OMNI of ADAPT – welke draagzak past het beste bij u?

  • Ergobaby
  • Oct 10, 2022
draagzakken

Het is niet eenvoudig om een weg te banen door de vele draagzakken in ons assortiment, vooral als de draagzakken op het eerste gezicht zo op elkaar lijken. Vragen over onze bestsellers, de Omni en de Adapt, komen steeds weer terug: wat is het verschil tussen beide draagzakken en welke moet ik kiezen? Daarom willen we beide draagzakken nader bekijken.

Het assortiment van babydraagzakken groeit

Ergobaby biedt nu een breed assortiment aan ergonomische babydraagzakken, in verschillende materialen en in verschillende ontwerpen, zodat er voor iedereen en zijn behoeften een geschikt product is. Dit maakt de beslissing echter niet gemakkelijker… als we eerlijk zijn. Het begon allemaal in 2002 met de Original draagzak, en voor deze draagzak had u vanaf de geboorte een pasgeboren insert nodig. Dat waren nog eens tijden! Dankzij de voortdurende ontwikkeling van onze producten hebben we nu ergonomische draagzakken die vanaf de geboorte met de baby meegroeien zonder insert. Onze twee populairste draagzakken zijn de modellen Omni en Adapt. Hoewel het twee verschillende modellen zijn, is het duidelijk dat er naast enkele verschillen (zoals pasvorm, aantal draagposities en prijs) ook veel overeenkomsten zijn.

Links: Omni
Rechts: Adapt

Vorig jaar mei werd de nieuwe versie van de Omni 360 gelanceerd: de Omni Breeze (SoftFlex™Mesh) en Dream (SoftTouch™Cotton) en vervolgens werd in september de Adapt verder ontwikkeld in exact dezelfde materialen. Het klinkt misschien verwarrend dus laten we deze twee draagzakken in detail bekijken.

OMNI en ADAPT – Wat ze gemeen hebben:

Beide zijn ergonomische comfortdraagzakken met een brede, goed gevoerde heupgordel, een comfortabele en verstelbare lendensteun voor de ouder en een verstelbare, zeer ergonomische pasvorm voor het kind. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van beide dragers:

– Bruikbaar van ca. 3,2 tot ca. 20,4 kg.

– Full-buckle draagzakken, d.w.z. ze hebben alleen gespen, voor de beste gewichtsverdeling bij het eenvoudigste gebruik.

– Juiste spreidstand voor het kind (M-stand).

– 3-punts comfortsysteem voor de ouders, bestaande uit lendensteun, hoogwaardige gewatteerde schouderbanden en de borstriem. Dit verdeelt het gewicht van het kind gelijkmatig over het lichaam van mama of papa, zelfs op langere tochten, vergelijkbaar met een wandelrugzak.

– De schouderbanden op de rug kunnen worden gekruist als nog meer stabiliteit of een andere manier van dragen nodig is, wat vaak comfortabeler is voor smallere dragers.

– Dezelfde geweldige nieuwe materialen: nog dunnere mesh voor nog meer ademend vermogen en nog zachter geborsteld katoen voor optimaal comfort.

– Dezelfde pasvorm voor ouders: slankere en iets dunnere schouderbanden dan bij de voorgangers.

– Dankzij de klittenbandverstelling aan de binnenkant van de tailleband kan de draagzak met het kind meegroeien.

– Gewatteerde hoofdsteunen met drie verstelmogelijkheden voor de groei en ontwikkeling van de baby.

– Een grote kap die ook beschermt tegen de zon en als hoofdsteun voor oudere kinderen, vooral wanneer hij op de rug wordt gedragen.

– Meer veiligheid voor actieve ouders dankzij reflectoren op de netmodellen.

– Eenvoudige instelling van alle gespen en riemen.

– Zoals alle draagzakken machinewasbaar op 30 graden.

OMNI en ADAPT: Wat is het verschil?

Heel eenvoudig: in tegenstelling tot de Adapt heeft de Omni Breeze/Dream een afneembaar zakje aan de heupriem en kleine zijvakken om alle kleine dingen onderweg mee te nemen.

Het belangrijkste verschil zit hem echter in de draagposities. De Omni biedt vier in plaats van drie draagposities. Met beide draagzakken kunt u uw kind naar binnen gericht, op de heup en op de rug dragen. Bij de draagzakken uit de Omni-familie (360, Omni 360, Omni Breeze en Dream) kan uw kind met de extra naar buiten gerichte positie naar voren kijken. Wij raden deze positie aan vanaf ongeveer 5 tot 7 maanden, wanneer de baby zijn hoofd en nek goed onder controle heeft, belangstelling begint te tonen voor de wereld om hem heen, zijn kin boven het draagpaneel zit en het kind in een ergonomische spreidzitpositie (M-positie) zit. Het belangrijkste bij deze draagmethode is een omgeving met weinig prikkels en een wakkere staat. Vervolgens kunt u uw baby ongeveer 10 tot 20 minuten in deze positie zetten zodat u samen iets kunt doen, bijvoorbeeld samen de bloemen water geven of de ingrediënten voor een taart mixen. Een kleine tip: er is niets praktischer dan een kind dat nog niet kan zitten (mijlpaal: vanaf 9 maanden) in deze houding aan de eettafel of op de bank te zetten, waardoor u eindelijk twee vrije handen hebt. De naar buiten gerichte positie is niet aan te bevelen voor lange boswandelingen of drukke kerstmarkten vanwege overprikkeling, maar u kunt de naar binnen gerichte of rug draag positie gebruiken om onderweg te knuffelen.

Links: Omni
Rechts: Adapt

3 of 4 draagposities – Hoeveel heeft u er nodig?

Bij de vierde draagpositie (naar buiten gericht) hebben we de pasvorm voor het kind aangepast, zodat ook deze positie ergonomisch is. Daarom hebben de Omni Breeze en Dream draagzakken schuifjes voor aanpassing, zodat het rugpand kan worden aangetrokken voor de juiste draagpositie. De Adapt daarentegen heeft een extra singelband en kan door middel van drie drukknopen individueel in breedte worden versteld.

Er is dus eigenlijk maar één simpele vraag die u kunt gebruiken om te beslissen of de Omni of de Adapt draagzak voor u geschikt is: Heeft u de vierde, extra draagpositie nodig (frontaal/buitenwaarts gericht dragen) of niet? Dit is natuurlijk ook de reden voor het prijsverschil.

Als u nog niet weet hoe u moet beslissen, kunt u het beste beide modellen uitproberen, want het is ook belangrijk hoe de draagzak aanvoelt. Als u nog vragen hebt, helpen onze getrainde babywearingadviseurs van onze klantenservice of aanvullende informatie in onze online shop en instructievideo’s op onze blog of op YouTube u natuurlijk verder.

RELATED POSTS