Waarom wordt mijn baby ‘s nachts wakker? – Slaapexpert tips

  • Ergobaby
  • Feb 6, 2023
Nachts wakker

Urgh. Ik ben er geweest, bijna elke ouder heeft in hetzelfde schuitje gezeten. Nachtelijk wakker worden is moeilijk om aan te wennen. Voor mijn baby’s werkte ik nachtdiensten. Maar niets bereidt je voor op de komst van je gloednieuwe baby en de frequente nachtelijke waken beginnen je te beroven van voldoende slaap om de volgende ochtend te functioneren!

Slaapverstoring en slaaptekort is HARD.

Er zijn een heleboel redenen waarom je baby ‘s nachts wakker kan worden, sommige ontwikkelingsgericht, sommige gewoon, sommige volkomen normaal.

Onze Britse slaapspecialist Gemma Coe is zelf moeder van twee kinderen en gecertificeerd baby- en kinderslaapadviseur. Ze helpt gezinnen over de hele wereld om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Vandaag bekijkt Gemma de tien belangrijkste redenen waarom uw baby ‘s nachts wakker wordt.

#1 Slaapomgeving

Dit is als een hoekstuk in een puzzel. Het lijkt misschien klein, maar het is belangrijk. Lichte slapers kunnen gemakkelijk wakker worden door een verandering in hun omgeving. Of dat nu licht is dat de kamer binnensluipt in de vroege uurtjes, of de radiatorpijpen die ‘s ochtends rinkelen.

Sommige dieren en machines met witte ruis gaan na 45 minuten uit. Ze vallen dan wel vrolijk in slaap, maar dit kan ertoe leiden dat de baby ‘s nachts volledig wakker wordt omdat hij merkt dat er een verandering is opgetreden in zijn omgeving sinds hij in slaap is gevallen.

Denk aan donker, rustig en saai. Probeer ze in slaap te laten vallen in dezelfde omstandigheden die er de hele nacht zullen zijn. Geen dure slaapspullen en streef naar een temperatuur van ongeveer 18 graden.

#2 Honger

De meest voorkomende reden waarom jonge baby’s ‘s nachts wakker worden, is omdat ze honger hebben en honger krijgen! Hun kleine buikjes kunnen maar weinig bevatten en moeten regelmatig worden bijgevuld. Naarmate ze groeien, kunnen die buikjes meer bevatten en zal de behoefte aan nachtvoedingen afnemen.

De meeste baby’s beginnen rond de leeftijd van 6-9 maanden te stoppen, terwijl andere baby’s nog wat langer voedingen nodig hebben, mogelijks zelfs tot na hun eerste verjaardag.

Als u niet zeker weet wat uw baby nodig heeft, praat dan met uw verloskundige, lactatiekundige of andere gezondheidsdeskundige.

Baby in slaap

#3 Schema problemen (oververmoeid of ondervermoeid)

Dutjes een totale mislukking? De hele dag geslapen? Slechts één dutje gedaan in plaats van twee? Een dutje in de auto op weg naar huis? Een heleboel slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door oververmoeidheid.

Ook ondervermoeidheid, waarbij ze misschien lange dagdutjes hebben gedaan of dutjes te dicht bij bedtijd, kan leiden tot vertraging bij het slapengaan en ‘s nachts wakker worden.

In de eerste drie maanden slaapt je baby waarschijnlijk 15-17 uur per etmaal, daarna wordt het 14-15 uur tot hij ongeveer 9 maanden oud is.

Als de nachten nogal verstoord zijn, kunt u proberen een paar weken lang een dutjesschema op te stellen en de totale dagslaap van uw kleintje waar mogelijk te verhogen. Als hij zijn laatste dutje weigert, maak dan gebruik van de draagzak of kinderwagen en maak een stevige wandeling.

Een betere dagslaap zou de oververmoeidheid bij het slapengaan moeten verminderen en dus ook het ’s nachts wakker worden.

Baby voor slaap

#4 Betrokkenheid van de ouders

Ik begrijp het. Ik heb het ook meegemaakt. De baby huilt en je denkt dat als je hem heel snel kalmeert, je hem misschien weer in slaap krijgt en voorkomt dat hij wakker wordt, toch?

Wacht even! Als we door slaapcycli gaan, gaan we door lichtere, gedeeltelijke waakstadia. Het kan lijken alsof ze volledig wakker zijn, maar dat is misschien niet zo.

Als uw baby ‘s nachts wakker wordt, geef hem dan even de tijd om tot rust te komen en kijk of hij echt uw hulp nodig heeft. Het kan zijn dat ze gewoon wat rommelen, met hun handjes spelen, even wakker zijn en dan weer wegzakken.

Babyslaapjes zijn raar. Maar probeer er niet meteen in te springen, als ze slechts gedeeltelijk wakker zijn, loop je het risico dat je ze helemaal wakker maakt.

Moeder kijkt naar baby

#5 Ze hebben net een mijlpaal in hun ontwikkeling bereikt.

Slapen is het moment bij uitstek waarop al die verbindingen in de hersenen worden gelegd. Het bereiken van nieuwe ontwikkelingsmijlpalen (of het toewerken ernaar) kan de slaap absoluut beïnvloeden.

De regressies na de 4 maanden slaapregressie vallen meestal ook samen met grote ontwikkelingsmijlpalen. Naast fysieke ontwikkelingen zoals kruipen en lopen, breiden ze soms ook hun emotionele en sociale vaardigheden uit.

Sommige van de latere aanvallen van verlatingsangst kunnen het gevolg zijn van het feit dat zij zich meer bewust worden van de wereld om hen heen, de wereld kan een beetje enger lijken wanneer zij ongeveer 2 jaar oud zijn, en dit kan van invloed zijn op bedtijden en meer nachtelijke waken.

Misschien merkt u dat uw kind in zijn slaap praat, kruipt, zich optrekt of stappen zet! Dit is allemaal heel normaal en probeer niet het gevoel te hebben dat u moet ingrijpen. Ze doen gewoon wat baby’s het beste kunnen – leren!

Mooie baby jongen slaapt

#6 Een fopspeen

Het is niet echt een fopspeen als hij vervangen moet worden, toch? Ik ben een grote fan van fopspenen voor dutjes en in bed, maar alleen als ze troost bieden.

Als een kind wakker wordt en elke 45 minuten zijn fopspeen moet vervangen, heb je 2 mogelijkheden.

1) Weg ermee – vaak gemakkelijker voordat ze echt een emotionele band ontwikkelen, vóór de leeftijd van 6 maanden.

2) Ze leren een fopspeen te vinden en ‘s nachts te vervangen. Deze vaardigheid kan worden aangeleerd vanaf ongeveer 8 maanden. Vul het bedje dan met een heleboel exemplaren, zodat ze er ‘s nachts gemakkelijker één kunnen vinden.

#7 gesplitste nachten

Ik voel ECHT mee met mijn cliënten die onderbroken nachten hebben. Dat zijn lange periodes van wakker zijn midden in de nacht, waarbij een baby helemaal wakker kan lijken en gewoon wakker blijft. Ze zullen waarschijnlijk moeite hebben om weer in slaap te vallen. Meestal worden onderbroken nachten veroorzaakt doordat de routines niet helemaal kloppen, zodat het kind ofwel oververmoeid ofwel ondervermoeid naar bed gaat.

Soms worden onderbroken nachten veroorzaakt door medische aandoeningen zoals slaapapneu. Dus als u zich zorgen maakt, praat dan met uw huisarts.

#8 Tandjes of gezondheidsproblemen

Hoeveel van de slaapstoornissen van je baby heb je toegeschreven aan tandjes? Ga door!

Tandjes, verkoudheid, ziekte kunnen allemaal de slaapkwaliteit beïnvloeden. En dan is er ook nog de vieze luier…

Je weet als volwassene hoe moeilijk het is om een goede nachtrust te krijgen als je verkouden bent. Deze fases gaan voorbij, forceer ze niet. Geef tijd en ruimte voor wat extra knuffels en troost, maar probeer terug te keren naar je goede bedtijdroutine als het voorbij is en ze zich veel beter voelen.

Baby gaat slapen met moeder

#9 Natuurlijke slaappatronen

Over het algemeen hebben de meeste kinderen vanaf ongeveer 4 maanden een slaapcyclus die meer op die van een volwassene lijkt en waarin ze verschillende slaapfasen doorlopen. Aan het begin van de nacht is je baby meestal in een diepe slaap die ongeveer 4 uur duurt. Daarna worden ze wakker en doorlopen ze frequentere slaapcycli. Ze kunnen gemakkelijk worden gewekt telkens ze in deze lichtere slaapfasen terechtkomen.

#10 Slaapstoornissen, slaapstoornissen

Nachtmerries komen meestal voor in de eerste helft van de nacht, de diepe stadia van de slaap. Dit kan voor veel ouders moeilijk te zien zijn. Maar het is onwaarschijnlijk dat je kind het zich zal herinneren. Uiteindelijk zal het terugkeren naar dezelfde positie op het bed en weer in slaap vallen.

Nachtmerries komen meestal voor in de tweede helft van de nacht, wanneer we veel slaapcycli doorlopen. Dit komt vaker voor bij peuters dan bij baby’s. Misschien moet u recente veranderingen, angsten en zorgen aan de orde stellen en uw kind geruststellen, want hij zal zich deze nacht waarschijnlijk herinneren.

Zowel nachtmerries als nachtmerries kunnen erger worden als de slaapschema’s niet in orde zijn en je kind oververmoeid aan zijn nachtelijke slaap begint. Als je dit merkt, probeer dan een paar weken lang voorrang te geven aan dutjes of een vroege bedtijd en kijk of het helpt.

Baby slaap en vader geeft kus

TOP TIPS:

● Als je je baby niet hoort huilen, wacht dan even met ingrijpen, want je wilt het niet erger maken. Zo voorkom je ook dat je baby een slechte gewoonte krijgt en verwacht dat je er altijd bent!

● Als uw baby een lichte slaper is, gebruik dan witte ruis en een consistente omgeving. Niet alleen tijdens het slapen gaan, maar ook midden in de nacht en in de ochtend. Onthoud dat witte ruis uw baby niet noodzakelijk in slaap brengt, maar veel baby’s helpt om in slaap te blijven!

● Vaak ‘s nachts wakker worden hoort bij een baby. Goede slaapgewoonten instellen is als de stukjes van een puzzel. Je kunt het plaatje (ze zelfstandig in slaap krijgen) niet afmaken zonder die stukjes. Misschien moet je nog werken aan de manier waarop je baby in slaap valt, zodat hij zichzelf kan kalmeren na de bedtijdroutine en dan langere stukken kan slapen. Goede slapers hebben veel oefening, geduld en consistentie nodig!

● De hele nacht doorslapen is een mythe. Gedeeltelijk wakker worden komt vaak voor, de hele nacht door. Je ziet je baby misschien ‘s nachts rare dingen doen op de monitor. Dat betekent echter niet dat hij helemaal wakker is. Het is heel goed mogelijk dat ze zichzelf weer kunnen kalmeren. Zie het als een kans om te oefenen.

Als je problemen hebt met de nachtrust of het slaappatroon van je kind, neem dan contact op, neem contact op via instagram, boek een gratis gesprek of bekijk mijn andere diensten. Je kunt hier ook meer van mijn blogberichten bekijken https://childsleepspecialist.co.uk/blog/

RELATED POSTS