Hoe goed kent u uw borsten eigenlijk? Waarom palpatie zo belangrijk is

  • Ergobaby
  • Feb 2, 2023
borsten en palpatie

Groot of klein, rond of puntig, stevig of zacht – wist u dat volgens een internationaal team van onderzoekers slechts één op de drie vrouwen tevreden is met haar borsten? Toch willen we natuurlijk allemaal dat onze borsten gezond blijven. En daarvoor is het belangrijk dat we ons bewust inzetten voor onze borsten. Op 4 februari is het Wereldkankerdag en zoals je weet, steunen wij vanuit Ergobaby Pink Ribbon Belgium – een vzw die borstkanker bestrijdt. Los van het feit dat je borsten een belangrijk deel van je zijn en het gewoon verdienen om geliefd te zijn, is het ook zo dat zes van de tien gevallen van borstkanker door vrouwen zelf worden ontdekt.

Doe de test: Hoe goed ken jij je borsten?

Hé daar, borsten – leuk je te ontmoeten! Als je nog niet behoort tot degenen die veel aandacht besteden aan hun borsten, dan wordt het hoog tijd dat je er eens een afspraakje mee maakt. Door bewust in de spiegel te kijken of aan je borsten te voelen kun je ze op een persoonlijker niveau leren kennen. Want alleen als je ze goed kent, kun je eventuele veranderingen erin opmerken.  Sommige veranderingen kunnen natuurlijk onschuldig zijn, maar ze kunnen u ook waarschuwen voor mogelijke borstkanker. Als u niet zeker weet hoe goed u uw borsten kent, kan deze quiz u helpen. Hieronder vindt u de belangrijke waarschuwingssignalen van borstkanker. Als u een of meer van deze symptomen opmerkt, laat ze dan zo snel mogelijk door een arts controleren.

Pink Ribbon - borstkanker

De 9 belangrijkste waarschuwingssignalen van borstkanker

1. voelbare knobbels, een zwelling of ongewone pijn in de borst.

2. zichtbare knobbels op de borst.

3. voelbare knobbels in een van de oksels.

4. knobbels op de borst die u alleen kunt zien als u uw handen boven uw hoofd tilt.

5. de vorm van de borst is veranderd.

6. een ingetrokken tepel.

7. afscheiding die uit de tepel stroomt.

8. ongelijke, harde huid op de borst.

9. veranderde huidskleur op de borst zoals vlekken of roodheid. De huid op je borst verandert van kleur.

Het is nu aan u: eenvoudig palperen

Door zelf uw borsten te onderzoeken kunt u borstkanker vroegtijdig opsporen. En dat is goed, want hoe eerder een knobbeltje wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Hoe groter de tumor, hoe groter de kans dat hij via bloed of lymfe is uitgezaaid en ook andere organen heeft aangetast. Daarom: neem uw borsten in handen en neem preventieve maatregelen. Zelfonderzoek is natuurlijk geen vervanging voor regelmatige controle bij de dokter en is niet zo nauwkeurig als echografie of mammografie. Maar het kan u helpen om meer vertrouwen te hebben en uw gezondheid op peil te houden.

De vraag blijft: hoe onderzoekt u uw eigen borsten zonder uzelf gek te maken? Dat legt de gratis Breastcare-app van Pink Ribbon uit. Gewoon downloaden en beginnen met het gevoel…

breastcare App Pink Ribbon

Quiz Link:

https://www.mammoquiz.be/l/fr-BE#!/

App Download

Bron:
https://pink-ribbon.be/over-borstkanker/de-look-feel-van-je-borsten

https://mammacare.org/

https://mammacare.de

RELATED POSTS