Ice Ice Baby: Hoe je je baby in de winter moet kleden

  • Ergobaby
  • Nov 3, 2023
Gezin en baby in de winter

Het is winter. En zelfs als de winter niet overal meer ijskoude temperaturen met zich meebrengt: ze zijn er nog steeds, die koude winterdagen. En daarmee komt ook de terugkerende – vaak lastige – vraag wat we onze baby in de winter moeten aantrekken. Een baby kan immers zijn lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren, koelt gemakkelijk af of raakt oververhit. Kortom: onze baby heeft onze hulp nodig. Dus hoe doen we het goed? Laten we vandaag eens kijken naar verschillende alledaagse situaties en uitleggen welke kledingstukken uit de categorie “Babyuitzet winter” wanneer gebruikt moeten worden.

Hoe kleed je je baby in de winter: Wat heb je nodig?

Het toverwoord is in de eerste plaats laagjes! Want alleen op die manier ben je voorbereid op elke situatie, zowel binnen als buiten. Begin dus met een goede basis van een romper met lange mouwen en een maillot of een jumpsuit. Daaroverheen, afhankelijk van de kamertemperatuur en de leeftijd, een vestje of trui en een broek. Kies bij voorkeur stoffen van wol of een wolzijde-mix. Deze houden goed warm, maar zijn ook ademend. Vervolgens kun je dit nog aanvullen met sokken of bontschoenen. Ook een baby muts mag in de winter niet ontbreken, omdat warmte het snelst via het hoofd en de voeten ontsnapt.

Als je naar buiten gaat, zijn overalls een goede keuze. Nu vraag je je misschien af welke overall het beste is voor een baby in de winter? Vaak vertrouwen ouders op de temperatuurregulerende eigenschappen van wolvilt of fleece stoffen. Deze zijn erg praktisch, want je hebt eigenlijk niet veel meer nodig dan een verwarmende basis en de overall. Zo is je baby al warm en knus ingepakt. Als je naar buiten gaat, kunnen wanten en een sjaal of halsdoek handig zijn, afhankelijk van de behoefte. Veel overalls hebben omslaanbare mouwboorden om de tere handjes te beschermen tegen afkoelen.

Met deze winteruitrusting kun je nu heel flexibel reageren op temperatuurschommelingen en de outfit van je baby aanpassen aan je plannen.

Wat moet mijn baby dragen in de draagzak in de winter?

De draagzak is ook in de winter een ideale manier om je baby te dragen. Zo ben je dichtbij je kleintje, zelfs buiten, en kun je gemakkelijk controleren of het te warm of te koud heeft.

Onthoud in het algemeen dat de draagzak als een extra kledinglaag geldt. En je lichaam verwarmt je baby ook als een tweede laag. Met een eenvoudige basis en een wolvilt- of fleece overall ben je hier dus goed mee. Let vooral op het hoofd, de benen, de voeten en de handen. Een baby muts, eventueel wanten en bontschoenen of dikke sokken zijn dus een must.

Om er zeker van te zijn, is een Ergobaby weersbescherming in de vorm van een winterhoes met een knusse fleecevoering of een regen- en windbescherming zonder extra voering een aanrader. Op die manier hebben vocht en kou absoluut geen kans meer. Let op! Een gevoerde sneeuwpak is in een draagzak een no-go, omdat de dikke voering en beperkte bewegingsvrijheid de ergonomische positie in de draagzak verstoren.

Weerbescherming voor draagzak

Wat als we met de kinderwagen op wandel gaan in de winter?

De winter is de tijd van het jaar waarin je graag warm ingepakt door het winterse landschap wandelt. Heb je er wel eens over nagedacht hoe heerlijk het zou zijn als je gewoon in de gevoerde voetenzak van je baby kon kruipen? Die kunnen we op koude winterwandelingen echt aanbevelen. En zelfs als die al lekker warm is, moet je je baby toch dik aankleden, afhankelijk van de duur van de wandeling. Alles wat uit de voetenzak van de baby steekt (bovenlichaam, handen, hoofd) zeker. Maar ook de voeten. Ondanks de knusse fleecevoering. Bontschoentjes zijn dus ook hier een goede keuze.

Ergobaby metro+ kinderwagen in de winter

Wat als we met de auto op avontuur gaan in de winter?

In de auto geldt “minder is meer”. Want in de autostoel krijgt je baby het al vrij snel warm. Daarom zijn een sneeuwpak of dikke jas in de autostoel een no-go. Bovendien zou er bij een ongeval te veel ruimte tussen de gordel en de baby zijn. Gebruik liever een warme basis en dan een voetenzak of een speciale omslagdoek voor de autostoel. Als de auto eenmaal warm is, kun je de voetenzak of de omslagdoek iets openen.

Het is sowieso een goed idee om de autostoel vooraf mee naar binnen te nemen en je baby daar in te leggen. Als je je baby langer buiten in de kou vervoert, kleed hem dan ook extra aan met een sneeuwpak, een baby muts voor de winter, bontschoenen en eventueel wanten.

Extra tip: Als je vermoedt dat je kleintje zijn middagdutje of nachtrust in de auto begint, kleed hem dan al in een pyjama en een Ergobaby slaapzak. Deze heeft een sleuf aan de achterkant, zodat je de riemen kunt sluiten, zelfs met de slaapzak aan.

Wat moet mijn baby dragen in de winter om te slapen?

Over slapen gesproken. Over het algemeen wordt ‘s nachts een slaapzak aanbevolen. Terwijl je baby ‘s nachts gemakkelijk onder een deken vandaan kan schoppen, blijft de slaapzak op zijn plaats en houdt je baby lekker warm. Maar je vraagt je waarschijnlijk af wat je baby onder de slaapzak moet dragen in de winter.

Het antwoord is: het hangt af van de temperatuur in de kamer waar je baby slaapt en hoe dik de bijbehorende babyslaapzak is (meestal aangegeven in TOG). De ideale kamertemperatuur voor een goede slaapomgeving ligt tussen 16 en 18 graden. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de temperatuur nauwkeurig te regelen, omdat de buitentemperaturen in de winter sterk variëren. Daarom hebben we de volgende tabel opgesteld waar je je op kunt baseren.

Slaap Table

Baby TOG winter slaap table

Een voorbeeld: in de babykamer is ‘s nachts een kamertemperatuur van 18 graden en je baby heeft een slaapzak met een dikte van TOG 1,0 (gemiddeld). Dan moet je baby er een pyjama met voetjes of een romper met lange mouwen en een broek met voetjes onder dragen. Zo is hij perfect voor de nacht voorbereid.

Je ziet dat het kleden en warm houden van je baby in de winter helemaal niet zo moeilijk is. Ongeacht wat je van plan bent, uiteindelijk is laagjeskleding het antwoord op de vraag hoe je je baby in de winter kunt kleden. Op die manier kun je snel reageren op verschillende temperaturen. Omdat sokken, schoenen of handschoenen onderweg gemakkelijk kwijt kunnen raken, is het een goed idee om altijd een extra paar bij je te hebben. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten de winter in, met je baby!

RELATED POSTS