GUPPYFRIEND Waszakje

€ 29,75

Bescherm uw draagzak tijdens het wassen. Het waszakje helpt je draagzak te verzorgen door vezelverlies te beperken en plastic microvezels op te vangen die anders in rivieren en oceanen zouden belanden.

 • Vermindert pilling en verlengt de levensduur van uw draagzak en andere synthetische kleding.
 • Vangt synthetische microvezels op en voorkomt dat ze via afvalwater in het milieu terechtkomen.
 • De sluiting houdt het wasgoed binnen voor de duur van het wasprogramma.
 • Gemaakt van een monofilament stof die geen vezels afgeeft.
 • Het milieu blijft in gedachten - een dagelijkse herinnering om het gebruik van plastic te verminderen.
 • Gepatenteerd ontwerp en gemaakt in Europa
 • Afmeting: 50 x 74 cm

Getest

Gepatenteerd

Beschermt de natuur

Gemaakt in de EUHet microplastic probleem

Microplastics die vrijkomen uit wasmachines zijn schadelijk voor het milieu. Bij elke wasbeurt ontsnappen talloze microvezels uit synthetisch textiel uit wasmachines en komen terecht in rivieren, meren en oceanen.


De GUPPYFRIEND waszak gebruiken: hoe werkt het?

Doe je draagzak en andere synthetische kleding in de GUPPYFRIEND waszak, sluit de rits helemaal en was ze zoals gewoonlijk met andere kleding naast de zak op een maximale temperatuur van 30°C. Verwijder de draagzak en de natte kleding, verwijder de vezels die in de zoom zitten en gooi ze bij het restafval. Heeft u slechts enkele vezels in de zak gevonden? Goed nieuws! Nog andere vragen? Je vindt meer tips en instructies op de verpakking en in onze FAQ.


FAQ’s

 1. Welke soorten kleding of draagzakken kunnen in de GUPPYFRIEND waszak?
  De GUPPYFRIEND waszak is ontwikkeld om de hoeveelheid microplasticvezels in het milieu te helpen verminderen. Deze komen bijvoorbeeld vrij bij het wassen van synthetisch textiel (polyester, acryl, nylon, enz.). Daarom is het een goed idee om dit textiel in de zak te wassen. Fleecejassen, sportkleding en outdoorkleding zijn vaak geheel of grotendeels van synthetische vezels gemaakt, maar ook de meeste andere kleding bevat een bepaalde hoeveelheid synthetische materialen. U kunt de samenstelling van uw kleding controleren op het wasetiket. Kledingstukken van puur katoen en wol kunnen ook in de GUPPYFRIEND waszak worden gewassen, omdat textiel van natuurlijke materialen ook vezels verliest. Wassen in de GUPPYFRIEND waszak vermindert het breken van vezels aanzienlijk en beschermt zo uw kleding tegen slijtage. U kunt veel langer van uw kleding genieten - nog een blijvend voordeel van de GUPPYFRIEND waszak. Synthetische vezels kunnen echter ook in kleding aanwezig zijn als ze niet op het wasetiket worden vermeld. De regels voor het vermelden van bestanddelen op wasetiketten lopen sterk uiteen. Bijvoorbeeld, een trui met het label 100% wol kan tot 10% synthetische vezels bevatten. ALLE Ergobaby draagzakken kunnen in de machine gewassen worden met behulp van de GUPPYFRIEND waszak. Raadpleeg de wasinstructies van de draagzak.
 2. Wat is het beste wasmiddel voor de GUPPYFRIEND waszak?
  Om je kleding te beschermen en een goed wasresultaat te krijgen, raden we aan een plastiekvrij vloeibaar wasmiddel te gebruiken, zoals het GUPPYFRIEND wasmiddel. Wasmiddelen in poedervorm bevatten vaak schurende deeltjes die meer vezelbreuk veroorzaken en vlekken op je kleding kunnen achterlaten. Maar of u nu poeder- of vloeibaar wasmiddel gebruikt, in beide gevallen is het belangrijk op de dosering te letten. Te veel wasmiddel is slecht voor uw kleding en het milieu. Alleen natuurlijke wasmiddelen zonder synthetische stoffen, zoals schurende deeltjes, geleer- en huidvormende middelen, gommen en siliconen, opacifieermiddelen, acrylaten en vernette polymeren zijn geen probleem. Als u waspoeder gebruikt, let er dan op dat dit geen vloeibare kunststoffen of rubbers (xanthaangom) of schurende deeltjes bevat en dat het wasmiddel goed is opgelost voordat het op het wasgoed wordt aangebracht. Omdat vloeibaar wasmiddel vooral in plastic verpakkingen wordt verkocht, kunt u in veel zero-waste winkels ook zelf vloeibaar wasmiddel vullen, wat de ecobalans natuurlijk nog verder verbetert. Wasverzachters kunnen ook plastic aanslag op de stof achterlaten. Ze schaden dus niet alleen de GUPPYFRIEND-waszak, maar ook het milieu.
 3. Op welke temperatuur kan ik mijn draagzak wassen met de GUPPYFRIEND waszak?
  Zorg ervoor dat je alle gespen van de draagzak sluit voordat je hem wast. Doe je draagzak en andere kleding in de GUPPYFRIEND waszak, sluit de rits helemaal en was ze zoals gewoonlijk met de andere kleding naast de zak op een maximale temperatuur van 30°C. Haal de draagzak en de natte kleding eruit, verwijder de vezels die in de zoom zitten en gooi ze bij het restafval. Als u uw babydrager niet wast en de GUPPYFRIEND waszak gebruikt voor de kleding, raadt GUPPYFRIEND aan deze te wassen op een maximale temperatuur van 40°C.
 4. Waarom is mijn wasgoed nog nat als het uit de wasmachine komt? Hoe kan ik een onbalans voorkomen bij het wassen met de GUPPYFRIEND waszak?
  Bij het wassen met de GUPPYFRIEND waszak kan tijdens het centrifugeren een onbalans optreden. Om schade aan de wasmachine te voorkomen, wordt het centrifugeren vaak automatisch gestopt of het toerental verlaagd. Het wasgoed kan dan erg nat uit de wasmachine komen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om bij gebruik van de GUPPYFRIEND waszak altijd andere kleding zonder synthetische vezels in de wastrommel te doen. U kunt ook een andere volle waszak toevoegen. Zo voorkomt u een onbalans en centrifugeert uw wasmachine gewoon.
 5. Kan de GUPPYFRIEND waszak in de droger?
  Nee. Tijdens het droogproces gebeurt er iets wat niet mag gebeuren: Onder invloed van statische elektriciteit gaan de gebroken microvezels door de zak heen en in de machinetrommel en vervolgens in de omgeving. Dit komt doordat de elektrostatische reactie van ronde plastic materialen (zoals de synthetische kleding en ronde PET-monofilamenten in de GUPPYFRIEND waszak) een magnetisch veld creëert. De gebroken vezels worden aangetrokken en onder een hoek van 90° gericht op de mazen van de GUPPYFRIEND waszak. Zo uitgelijnd kunnen ze de stof doorboren en rechtstreeks door de mazen gaan. In de wasmachine zit er water in en rond de zak en staan de gebroken vezels onder een andere hoek ten opzichte van het gaas, zodat ze dat niet kunnen doorboren.
 6. Hoe gooi ik de ingezamelde microvezels weg?
  Gelieve de ingezamelde microvezels bij het restafval te doen. U kunt de ingezamelde vezels het beste in een gesloten container verzamelen en afvoeren. Dit verkleint het risico dat de kleine en zeer lichte synthetische vezels tijdens de afvalinzameling wegwaaien en in het milieu terechtkomen. Microvezels zijn geen recycleerbaar afval omdat zij niet kunnen worden gerecycleerd. Bovendien kunnen microvezels niet worden gerecycleerd: in Duitsland wordt restafval gebruikt om elektriciteit op te wekken en komt het niet op stortplaatsen terecht. De uitlaatgassen van afvalverbranding worden gefilterd en zijn voor 99% niet giftig. Als u niet in Duitsland woont, kunt u hier http://www.atlas.d-waste.com de Afvalatlas raadplegen om te zien wat er in uw omgeving met afval gebeurt.
 7. Is de GUPPYFRIEND waszak echt effectief? Wie heeft het getest en wat zijn de resultaten?
  De GUPPYFRIEND waszak is drie jaar lang getest door wetenschappelijke instituten, universiteiten, vertegenwoordigers van de outdoor- en textielindustrie en detailhandelaren. Deze tests dienen als basis voor het aanbieden van de GUPPYFRIEND waszak als tijdelijke oplossing tegen microplasticvervuiling. Wij hebben onder andere tests uitgevoerd met de volgende wetenschappelijke en onafhankelijke instituten: - Duits Centrum voor Textielonderzoek Noord-West, DTNW - Fraunhofer Instituut UMSICHT - Universiteit van Californië in Santa Barbara in het kader van het Patagonia-onderzoeksprogramma. Resultaten: De GUPPYFRIEND waszak voorkomt vezelverlies tijdens het wassen op twee manieren: 1. De GUPPYFRIEND waszak vermindert het aantal vezels dat loskomt aanzienlijk. Tests uitgevoerd door het Fraunhofer Instituut UMSICHT hebben aangetoond dat gemiddeld : a) 79% voor gedeeltelijk synthetische kleding b) 86% voor volledig synthetische kleding. Dit betekent dat de kledingstukken veel langer kunnen worden gedragen. 2. Behalve dat de GUPPYFRIEND waszak zacht is voor de kleding, worden ook de gebroken plastic vezels vastgehouden, waardoor de vervuiling door microplasticvezels met meer dan 90%, in de meeste gevallen bijna 100%, kan worden verminderd. Andere testresultaten: - Er werden geen toxische residuen op het product aangetroffen. - De zakken zijn bestand tegen 50 huishoudelijke wasbeurten volgens ISO 6330 zonder schade en er komen geen microplastic deeltjes in het water terecht (Opmerking: bij correct gebruik kan de GUPPYFRIEND waszak ook na het geteste aantal van 50 wasbeurten worden gebruikt). - Reinheid na het wassen: bloed, ketchup en chocolade worden zonder problemen verwijderd. De waswerking van het huidvet en de klei is voldoende. - Het aantal gebroken vezels is afhankelijk van de wasomstandigheden en de kleding zelf. Samengevat: De GUPPYFRIEND waszak vermindert vezelbreuk aanzienlijk. Vezels die tijdens het wassen afbreken worden in de zak vastgehouden. Kleding wordt schoon en - bij correct gebruik - kan het waszakje langdurig worden gebruikt om te voorkomen dat microplastics in onze rivieren en oceanen terechtkomen. Klik hier om de testresultaten te bekijken.
 8. Ik vind nauwelijks vezels in de tas. Wat is er mis?
  Goed gedaan. Hoe minder vezels u na het wassen in uw GUPPYFRIEND-waszak aantreft, hoe beter. De GUPPYFRIEND waszak is ontworpen om microvezelverlies bij de bron te voorkomen. Dankzij het gladde oppervlak en de structuur van het materiaal komen er minder microvezels los tijdens het wassen. Dit beschermt de kleding, voorkomt pilling en vermindert vezelverlies. Volgens een reeks tests uitgevoerd door het Fraunhofer Instituut UMSICHT verliezen synthetische kledingstukken gemiddeld 86% minder vezels in vergelijking met een wasbeurt zonder GUPPYFRIEND waszak. De microvezels die toch loslaten hopen zich in de loop der tijd op. U vindt ze het vaakst in de hoeken of bij de zoom. Overigens is het aantal microvezels dat afbreekt tijdens het wassen niet te verwaarlozen: het aantal vezels dat afbreekt tijdens het wassen hangt af van het soort kleding en de manier van wassen: heel nieuwe of heel oude kleding verliest meestal meer microvezels. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de kans dat er microvezels afbreken. Hoe zachter de stof, hoe kleiner de kans dat de vezels loskomen, enz. Meer wastips om vervuiling door microvezels tegen te gaan vindt u in onze gids "Beter wassen".
 9. Hoe vaak kan ik de GUPPYFRIEND waszak gebruiken?
  Als u onze instructies volgt, kunt u uw zak vele malen wassen. Na enkele wasbeurten zal de waszak er niet meer als nieuw uitzien, maar hij blijft zijn functie perfect vervullen.
 10. Hoe gooi ik de GUPPYFRIEND waszak weg?
  De GUPPYFRIEND waszak is volledig gemaakt van polyester en is ontworpen om volledig recyclebaar te zijn. De beste manier is om eerst de rits te verwijderen en de rits en zak in de vuilnisbak te gooien en zo in het recyclingsysteem.
 11. Van welk materiaal is de GUPPYFRIEND waszak gemaakt?
  De GUPPYFRIEND waszak is volledig gemaakt van polyester, inclusief de geweven band, de randstrook en de ritssluiting. Hij is dus per type recycleerbaar. Het filtermateriaal is onbehandeld, ongeverfd en bevat geen additieven. De stof is gemaakt van monofilamenten. Deze lijken meer op staafjes dan op draden en geven geen vezels af.
 12. Waar wordt de GUPPYFRIEND waszak gemaakt?
  GUPPYFRIEND hecht veel belang aan korte transportroutes. Daarom worden GUPPYFRIEND waszakken op een eerlijke en duurzame manier in Europa geproduceerd. Onze filterstof komt uit Italië, de andere materialen uit Portugal. De naaifabrieken die de GUPPYFRIEND waszakken produceren bevinden zich in Portugal en Polen. Het ontwerpen en bedrukken van de verpakkingen gebeurt in Duitsland.
 13. Waarom geeft de GUPPYFRIEND waszak geen microplastics af?
  Hoewel de GUPPYFRIEND waszak van polyester is gemaakt, geeft hij geen microplastics af. De reden hiervoor is de speciale structuur van het garen en de eigenschappen ervan. De draad van ons filtermateriaal bestaat uit één draad, een zogenaamd monofilament. Hierdoor lijkt het garen meer op een stabiele stok die niet kan rafelen en geen microplasticvezels kan verliezen. Bovendien is het garen rond en glad en is het materiaal bijzonder goed bestand tegen alkaliën. Het resultaat is een zeer sterk en stabiel weefsel dat niet vervaagt en niet wordt aangetast door wasmiddelen. Dit verschilt van de garens die voor textiel worden gebruikt. Deze laatste bestaan meestal uit meerdere in elkaar gedraaide draden. Bij gebruik en wassen rafelen de draden na verloop van tijd en verliezen ze kleine microvezels.
 14. Waarom kan het zelfs vezels vangen die kleiner zijn dan de openingen?
  Tijdens het wassen verliezen alle kledingstukken vezels. De vezels breken los van de stofstructuur door mechanische spanning en slijtage. Gebroken vezels zijn meestal tussen 50 µm en 15 mm lang en meestal niet meer dan 10 µm dik. 1 µm = 0,001 mm of ongeveer 0,000039 inch. Theoretisch zouden ze door de kleine openingen van de GUPPYFRIEND waszak kunnen glippen. Dit is echter niet het geval. Om door de opening te kunnen, zouden de vezels verticaal door de stof moeten gaan. Door het water in en rond de zak en de beweging staan de vezels echter nooit verticaal, maar altijd licht gebogen. Daarom kunnen ze niet door het gaas heen. Zelfs als een vezel uit de stof komt, wordt hij terug in de zak geduwd.
 15. Welke maten zijn er beschikbaar?
  Momenteel bieden we de GUPPYFRIEND waszak aan in de standaardmaat M, 50 x 74 cm. Volgens onze tests is de middelgrote zak het meest effectief voor huishoudelijk gebruik. In een grotere zak zouden meer microvezels loskomen door de hogere wrijving. Voor grote hoeveelheden wasgoed kunt u daarom beter twee middelgrote zakken gebruiken dan één grote. Bovendien moet er voldoende ruimte in de trommel zijn om naast de GUPPYFRIEND waszak nog enkele losse stukken wasgoed (niet-synthetisch) te wassen. Dit voorkomt mogelijke onbalans.
 16. Waar wordt de winst uit de verkoop van GUPPYFRIEND waszakken voor gebruikt?
  GUPPYFRIEND investeert voortdurend in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen tegen microplasticvervuiling. Het vergroot het bewustzijn van het probleem en effectieve oplossingen door middel van trainingen voor partners in de industrie, verenigingen en organisaties. Met de winst uit de verkoop van GUPPYFRIEND waszakken kan de STOP! Plastic Academy van de non-profit organisatie STOP! Micro Waste gUG. De STOP! Plastik Academy, organiseert workshops voor onderwijsinstellingen om mensen bewust te maken van (micro)plasticvervuiling. Vandaag de dag ondersteunt GUPPYFRIEND nog steeds de evenementen en activiteiten van STOP! Micro Waste gUG.