Babydragen voordelen – waarom ouders hun baby dragen

  • Ergobaby
  • Feb 12, 2024
ouders die babydragen Adapt Soft Touch

Het dichtbij dragen van een baby behoort tot een van de mooiste momenten in het leven van kersverse ouders. Als bedrijf dat ergonomische babydragers produceert, is het echter gemakkelijk voor ons om dat te zeggen. Daarom wilden we van jullie weten of dat echt zo is. Wat zijn precies jullie redenen om jullie baby te dragen? Natuurlijk zijn er veel voordelen, maar welke motiveren jullie het meest?

Om hierachter te komen, hebben we deze zomer deelgenomen aan een draagzak-enquête van babyforum.at. 7094 vrouwen en mannen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland namen deel. Velen van hen zijn al moeders en vaders, anderen stonden op het moment van de enquête op het punt ouders te worden. Het doel was om erachter te komen hoe moderne ouders draaghulpmiddelen in hun dagelijks leven gebruiken en in hoeverre deze bijdragen aan het opbouwen van een band tussen de verzorger en het kind.

Voordelen van het babydragen: Heb je echt een draagzak nodig?

Maar vandaag zijn we vooral geïnteresseerd in één ding: Waarom dragen jullie eigenlijk jullie kinderen? Waarom gebruiken jullie een babydrager of een draagdoek? Als je momenteel zwanger bent, maar nog twijfelt of je echt een draaghulp nodig hebt, kunnen de inzichten jullie zeker helpen bij het nemen van een beslissing. Want de volgende korte, maar ook langetermijnvoordelen konden onze ondervraagde ouders vaststellen met toenemende draagervaring:

Het belangrijkste motief dat de meeste deelnemers aan de enquête hebben opgegeven, is dat dragen de band en nabijheid tot het kind versterkt (52,6%). Daarnaast waardeert 36,9% het feit dat het gewoon ontzettend handig is om een baby in de babydrager te dragen. Over het algemeen is zo’n kleintje altijd het gelukkigst als hij of zij dicht bij mama, papa of de respectievelijke verzorger is. En als hij of zij dan toch een keer huilt, kan degene die draagt snel reageren op de behoeften van de baby – en toch beide handen vrij hebben om dagelijkse taken te doen of voor het broertje of zusje te zorgen.

Flexibiliteit vanaf het begin

Deze vrijheid is buitengewoon belangrijk voor meer dan de helft van de respondenten. Als het gaat om hun eigen behoeften, geeft 54% van alle respondenten aan dat een draaghulp hen flexibiliteit biedt. De meeste ouders gebruiken hun babydrager vanaf de geboorte (70,4%) of beginnen in de eerste twee maanden (27,2%). Dus als je zwanger bent en je afvraagt wanneer het beste moment is om een babydrager aan te schaffen, heeft het zeker zin om dat al voor de geboorte te doen. Met een draagdoek of een draagzak voor pasgeborenen kun je meteen beginnen in de kraamweek. Zowel de vader als de moeder.

Onder zwangere eerstgeborenen is bijna iedereen (97,8%) van plan om een draaghulp te gebruiken. Ongeveer de helft van hen wil deze in het derde trimester of kort na de geboorte kopen. En bijna de helft van alle ondervraagden heeft daadwerkelijk gedragen tot een leeftijd van 12 tot 18 maanden (47,6%). Dat betekent dat een babydrager die verder gaat dan het eerste jaar, zoals bijvoorbeeld onze Omni, Adapt of Aerloom babydragers, voor de meesten de moeite waard is geweest.

Dankzij de babydrager middenin in plaats van er alleen bij

Zoals we allemaal weten, kalmeert een baby – of het nu pasgeboren is of al wat ouder – het beste als het gedragen wordt. En ook in slaap vallen gebeurt zo in de eerste levensmaanden het snelst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 86,7% van de deelnemers heeft opgemerkt dat hun baby zich in de babydrager sneller kalmeerde, en ongeveer evenveel gaf aan dat hun baby erin sneller in slaap kon vallen (83,7%). Bovendien huilen baby’s in een draagzak over het algemeen korter (56%), volgens de ouders.

Al deze observaties hangen niet alleen samen met het feit dat de baby’s zo lekker dicht bij hun verzorgers zijn en van die nabijheid genieten. Nee, het voordeel is ook dat ze gewoon actief kunnen deelnemen aan alles wat hun ouders doen (56,4%). Van de was ophangen tot boodschappen doen en een praatje maken met de buurman. En zelfs als de kleine wurm last heeft van buikpijn of doorkomende tandjes. Wat helpt daar het beste? Precies, nabijheid. Daarom gebruikt 47,9% van de ouders de draaghulp graag als het fysiek niet zo goed gaat met de baby.

Moeder babydragen
 ergobaby embrace draazak pasgeborenen

Langetermijnvoordelen van het babydragen

Aangezien het merendeel (6450 van de 7094) van de ondervraagde moeders en vaders al voldoende draagervaring had opgedaan toen we de enquête uitvoerden, konden we zelfs vragen naar langetermijneffecten van het dragen in een babydrager. Hierbij werden de volgende voordelen waargenomen:

  1. De baby ontwikkelt een gezonde band met de dragers.
  2. Het kind kan over het algemeen beter/sneller zichzelf kalmeren.
  3. Het ´babydragen heeft een positief effect op de gezondheid van het kind.
  4. De baby ontwikkelt zich motorisch sneller.

Dus als je momenteel zwanger bent of overweegt of je je pasgeborene moet dragen of misschien wel te veel verwent – de voordelen van ervaren dragende ouders spreken voor zich.

RELATED POSTS