Mijlpalen voor baby’s: ontwikkeling van een baby van 3 maanden!

  • Ergobaby
  • Mar 14, 2024
mijlpalen baby 3de maand buikliggen

Hier zijn we weer met onze blogserie “Baby’s ontwikkelingsmijlpalen: Met Ergobaby door het eerste levensjaar“. Vandaag staat het derde deel op de planning, en daarmee de ontwikkelingsstadia van een baby van drie maanden oud. Dus wat kan zo’n kleintje allemaal als het een kwart jaar oud is? Onze verloskundige en expert Katrin heeft iets voor jullie voorbereid…

Zijn jullie klaar voor wat meer actie? Jullie baby is dat in ieder geval wel. De gewenningsperiode is voorbij en de drang om te ontdekken is gewekt. De eerste aanpassingsproblemen zijn achter de rug en jullie kleintje voelt zich steeds meer op zijn gemak in deze wereld. Heeft hij of zij bijvoorbeeld last van krampjes, dan zouden die tegen het einde van de derde maand zeker moeten verbeteren. De spijsvertering heeft zich nu aangepast aan de nieuwe manier van voeden. En misschien werkt bij jullie al wel het slaap-waakritme? Zo ja, geniet ervan. En van het feit dat jullie inmiddels steeds handiger worden in de omgang met jullie pasgeborene.

Ontwikkelingsstadia baby 3 maanden – deze mijlpalen kunnen jullie nu observeren:

Symmetrische elleboogsteun in buikligging

Symmetrie is het sleutelwoord in de ontwikkeling van jullie drie maanden oude baby. Daarom is symmetrische elleboogsteun ook het kenmerk van deze ontwikkelingsfase. Hierbij liggen de handpalmen open op het oppervlak en worden ze aanvankelijk gebruikt om te ondersteunen, niet om mee te spelen.

Hoofdcontrole wordt steeds zekerder

In de elleboogsteun wordt ook de hoofdcontrole steeds zekerder. Terwijl het hoofdje in de vorige ontwikkelingsfase in buikligging slechts kort werd opgetild en in het midden werd gehouden, wordt het nu echt door het lichaam gedragen. Hoe interessanter een object is dat jullie baby vanuit buikligging wil bekijken en ontdekken, hoe meer het zich opricht en deze houding in evenwicht moet houden. Een geweldige training voor jullie kleintje. Het liefst trouwens in comfortabele kleding op een speelkleed op de grond. Op die manier kan het zich onbelemmerd ontwikkelen. Overigens: jullie baby zou zijn hoofdje nu aan beide kanten losjes op het oppervlak moeten kunnen leggen. Als dit slechts aan één kant gebeurt, kan er een risico op asymmetrie bestaan. In dat geval is het raadzaam om dit te bespreken met jullie verloskundige of kinderarts.

Buikligging tijd- baby 3 maanden

Ontwikkelingsstadia baby in rugligging

Ook in rugligging ligt jullie kind tegen het einde van de derde maand steeds stabieler. De wervelkolom is nu volledig ontwikkeld, zodat jullie kleintje relatief recht kan liggen. Het kan zijn romp nu zo stabiliseren dat het zijn armen en benen vrij kan bewegen. En dat steeds symmetrischer en bewuster. Met aangespannen buikspieren kan jullie baby nu ook beide benen tegelijkertijd omhoog strekken. En wel zover dat de heup- en kniegewrichten elk zonder problemen een hoek van 90 graden vormen. Het vindt deze positie behoorlijk leuk, omdat het zo rustig naar zijn voeten kan kijken.

Handen en voeten openen zich

Jullie zullen in deze tijd ook merken dat de grijpreflex steeds meer afneemt. Sterker nog, jullie baby opent nu zijn handen. Als het een speeltje in zijn hand heeft, kan het dit nog niet bewust vasthouden. Waarschijnlijk zal het op de grond vallen. Als jullie bijvoorbeeld jullie baby in een wipstoeltje met speelboog leggen of onder een mobiel, zal het daar rustig blijven liggen en af en toe per ongeluk met zijn hand ertegen slaan. Wacht daarom tot het einde van de vierde maand, dan kan jullie kleintje de speeltjes en dieren beter zien en vastpakken. En ook de voeten “openen zich” en worden steeds beweeglijker. Dit is te zien doordat de voetzolen van jullie kleintje steeds meer naar elkaar toe bewegen en elkaar licht raken tijdens het trappelen.

De ogen volgen speelgoed en gezichten

Jullie kind is nu in staat om de handen voor het gezicht samen te brengen en ze dan naar de mond te bewegen. Dit traint de hand-oog-mondcoördinatie. Hierdoor leert het ook zijn ogen steeds beter en meer gecontroleerd te bewegen. Bijvoorbeeld, het volgt met zijn hoofd en zijn ogen een voor hem interessant speeltje of maakt oogcontact met mama of papa en houdt dit een tijdje vast. Deze stap is overigens het begin van de fijne motoriek.

Ontwikkelingsstadia baby 3 maanden – belangrijke opmerking

Dat de symmetrische elleboogsteun de mijlpaal is in de ontwikkeling van een baby van drie maanden oud, is overigens niet zomaar gezegd. Jullie kunnen hieraan daadwerkelijk zien of de motorische ontwikkeling van jullie baby goed verloopt. Ook het vermogen om oogcontact te maken en vast te houden, is een cruciaal kenmerk op dit moment. Daarom willen we nogmaals benadrukken dat jullie de kinderarts moeten raadplegen als jullie baby tegen het einde van de derde maand…

  • – zijn handen constant tot vuisten maakt
  • – overmatige bewegingen vertoont
  • – zijn benen in rugligging niet van de grond tilt en ze ter hoogte van de enkels kruist
  • – gezichten niet fixeert
  • – niet reageert op harde geluiden
  • – overstrekt en draait terwijl hij op zijn buik ligt of leunt op zijn uitgestrekte armen terwijl hij op zijn buik ligt, maar maakt tegelijkertijd vuisten

Maar maak je geen zorgen, over het algemeen ontwikkelen de kleintjes zich prima. En vergelijk alsjeblieft de vaardigheden van jullie kleintje niet tot op de dag nauwkeurig. Elk kind is anders en heeft zijn eigen tempo in zijn ontwikkeling. Toch zijn de bovengenoemde ontwikkelingsstadia goede richtlijnen en ook voor professionals informatief.

Ontwikkelingsstadia baby 3 maanden – Wat het allemaal al kan!

Ongelooflijk, toch? Slechts drie maanden bij jullie en jullie baby heeft zich al zo geweldig aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Ook al lijken het naar buiten toe slechts kleine mini-stapjes, voor jullie nakomelingen zijn ze enorm. Overigens, als jullie regelmatig de individuele vooruitgang van jullie baby willen blijven lezen, meld je dan aan voor onze Baby Steps-nieuwsbrief. Daarin vinden jullie veel interessante informatie over de ontdekkingsreis van jullie baby op precies het juiste moment. En blijf natuurlijk ook regelmatig hier langskomen. Jullie vinden dit blogartikel bijvoorbeeld opnieuw als je in de blogzoekopdracht “Ontwikkelingsstadia baby 3 maanden” invoert. Op deze plek volgt dan binnenkort de volgende mijlpaal. Trefwoord: Enkele elleboogsteun. Zoals je ziet, gaat het in kleine grote stappen verder…

Knop: Nu aanmelden voor de nieuwsbrief. – Link naar aanmeldpagina voor nieuwsbrief

Bron: Babys in Bewegung, Kienzle-Müller, Wilke-Kaltenbach, 4e editie, Urban und Fischer

RELATED POSTS