Vijf mythes over het gebruik van een draagzak: ontkracht!

  • Ergobaby
  • Feb 6, 2024
Ergobaby-Aura draagdoek draagzak

Elk aspect van het ouderschap zit vol met mythes en oude volksverhalen, en het dragen van je baby is geen uitzondering. Hoewel deze langzaam verdwijnen, zijn er nog steeds mensen die je wanhopig proberen te vertellen dat draagzakken, draagdoeken, en meer niet veilig zijn, niet comfortabel zijn, te moeilijk te gebruiken zijn… de lijst gaat maar door.

 Zelfs nu draaghulpmiddelen van allerlei soorten al lang deel uitmaken van het straatbeeld. Sommige vooroordelen blijven hardnekkig.

En vandaag willen we die aanpakken. Opnieuw. Want eind 2022 hebben we hier op de blog al eens een paar mythen genoemd en rechtgezet. Nu volgen de volgende vijf, die we zo nu en dan van ouders horen; maar ook in de media struikelen we er telkens weer over. Kijk eens of deze je bekend voorkomen…

Mythe 1: “Alle draagzakken veroorzaken nek- of rugpijn.”

Dit is degene die we het vaakst horen en het is meestal het makkelijkst op te lossen! Als een draagzak pijn veroorzaakt, is dat meestal te wijten aan het verkeerde gebruik of de pasvorm van de draagzak. Een van de meest voorkomende problemen is dat de baby te laag zit en de achterband die beide armschouderbanden verbindt, niet correct is gepositioneerd.

Veel ouders denken dat deze verbindingsband tussen de schouderbanden er alleen is om te voorkomen dat de banden van de schouders glijden. Als gevolg hiervan krijgt deze band weinig aandacht en blijft vaak bovenaan de nek omdat het dan gemakkelijker te bereiken en te sluiten is bij het opzetten van de baby. Dit veroorzaakt echter dat het gewicht van de baby naar voren trekt en ongemakkelijk op de cervicale wervelkolom kan drukken, wat in sommige gevallen tot nekpijn leidt.

Deze band, samen met de lendensteun op de heupgordel, zijn verantwoordelijk voor een ergonomische en rugvriendelijke gewichtsverdeling en houden je rechtop. De verbindingsband moet altijd in het midden van je schouderbladen zitten en samen met de schouderbanden een H vormen. Het zit op schuivers zodat het gemakkelijk kan worden aangepast.

Als je er daar niet bij kunt, kun je het dichtdoen en je draagzak aandoen met de T-shirt-methode. Of probeer de kruislings “X”-banden waarbij je de banden in het midden van je rug kruist – ook op de hoogte van het midden van je schouderbladen – als je draagzak dat toelaat.

Mythe 2: “De baby naar buiten gericht dragen is niet ergonomisch of veilig.”

Duidelijk antwoord: Nee, niet meer! Want onergonomisch dragen behoort tot het verleden (met het juiste draaghulpmiddel)! Zoals bij alles komt het natuurlijk ook aan op het juiste gebruik, de specifieke draagsituatie en het juiste draaghulpmiddel (Ergobaby Omni). Het heeft weinig zin om een draagzak te gebruiken die de draagpositie naar voren niet (ergonomisch) aanbiedt. Dus let op bij de aanschaf van een draagzak! Bedenk goed welke draagposities je in het dagelijks leven gebruikt en nodig hebt.

Over het algemeen is het belangrijk dat je alle ergonomische aspecten voor je baby in overweging neemt, die je ook bij naar binnen gerichte draagposities in acht neemt. Dus hoofd, rug en dijen moeten altijd goed worden ondersteund en de benen moeten zich in de hurk-spreidpositie bevinden (M-positie), wat betekent dat de benen niet recht naar beneden bungelen. Op deze manier is er ook geen gevaar dat het gewicht in het gebied van de genitale zone van het kind ligt, omdat de strop tussen de benen bij de Ergobaby-draagzakken nauwkeurig op het kind kan worden afgesteld.

Vanaf 6 maanden kun je zo perfect met je wakkere kind, bij voorkeur thuis of in een prikkelarme omgeving, de interactie aangaan, om samen bijvoorbeeld bloemen water te geven of vogels te kijken, om de wereld samen te ontdekken. Ook het gaan zitten op de bank of aan tafel is in deze positie zeer eenvoudig mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de ergonomie. Zo kan je kleintje zelfs aan tafel “zitten” en heb jij tegelijkertijd twee vrije handen. Handig, toch? Hoe en wanneer je je baby ontspannen naar voren gericht kunt dragen, vind je in deze checklist.

Mythe 3: “Draagzakken voelen stijver aan dan draagdoeken.”

Ja, dat kan soms het geval zijn, afhankelijk van het materiaal van de draaghulpmiddelen; maar dit is geen nadeel, maar heeft te maken met de specifieke constructie en in welke gewichtsklasse het draaghulpmiddel kan worden gebruikt. Dus laat je niet misleiden als je in de winkel of tijdens het advies zowel een doek als een draagzak in handen hebt en verbaasd bent over hoe verschillend deze geweldige hulpmiddelen kunnen zijn.

En nog iets: hoe meer je draagt, oefent en verschillende draaghulpmiddelen gebruikt, hoe meer je ontdekt wanneer welk draaghulpmiddel geschikt is voor jou en je behoeften ondersteunt. Bovendien worden de materialen bij gebruik steeds zachter, zowel bij de doek als bij de babydraagzakken. Het is ook zinvol om de draaghulpmiddelen voor het eerste gebruik te wassen. Omdat naast ergonomie en ontwerp comfort ook erg belangrijk voor ons is, gebruiken we sowieso al zeer zachte materialen, zoals bijvoorbeeld geborstelde katoen.

Onze pasgeboren draagzak Embrace is ideaal voor de start van het dragen na de geboorte, zodat jullie baby extra zacht en knus heeft – bijna als in mama’s buik. Deze draagzakken sluiten perfect aan, als een op maat gemaakt T-shirt, en zijn super eenvoudig in gebruik, omdat ze slechts 3 gespen hebben. Later, wanneer je baby zwaarder is, kun je overstappen naar een stevigere comfortdraagzak. De Ergobaby comfortdraagzakken geven ouders bij toenemend gewicht van hun kind het gevoel van meer grip en veiligheid (hoewel alle Ergobaby-draagzakken dat bieden), ze zijn nog meer gewatteerd en zijn vooral geschikt voor langere draagtijden en uitstapjes. Kies gewoon wat het beste bij jullie, jullie plannen en jullie behoeften past.

Onze Adapt- en Omni-draagzakken zijn gemaakt van ons zachtste materiaal, SoftTouchTM Cotton, en ook SoftFlexTM Mesh – de aanwijzing zit in de naam! De SoftTouchTM Cotton is een extra zachte geborstelde stof om jou en de baby gezellig en knus te houden, en de SoftFlexTM Mesh is ontworpen voor maximale luchtstroom en ademend vermogen.

En onze Aerloom-draagzak is van een klasse apart! De speciaal ontworpen FormaKnitTM-stof is een flexibele gebreide stof gemaakt van gerecyclede polyester garens van consumenten. Het rekt uit en vormt zich naar de unieke contouren van je lichaam, waardoor een ondersteunende, op maat gemaakte pasvorm ontstaat voor zowel jou als je baby.

Je kunt uitvinden welke draagzak het beste bij je gezin, je plannen en je behoeften past met behulp van de handige quiz op onze homepage.

Ergobaby-Aura moeder met baby in draagdoek

Mythe 4: “Een draagdoek knopen is moeilijk.”

Allereerst, we begrijpen het! Doeken kunnen ontmoedigend lijken, er is veel materiaal en wat lijkt op veel ingewikkelde stappen om het om je lichaam te knopen. Maar, we hebben je! We hebben gedetailleerde instructies en een heleboel handige video’s op onze website en socialemediakanalen, al onze doeken zijn voorzien van een speciale geleide rand om je te helpen bijhouden wat waar moet wanneer je het aantrekt en we hebben een baanbrekende top tip voor je – de pre-knoop! Je kunt je doek een keer knopen wanneer je baby er ‘s ochtends in gaat en het dan laten zitten om ze er gedurende de dag in en uit te doen zoals je nodig hebt. Het is gemaakt van een lichte stof dus je zou niet te warm moeten worden en dan is het klaar om te gaan wanneer je het nodig hebt! Geloof ons als we zeggen dat, net als bij alles, oefening het makkelijker maakt. Het kan de eerste keer of de derde keer niet gemakkelijk zijn, maar tegen de vijfde keer kom je er wel, en tegen de tiende keer doe je het net zo snel als iets anders!

Als je nog steeds niet zeker bent? Onze Embrace pasgeborene draagzak is het beste van zowel de wereld van de draagdoek als de draagzak! Het is zacht en rekbaar als een doek maar met de structuur en gespen van een draagzak om het leven zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken.

Mythe 5: “Geweven doeken, halfgespen of MeiTais zijn meestal gemaakt van doekstof en bieden daarom betere ondersteuning.”

Dit is een verouderd misverstand dat soms online weerklank vindt. Er zijn nu zoveel geweldige materialen en ontwerpen beschikbaar, die allemaal goede ondersteuning bieden. Iedereen die echt bekend is met de wetenschap van het dragen van baby’s, weet dat een ergonomische pasvorm voor het kind en de ouders, comfort (zelfs wanneer lang gedragen) en het gebruik van het betreffende product cruciaal zijn.

Halfgespen of MeiTai-draagzaken worden vaak te los door ouders geknoopt en zitten niet symmetrisch, zodat het kind niet voldoende wordt ondersteund en de ouders ook rugpijn krijgen omdat het materiaal in of op de verkeerde plaats zit. In veel gevallen is er onvoldoende hoofdondersteuning voor het kind en zijn er geen gevoerde randen, bijvoorbeeld in het gebied van de benen van het kind, voor meer comfort. We hebben daarom onze babydraagzakken ontworpen om comfortabel te zijn en tegelijkertijd gemakkelijk en intuïtief in gebruik en om het gewicht van het kind gelijkmatig over het lichaam van de ouder te verdelen.

Nadat je de basisprincipes hebt geleerd, zijn de enige aanpassingen die je hoeft te maken voor de beste ergonomie en maximaal comfort. Er zijn geen onnodige franjes. En zoals we al zeiden, hebben we tal van praktische instructievideo’s waarin je veel tips kunt vinden over het gebruik van je draagzak en hoe je je baby correct kunt positioneren.

Draagzakken en draagdoeken – altijd een goede keuze

We hopen dat we je door het oerwoud van mythes hebben kunnen leiden! We denken dat dragen altijd een goede keuze is. En zoals we al zeiden, als je nog hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste Ergobaby-dragen, doe dan hier de quiz. Of ga naar je lokale doekenbibliotheek voor een demonstratie over het gebruik van een draagdoek of draagzak, ze zijn een fantastische bron! Welk product je ook kiest, we hopen dat je er dol op bent en dol op het dragen van je baby!

RELATED POSTS