langer het zal duren om je aan te passen. Dat is oké, houd er gewoon rekening mee. Natuurlijk kan het zijn dat je na de vakantie meteen weer aan het werk gaat en ook weer vroeger moet opstaan. Dat kan een grote aanpassing zijn voor de kleintjes. Bied je kinderen in dat geval de mogelijkheid om een langere of vroegere middagdutje te doen om wat slaap in te halen. En onthoud altijd: ook dit is maar tijdelijk. Volgende week zal je kind weer normaal slapen.

Heeft je baby vergeten om alleen in slaap te vallen?

Het kan zijn dat je kind eerder een blije, kleine, onafhankelijke slaper was, maar tijdens de vakantie hebben jullie een bed gedeeld of in dezelfde kamer geslapen, en heeft het geleerd hoe fijn dat kan zijn en wil het dit nu niet meer missen. Wanneer je dan weer thuis bent, zal het waarschijnlijk protesteren tegen het alleen slapen en verloopt de bedtijdroutine misschien niet meer zo soepel als voor vertrek. Misschien heeft het zelfs een beetje verlatingsangst ontwikkeld.

Dat is prima. Neem gewoon in de eerste nachten wat meer tijd voor het inslaapritueel, zodat je je kind met rust en kalmte kunt ondersteunen en kalmeren. Als het moeilijk voor je kind is om alleen te slapen, kun je het stap voor stap terugbrengen naar het alleen slapen. Het kan zijn dat je een paar nachten bij je kind moet blijven. Dit kan echter beperkt blijven tot af en toe even kijken of de kamer verlaten als je kind weer vertrouwen heeft of net in slaap is gevallen.

Babyslaap en ouder wilt slaapschema weten. Wanneer mag baby 12 uur slapen

Waarom verandert de baby’s slaap tijdens de vakantie?

Misschien ben je nog steeds op vakantie en merk je al de eerste veranderingen in de slaap van je kleintje. Er zijn verschillende redenen waarom de slaaproutine tijdens de vakantie kan veranderen:

  • De overgang naar een andere tijdzone zorgt voor een veranderd tijdsbesef en een jetlag.
  • Nieuwe slaapomgeving: misschien slapen je kinderen plotseling samen met jou in één kamer of delen ze een kamer met hun broers en zussen. Deze nieuwe situaties, gepaard met andere geluiden en natuurlijk een compleet nieuwe omgeving, kunnen het slapen tijdens de vakantie bemoeilijken.
  • Routinewijzigingen: misschien herken je het – je bent op vakantie met vrienden of familie en je wilt de kleintjes snel naar bed brengen en ervoor zorgen dat ze niemand ‘s nachts storen. Om dat te doen, beslis je om iets anders te doen dan normaal, bijvoorbeeld meer voeden, wiegen of de kinderwagen gebruiken – allemaal dingen die je thuis niet zou doen. Soms kan dat goed werken, soms kan het volledig averechts uitpakken. Daarom is Gemma’s tip: “Schoenmaker, blijf bij je leest” en doe het zoals je normaal ook doet, om snel weer een vergelijkbare routine als thuis te krijgen.
  • Verandering van bedtijd: als je op vakantie bent, kom je vaak later thuis van activiteiten of een restaurantbezoek. Dan verschuift de bedtijd automatisch. Dat kan in het begin ongewoon zijn of zelfs tot oververmoeide kinderen leiden als het te laat is geworden. Ook thuis moet je wennen aan een nieuwe opsta-tijd.
  • Je kind had gewoon te veel plezier! Waarom zouden de kleintjes slapen als er zoveel te ontdekken is in de nieuwe omgeving? Voor de eerste dagen is het geen probleem om de kleintjes langer te laten spelen en hun omgeving te verkennen – zelfs als het dan soms wat later wordt. Echter, een gebrek aan slaap gedurende meerdere dagen kan leiden tot een slaaptekort. Dat moet zeker vermeden worden!
  • Verandering in drink- en eetgewoonten: In de zomervakantie kan het af en toe behoorlijk warm worden. Misschien was het zo warm dat je kind de maaltijden overdag niet wilde eten of heeft het zich eraan gewend ‘s nachts vaker te drinken. Dat is allemaal nodig tijdens de vakantie, maar mag dan weer terugkeren naar de normale eettijden thuis.
  • Sommige veranderingen en problemen zouden sowieso zijn opgetreden. Inmiddels weet je dat slaap voortdurend verandert en dat dit niet altijd ten goede is. Er zijn momenten in de eerste levensjaren waarin er een terugval kan zijn in slaap. Als je kind bijvoorbeeld tijdens de vakantie net begint te lopen en daarmee grote veranderingen doormaakt, kunnen er vaak veranderingen rondom de slaap optreden, ongeacht de locatie.

Babyslaap – met een paar trucs naar een ontspannen slaaproutine na de vakantie

Of het nu tijdens de vakantie is of weer thuis. Met al deze veranderingen kunnen de kleintjes het moeilijker hebben met inslapen of doorslapen. Heb geduld en geef ze wat tijd.

We hopen dat de tips hebben geholpen om wat meer ontspannen op vakantie te zijn en dat je na de vakantie met een paar trucs en knepen weer terug kunt keren naar je oude slaaproutine, misschien met wat aanpassingen die je hebt geleerd tijdens de vakantie.

RELATED POSTS