Draagtip: De juiste bandinstelling

Omni Breeze Pearl Grey

Heb je ooit een drager geprobeerd en voelde je je er niet echt prettig bij? Omdat het ongemakkelijk is? Of doet het pijn? Of is je rug gespannen? Onze draagadviseur Mieke heeft één (of zelfs meer) ideeën waar dit aan te wijten zou kunnen zijn:

Wie heeft hier niet van gehoord? Zodra de baby in de drager zit, komen de tips van alle kanten binnen: “Je moet je baby op kushoogte dragen!” “De riemen moeten allemaal zo strak mogelijk zitten.” “Trek de riemen niet te strak aan.” “De tailleband moet op de heupen gaan.” “Draag de baby hoog op je rug, zodat hij over je schouder kan kijken!” “De gesp moet achter in de nek zitten, anders kun je er niet alleen bij.” “Je moet de schouderbanden dwars op je rug dragen, dat is veel beter. Maar waar horen die eigenlijk thuis, die riemen?Alles kan, niets moet.

Voor alle dragers is het antwoord in principe heel eenvoudig: draag het op de meest comfortabele manier. Alles KAN, niets MOET. De Ergobaby dragers bieden op verschillende plaatsen manoeuvreerruimte om de beste individuele instelling te vinden.

De heupgordel van de Original babydrager zonder lendensteun tot 2017 is eigenlijk zo ontworpen dat hij het gewicht (als een wandelrugzak) het best verdeelt als hij op de bovenrand van de bekkenkam wordt geplaatst. Hij moet zo stevig worden vastgezet dat hij niet verschuift. Als het te losjes wordt gedragen, glijdt het kind te diep op de gordel en kan het na verloop van tijd vast komen te zitten. In dit geval is het eigenlijk de bedoeling – en in de meeste gevallen het meest comfortabel – om de heupgordel zo te plaatsen dat het bovenste deel van de bekkengordel op de bovenrand van de bekkenbotten rust. Als de heupgordel te laag wordt gedragen, worden de bekkenbodemspieren gespannen. De heupgordels van Omni Breeze, Adapt, Omni 360, de Original uit 2018 en tevens van de 360 zijn iets anders geconstrueerd en geven meer vrijheid bij het positioneren van de heupgordel. Hoe hoger de heupgordel, hoe meer gewicht naar de schouders wordt verplaatst.

Vrouwen met een nieuw keizersnede litteken moeten de heup- of tailleband hoger dragen om niet te veel druk op het litteken uit te oefenen. Afgezien daarvan: Elk apart team van baby en drager heeft zijn eigen zwaartepunt dat zorgt voor het meeste comfort voor hun beide. Daarom is de optimale hoogte van de heupgordel voor alle draagparen iets anders. Naarmate de baby dus groeit, verandert ook de optimale positie van de heupgordel. Kind en ouders moeten zich op hun gemak voelen.

Op de rug hebben veel ouders de neiging om hun kind zo hoog mogelijk te dragen, zodat ze over hun schouder kunnen kijken. Als het kind dan in slaap valt, rust het meestal met zijn hoofd op de nekwervels van de persoon die het draagt. Dit leidt tot spanning bij veel ouders. Het is ook vaak gewoon veel ongemakkelijker. En de kinderen? In veel gevallen vinden ze het niet erg om lager op hun rug te worden gedragen – ze kijken dan gewoon langs de zijkant.

De meeste Ergobaby dragers zijn niet zo ontworpen dat ze dwars kunnen worden gedragen. Deze optie is alleen echt voorzien voor de Omni Breeze, Adapt en de Omni 360, waarbij de schouderbanden in de tegenovergestelde richting van de andere draaghulpmiddelen worden gespannen. Maar cross-over dragen hoeft ook niet per se het meest comfortabel te zijn. Ook al zweren veel mensen er bij. Iedereen moet gewoon zijn of haar eigen favoriete draagmethode vinden.

Schouderbladen

Om ervoor te zorgen dat het gewicht optimaal over de gehele schouderbladen wordt verdeeld, is het belangrijk dat ook de schouder- en verbindingsriemen optimaal worden afgesteld. Meestal ligt de optimale positie van de verbindingsband in het midden van de schouderbladen. Als het harnas te hoog is, ligt het gewicht van het kind in de nek, als het te laag wordt geplaatst, veroorzaakt het spanning en pijn in de rug.

Hoe hoger de verbindingsgordel wordt geplaatst, hoe strakker de schouderbanden moeten worden aangetrokken om hetzelfde gevoel van stabiliteit en kracht te bereiken. Het is het beste als de verbindingsgordel zo strak of zo losjes wordt aangetrokken dat de schouderbanden niet naar binnen draaien. Maar ook hier moet elk paar dragers zijn eigen perfecte omgeving vinden.

Perfect is datgene wat het meest comfortabel is voor het complete dragende paar. De rieminstellingen spelen daarom een belangrijke rol in het draagcomfort en bieden voldoende speelruimte voor iedereen om de optimale instelling voor zichzelf te vinden. Het beste is om gewoon alles te proberen! Dragen moet immers leuk zijn en geen pijn veroorzaken.

RELATED POSTS