Slaap en reizen: wat is belangrijk

Omni Breeze Slate Blue

De wereld gaat open en het vertrouwen in reizen komt terug. Misschien bent u ook bezig met het plannen van uw vakantie met uw kleintjes? Veel gezinnen maken zich dan zorgen dat een gebrek aan routines en tijdzoneverschillen hun kleintjes van slag kunnen brengen. Want terwijl sommige kinderen gemakkelijk met verandering omgaan, kunnen andere zich minder goed aanpassen. Onze slaapspecialist Gemma Coe uit het Verenigd Koninkrijk is zelf moeder van twee kinderen en als gediplomeerd slaapspecialist voor baby’s en kinderen helpt ze gezinnen over de hele wereld om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Vandaag vertelt Gemma ons waar we op moeten letten als het gaat om de slaap van kinderen op reis. Hier ga je, Gemma:

Kinderslaap op vakantie

“Allereerst wil ik tegen jullie zeggen: maak je niet te veel zorgen. Je bent op vakantie. Het is een korte tijd waarin je nummer één prioriteit moet zijn FUN. Als je tijdens je reis al je routines en schema’s overboord gooit en andere methoden ontwikkelt om je kinderen in slaap te krijgen, is dat oké – en allesbehalve een probleem. Als je kinderen thuis meestal een vaste routine hebben, ben je binnen twee tot drie dagen na je reis weer op de goede weg.

Vliegen met kinderen – hoe haalt u het beste uit uw slaap?

Als je een langeafstandsreis plant, raad ik je aan om indien mogelijk een nachtvlucht te nemen. Uw kinderen zullen dan het langst slapen en u zult de meest ontspannen tijd hebben. Praat een paar dagen voor de vakantie met je kinderen over hoe jullie allemaal zullen slapen in het vliegtuig. Als ze oud genoeg zijn om het concept van een vakantie te begrijpen, laat ze dan weten dat het in het begin een beetje vreemd zal aanvoelen, maar dat in het vliegtuig veel mensen hun ogen zullen sluiten en stil zullen zijn als muizen.

Het diner op het vliegveld kan best spannend zijn, maar trek je kleintjes in hun pyjama voordat ze het vliegtuig in gaan en neem de tijd om aan boord een slaaproutine te doen! Pak hun dekbedden, slaapzakken en alles wat vertrouwd is in. Natuurlijk zal de slaap niet perfect zijn en misschien zelfs uitblijven, maar uiteindelijk zal hij komen en een deel van de vele vlieguren opeten. De zachte beweging van het vliegtuig en het natuurlijke witte geluid kunnen zelfs helpen. Als u kleine kinderen hebt, kijk dan of er een wiegje of een stoel met verstelbare rugleuning aan boord is en reserveer dit ruim van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij. Als u moe op uw bestemming aankomt, doe dan op de dag van aankomst samen een dutje en ga vroeg naar bed.

Slapen en tijdsverschil – hoe vind je een ritme op de grond?

De meeste gezinnen met wie ik te maken heb, willen weten hoe ze hun kind het beste kunnen opvangen in een vreemde plaats en hoe ze zich met z’n allen kunnen aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Daar heb ik de volgende tips voor: 

Creëer een plek als thuis: Of je nu bij vrienden logeert, in een self-catering accommodatie of in een hotel, er zijn altijd een paar dingen die je kunt doen om het net zo comfortabel te maken als thuis. De beste manier om dit te doen is gebruik te maken van witte ruis (als u die thuis ook gebruikt) op een mobiele telefoon of iPad, neem hun dekbed, slaapzak en zelfs de matrashoes of het dekbed van uw kind mee (het moet al een paar dagen gebruikt zijn, zodat het ruikt als uw eigen bed). Tijdens uw reis wordt een ontspannings- en slaaproutine voor het dutje nog belangrijker. Het helpt u te ontspannen na een enerverende dag en moedigt u aan om in slaap te vallen.

Maak gebruik van het tijdsverschil: Afhankelijk van je tijdsverschil, zoek uit welke routine voor jou het beste werkt. Een paar maanden geleden waren we bijvoorbeeld in Griekenland. Daar was het twee uur vroeger dan in Londen. We zijn erin geslaagd om de kinderen de hele tijd op Britse tijd te laten lopen. Daardoor konden we uitslapen en een paar gezellige langere avonden met entertainment hebben. Dus als je kunt, houd je kinderen dan in hun oorspronkelijke tijdzone of pas ze halverwege aan de nieuwe tijdzone aan. Dit maakt het ook gemakkelijker voor u wanneer u weer thuis bent. 

Gebruik daglicht: Als u wat verder weg bent, pas u dan zo veel mogelijk aan het daglicht aan. Het is een krachtige stimulans voor uw lichaamsklok. Als u naar het oosten vliegt, gebruik dan het licht om uw kinderen ‘s morgens op een natuurlijke manier wakker te maken. Het beste is om de gordijnen open te laten. Vlieg je naar het westen, gebruik dan verduisteringsgordijnen (er zijn ook reisgordijnen) om het licht tegen te houden en wat langer te sluimeren. Hotels hebben meestal prima verduisterende gordijnen. U zult de wakkere tijd van uw kinderen waarschijnlijk verlengen om ze aan de nieuwe tijdzone aan te passen, maar houd tekenen van vermoeidheid in de gaten en laat ze indien nodig eerder naar bed gaan. Als uw kinderen echt moeite hebben om wakker te blijven, kunt u ze een dutje van 10-15 minuten aanbieden om ze te helpen het bedtijdperk door te komen zonder oververmoeid te raken. Een korte wandeling in de kinderwagen of draagzak kan hierbij helpen!

Pas u aan de nieuwe tijd aan: Als je weet dat je kinderen de eerste dagen niet moe zullen zijn op de nieuwe bedtijd, kun je het beste wat activiteiten in de middag plannen om ze te vermoeien. U kunt ook met z’n allen vroeg opstaan en op verkenning gaan of gaan zwemmen voordat iedereen bij het zwembad is. Het lichaam heeft meestal ongeveer een dag nodig om zich aan te passen aan elk uur tijdsverschil. Het kan dus een paar dagen duren om aan de nieuwe tijdzone te wennen. Het is meestal gemakkelijker om van oost naar west te vliegen, omdat het gemakkelijker is om een dag te rekken (eventueel met een extra powernap voor de kleintjes) dan er een in te korten en naar bed te gaan voordat je moe bent. Maar eerlijk gezegd, heb gewoon plezier. En als het slapen niet gaat zoals gepland, is een dutje onderweg in de kinderwagen beter dan helemaal niet slapen. Blijf ontspannen en probeer zo veel mogelijk van je vakantie te genieten.

De terugkeer naar huis: Het belangrijkste is om zo consequent mogelijk te zijn met je gebruikelijke routines als je thuiskomt. Neem een extra kopje koffie voor een extra vroege start van de dag, en breng uw schema elke dag een beetje meer terug naar normaal. Je kunt het! Nu nog een fijne tijd op reis met je kinderen …. “

Voor meer informatie en advies over slapen, volg je Gemma’s blog en Instagram.

https://childsleepspecialist.co.uk/blog/

https://www.instagram.com/childsleepspecialist/?hl=en

RELATED POSTS