Wipstoeltje Evolve 3-in-1 : Van co-regulatie naar zelfregulatie

wipstoeltje baby en moeder

“Wauw, je bent nog meer gegroeid!” We herinneren het ons allemaal toen we klein waren en de tantes en oma’s in onze wangen knepen en dezelfde zin tegen ons zeiden elke keer dat we hen zagen. Heeft u er wel eens over nagedacht hoe vaak anderen dat tegenwoordig tegen uw kind doen? Hoewel, als we erover nadenken, betrappen we onszelf er nog steeds op dat we af en toe hetzelfde denken, of zelfs de woorden uit onze eigen mond horen komen als we de kinderen van onze vrienden al een tijdje niet gezien hebben! Tijdens de eerste levensjaren ontwikkelt de mens zich sneller dan op enig ander moment. Alleen al in de eerste vier jaar vindt de helft van de hele ontwikkeling plaats. Wauw! Ontdek hier hoe ons Evole 3-in-1 Wipstoeltje hier een grote rol in kan spelen.

Elk kind heeft zijn eigen individuele tijd

Het verloop van de ontwikkeling van een kind ligt vast en verloopt altijd in ongeveer dezelfde volgorde. Elk kind is echter uniek als het gaat om wanneer hij welke ontwikkelingsfase doormaakt. Bijvoorbeeld de motorische ontwikkeling, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De een loopt met 12 maanden, de ander pas met anderhalf jaar. Hetzelfde geldt voor de eerste geluiden die ze maken, de eerste woordjes enzovoort, dus u ziet het al, het heeft geen zin om uw kind te vergelijken maar de nadruk te leggen op de mogelijkheden van uw eigen kind. 

Moeder en baby gelukkig na gebruik wipstoeltje

Van co-regulering naar zelfregulering

Het basisvermogen om te reguleren speelt ook een belangrijke rol in de vroegkinderlijke ontwikkeling. In de eerste drie maanden ligt de nadruk meer op lichamelijke aanpassingsprocessen zoals voedselinname en spijsvertering, temperatuurregeling, waken en slapen. Vanaf de 3e maand stabiliseert het waak- en slaapritme en leert uw baby zijn aandacht beter te reguleren en gaat hij steeds meer deelnemen aan sociale interactie. In de tweede helft van het leven begint de baby zich zelfsturend te bewegen. Maar hoe uw kind zich ook ontwikkelt: baby’s zijn lange tijd afhankelijk van de zorg en steun van u als ouders/verzorgers.

De uitdaging voor een ouder of verzorger is om zo goed mogelijk te reageren op de individuele behoeften van uw kind, om zijn of haar ontwikkeling te ondersteunen en om vast te stellen waar het zelfregulerend vermogen van uw baby nog niet voldoende is en door u moet worden ondersteund. Dit wordt co-regulatie genoemd. Hier hebben jullie als ouders een soort superkracht voor: intuïtief ouderschap. Dit betekent dat deze gedragingen niet hoeven te worden aangeleerd, maar op natuurlijke wijze worden gebruikt in de dagelijkse interacties.

Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van taal, het reageren op oogcontact met gezichtsuitdrukkingen en het leren van de optimale afstand (25 centimeter) tussen oogcontact van kind en ouder, zodat u op een unieke manier kunt reageren op de behoeften en geruststellingen van uw kind.

Door het herkennen van de signalen van het kind en een passende reactie van de ouders kan de baby steeds beter leren reageren, zodat hij door interactie met u leert welk gevoel op welke manier beantwoord moet worden en zo van co-regulatie overgaat naar zelfregulatie. Een groot overaanbod van prikkels van buitenaf moet ook worden vermeden, zodat uw kind de individuele gevoelens kan begrijpen en er op een ontwikkelingsgerichte manier op kan reageren.

De juiste hoeveelheid externe stimulatie met ons Wipstoeltje

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat dit alles te maken heeft met ons wipstoeltje? Het is simpel: tegenwoordig is er een breed scala aan babyproducten, vooral elektronische, en aanbevelingen over hoe u uw baby zo snel mogelijk kunt kalmeren. En er zijn zeker veel dingen die aanvankelijk goed lijken te werken, maar later het tegenovergestelde effect hebben. Een grote overvloed aan prikkels van buitenaf moet worden vermeden, zodat uw kind de afzonderlijke gevoelens beter kan identificeren en er zelf op leert reageren.

In feite moet elk babyproduct dat wordt gebruikt deze ontwikkelingsmarathon ondersteunen, vooral in het eerste levensjaar.  Het is altijd raadzaam uw baby een mix van verschillende mogelijkheden aan te bieden om zijn ontwikkeling optimaal te ondersteunen. Uw baby dragen, met of zonder draagzak, slapen in rugligging in een zij- of gezinsbed, borstvoeding en voeden in uw armen, spelen op de grond (ook dagelijks in buikligging) en zoogtijd op de commode zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor nabijheid en interactie.

Moeder en baby spelen

Maar wat kunt u als ouders doen als u uw baby overdag wilt neerleggen? De eenvoudige oplossing: een ergonomisch wipstoeltje, zoals onze Ergobaby Evolve 3-in-1 Bouncer. Dit kan individueel worden aangepast aan de snelle ontwikkeling en groeit met uw baby mee, zodat uw baby altijd ergonomisch wordt ondersteund. Tegelijkertijd heeft het wipstoeltje echter een schommelfunctie die kan worden geregeld door de eigen bewegingen van de oudere baby.

De pasgeboren baby ervaart zo een leeftijdsgebonden, knuffelige en veilige ondersteuning wanneer hij of zij niet direct bij mama of papa kan zijn, terwijl de oudere baby steeds meer zijn of haar eigen bewegingen leert gebruiken om steeds meer zelfregulerend te worden.

Door de afwezigheid van elektronische componenten en de onafhankelijkheid van elektriciteit kunt u het wipstoeltje overal mee naartoe nemen, uw dagelijks leven vereenvoudigen en overprikkeling van uw kind voorkomen. Vanuit het oogpunt van een verloskundige moeten bewegingsimpulsen van een babywipstoeltje alleen handmatig door de ouders worden gegeven en later door het kind zelf worden bepaald naarmate het leert zichzelf meer en meer te reguleren – uiteraard in aanwezigheid van mama of papa zonder overprikkeld te worden. En met uw oplettendheid en de juiste, ondersteunende babyproducten in uw dagelijks leven, zult u er snel in slagen het juiste evenwicht te vinden.

Vader en baby in wipstoeltje

RELATED POSTS