Baby dragen in de zomer – Hoe doe je dat veilig in de hitte!

  • Ergobaby
  • Jul 20, 2022
Omni Breeze Pink Quartz

Het warme seizoen is eindelijk aangebroken. Maar met de soms zweterige temperaturen vragen veel ouders zich af: Kan ik mijn baby dragen in de zomer? En natuurlijk hebben we een paar goede redenen waarom dat kan. Enerzijds kun je met de draagzak gemakkelijk overal komen en elk meer of elke berg bereiken, of een wandeling in het zand maken.

Anderzijds kunnen kinderwagens en buggy’s in de zomer snel een risicofactor worden als het gaat om gevaarlijke warmteontwikkeling. De kinderwagen wordt vaak in de zon geparkeerd omdat de kap schaduw biedt en meestal ook UV-bescherming heeft. Dan doen veel ouders een doek over de voorkant van de kap om hun kleintje tegen de zon te beschermen en plotseling wordt het kokend heet in de kinderwagen.

En het probleem is: niemand merkt het, want het kind zit verborgen achter het doek en de kap. Oververhitting gebeurt sneller dan wanneer je draagt, omdat je de baby dicht tegen je lichaam kunt voelen en beter kunt zien hoe het met je baby gaat. Toch zijn er natuurlijk wel een paar dingen om rekening mee te houden, zodat je samen veilig het warme seizoen doorkomt.

De 10 beste tips voor babydragen in de zomer – Hitte overleven

1. Vermijd de felle zon en de middaghitte – zeker met een baby in een draagzak. Daarom: Blijf indien mogelijk in de schaduw en maak wandelingen in de ochtend of avond, wanneer de zon niet zo fel is.

2. Bescherming tegen de zon: als u uw baby in een draagzak heeft, is het natuurlijk belangrijk dat alle lichaamsdelen beschermd zijn tegen de zon. En niet alleen met zonnecrème, maar het liefst ook met langere, luchtigere kleding. Ideaal zijn ademende stoffen van natuurlijke vezels zoals bamboe, linnen, katoen of zijde, eventueel met UV-bescherming. Ze drogen ook sneller als u toch samen begint te zweten. Een parasol (zoals een paraplu, maar dan met UV-bescherming) zorgt ook voor verkoelende schaduw en kan gemakkelijk worden meegenomen.

3. Zonnehoed met nekbescherming: hoe lichter de stof, hoe minder warmte deze aantrekt.  Hoewel onze dragers een zonnekap ter bescherming tegen de zon bevatten, kunt u deze gebruiken om de zon van uw gezicht te houden, maar laat de zijkant van het gezicht altijd onbedekt. Uw baby moet immers nog voldoende frisse lucht krijgen. Daarom: Draag altijd een zonnehoed met UV- en nekbescherming.

4. Baby’s kunnen hun eigen temperatuur in het begin nog niet helemaal reguleren. Dus als je als ouders zweet, ben je als het ware de airconditioner voor je kind, maar dan wel een volledig natuurlijke airconditioning! Ouders kunnen hun baby’s afkoelen en opwarmen via hun huid – afhankelijk van of ze het te koud of te warm hebben. Maak dus gebruik van deze prachtige eigenschap die je is gegeven.

5. Kleed je niet te warm aan: Vergeet niet dat de draagzak een laag kleding vervangt. Dus als u uw baby in de zomer draagt, is het beter voor u en uw baby om één laag minder te dragen en een verschoning van kleren mee te nemen voor het geval uw baby bezweet uit de draagzak komt of het fris wordt.

6. Draagzakken met mesh: vooral voor warme dagen zijn draagzakken met bijzonder luchtdoorlatende stoffen ideaal om te voorkomen dat je baby te veel zweet. En bij Ergobaby hebben we er veel, bijvoorbeeld onze Ergobaby Omni Breeze in de nieuwe kleur Sage Green of de Adapt SoftFlex Mesh in het nieuwe Graphite Grey. Een overzicht van alle ademende zomerdraagzakken en informatie over hun verschillen vind je hier.

Gezin met baby die hun baby dragen zomer

7. Drink voldoende: als het warm is, drink je zelf ook voldoende. Geef uw baby naar behoefte borstvoeding of vaker dan normaal flesvoeding om aan de grotere behoefte aan vocht te voldoen. Houd er rekening mee dat pasgeborenen en baby’s “watervrij” moeten blijven tot ze 6 maanden oud zijn.

8. Controleer de temperatuur: Wanneer u samen op pad bent in de hitte, kunt u het beste regelmatig de nek en tussen de schouderbladen van uw kind controleren om te zien hoe warm hij of zij is. Tekenen van oververhitting zijn een warme, vochtige huid, een rood hoofd, een snelle, oppervlakkige ademhaling, rusteloosheid en uitputting. Bij de eerste tekenen moet een baby onmiddellijk naar een koele kamer worden gebracht of, indien nodig, naar een arts.

9. Luister naar uw buikgevoel. Nee, u hoeft niet elke keer naar buiten als de zon schijnt. Ook al deed u dat vroeger wel, uw behoeften veranderen als u een baby krijgt en veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Dus luister alsjeblieft naar je gevoel en kruip thuis lekker op de bank of zoek een schaduwrijk plekje onder een boom in het park als het extreem warm is.

Kus hoogte draagpositie baby dragen zomer

10. Vermijd drukpunten. Als u uw baby met blote benen wilt dragen, zorg er dan voor dat het materiaal van de draagzak of draagdoek niet in de baby snijdt en drukpunten veroorzaakt. Als de temperatuur het toelaat, is een dunne legging die tot de achterkant van de knie komt de beste keuze.

RELATED POSTS