Baby-ontwikkeling: de eerste maand van je baby

  • Ergobaby
  • Jan 21, 2024
pasgeboren

We hebben het al aangekondigd en nu is het zover: we beginnen met onze gloednieuwe blogserie “Babyontwikkeling: Met Ergobaby door het eerste levensjaar”. Vanaf nu krijg je op deze plek alle nieuwe ontwikkelingsstappen te weten die je baby doormaakt tot aan zijn eerste verjaardag. Maand na maand. En dit allemaal met behulp van onze geliefde vroedvrouw en baby-expert Katrin. Vandaag in de schijnwerpers: de “Babyontwikkeling 1e maand”.

Wat gebeurt er dus in de ontwikkeling van je baby gedurende zijn eerste vier weken na de geboorte? Allereerst willen we benadrukken dat elk baby een individu is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Sommige kinderen zijn over het algemeen wat sneller dan andere. Sommigen zijn motorisch verder gevorderd, terwijl anderen cognitief grotere stappen maken. Dus alle hier volgende ontwikkelingsstappen zijn slechts richtlijnen. Als je kind bepaalde vaardigheden nog niet vertoont, geef het dan tijd. Dat komt nog wel. En als je je toch zorgen maakt, heb je tijdens de regelmatige gezondheidscontroles of tussendoor de mogelijkheid om je kinderarts erover te raadplegen.

Babyontwikkeling 1e maand: deze mijlpalen kun je observeren

Het heft zijn hoofd op in buikligging

Je kent het wel: het hoofd van je baby heeft in de eerste maanden van zijn leven extra ondersteuning nodig. Als je je pasgeborene aan de handen omhoog zou trekken (niet doen!), zou zijn hoofd gewoon naar achteren vallen. De nekspieren zijn gewoon nog niet sterk genoeg en moeten nog getraind worden. Aan het einde van de eerste maand kan het echter zijn dat jouw kleintje al probeert zijn kleine hoofdje voor een kort moment lichtjes op te tillen en vast te houden als het op de buik ligt. Misschien suggereert het zelfs al een heel klein draaitje, voordat het nog te zware hoofdje terugvalt naar de oorspronkelijke positie.

Je baby reageert op geluiden

Na de geboorte is het gehoor van je baby al volledig ontwikkeld, maar het moet de komende jaren nog rijpen. Natuurlijk speelt ook de ontwikkeling van de hersenen en de verwerking van geluiden een grote rol. In zijn eerste levensmaand luistert jouw pasgeborene geboeid naar alle geluiden.

Vooral hoge tonen fascineren het. En ook de vertrouwde stemmen van mama, papa of broers en zussen uit de buik hoort het graag. Al snel na de geboorte kan jouw kleine schat zelfs de stem van zijn moeder onderscheiden van andere en met toenemende luisterervaring herkent het snel de verschillen tussen verschillende taalklanken. Als je voor de geboorte bepaalde slaapliedjes hebt gezongen of afgespeeld, zal het die ook als vertrouwd beschouwen. Bij onverwachte of luide geluiden zal jouw baby waarschijnlijk schrikken in de eerste maand.

Het observeert gezichten intensief

Misschien vraag je je af: Wat kan een baby van 1 maand zien? Het antwoord is: niet veel. Maar ook niet niets. Het zicht kan zich pas ontwikkelen na de geboorte, wanneer het eerste licht op het netvlies valt. Dit is heel belangrijk, ook voor de motorische ontwikkeling van je kind. Het ziet aanvankelijk alles zeer vaag, ongeveer zoals door matglas. Je zult kunnen zien dat de ogen van je baby ongecontroleerd heen en weer bewegen, omdat het zijn ogen in de eerste weken nog niet op een object kan scherpstellen.

Wat het echter tegen het einde van de eerste maand kan en leuk vindt, is jouw gezicht intensief en gefascineerd bestuderen, als dit niet verder dan 20 tot 30 centimeter van het zijne verwijderd is. Want dat is de afstand die het op dat moment überhaupt maar kan waarnemen. Dus trek lekker overdreven maar liefdevolle “gezichten” en entertain je baby zo en bevorder zijn ontwikkeling. Uiterlijk met 8 weken zou jouw baby kunnen fixeren; als dit niet het geval is, laat het dan zeker kinderartselijk onderzoeken.

Jouw baby draait zijn hoofd naar het licht

Hoewel jouw baby in de eerste levensweken niet ver kan zien, reageert het wel heel goed op licht en donker. Als er bijvoorbeeld een helder raam in de kamer is, zal het zijn hoofd in die richting bewegen. Als er een donker voorwerp voor beweegt, zal het ook die schaduw waarnemen. Ook als er plotseling helder licht opflitst, zal het er zeker op reageren.

De taal van jouw pasgeborene

Hoe kan het ook anders? De taal van jouw nageslacht is het geschreeuw. Maar daarvoor laat het al veel andere taaltekenen zien; je moet ze gewoon begrijpen. Dus neem de tijd om je baby te leren kennen en te lezen. Jouw taak is namelijk om zijn behoeften adequaat en snel te beantwoorden. Dit wordt co-regulatie genoemd. Jouw schat weet niet wat bijvoorbeeld het juiste antwoord is als het moe is. Als je dit bijvoorbeeld beantwoordt met borstvoeding/geven van de fles, zal jouw kind waarschijnlijk op een gegeven moment gaan huilen.

Eerste glimlach van de baby

Je kijkt naar je baby en ja, daar is het: de eerste glimlach. Het flitst plotseling over zijn lippen en je wordt gek van vreugde. Maar deze eerste glimlach is het zogenaamde engelenglimlach. Het is geen bewuste beweging, maar een reflex die aantoont dat visuele en sociale gebieden in de hersenen zich ontwikkelen. De reflex is vergelijkbaar met de plotse arm- en beenbewegingen die je baby maakt bij het verkennen en testen van zijn lichaamsdelen.

De eerste bewuste glimlach, ook wel sociale glimlach genoemd, laten de meeste baby’s pas zien vanaf ongeveer zes weken. Dit betekent echter ook dat jouw schat misschien gewoon vroeg is en deze beweging al onder de knie heeft. In ieder geval is deze eerste bewuste glimlach de eerste grote stap op zijn weg om bewust met de omgeving te interageren en bewust te communiceren. Een echte mijlpaal.

Baby kan zijn hoofd nog niet ver draaien

Heel belangrijk om te weten is dat jouw baby zijn hoofd niet zo ver kan draaien als volwassenen. We praten over ongeveer 45 graden van het midden van het lichaam naar de zijkant en dan nog met een minimale beweging van het hoofd naar achteren.

Maar wat betekent dit nu in het dagelijks leven? Bij het dragen bijvoorbeeld kan jouw baby zijn oor niet plat op jouw decolleté leggen, maar eerder met zijn wang jouw lichaam aanraken. Daarom is het ook belangrijk dat je het hoofd bijvoorbeeld in de draagdoek niet vastbindt (het gezicht moet altijd zichtbaar zijn, ook voor de ademhaling!) of dit niet met een stuk stof vastzet. Dit oefent alleen druk uit op de bovenste nekwervels en leidt tot een geforceerde houding.

Bovendien kan druk op de achterkant van het hoofd ook het slikken beïnvloeden. Dus ondersteun het hoofd tot aan het midden van het oor (in de doek bijvoorbeeld met een kleine oprolbare washandrol, die in de bovenrand van de doek wordt gerold, of in de draagzak met de verstelbare hoofdsteun). Wist je dat de hoofdsteun voor pasgeborenen bij onze comfortdragers Omni en Adapt naar binnen kan worden geklapt? Zo krijgt jouw baby nog meer ondersteuning in het hoofdgebied en wordt de ruimte in de draagzak verkleind. Cool, toch?

Babyontwikkeling 1e maand – een echt wonder

Wow! Dit alles in slechts één maand? Het is gewoon ongelooflijk wat er zich binnen zo’n korte tijd afspeelt in het lichaam en hoofd van dit kleine wonder. En wacht maar tot je de volgende maanden ziet… Dat wordt niet minder, integendeel. Je moet je dit af en toe voor ogen houden om te begrijpen waar onze lichamen toe in staat zijn of waren. We hopen dat je iets hebt opgestoken van de babyontwikkeling in de 1e maand en dat je dit nu thuis zelf kunt ervaren met jouw kleine wonder. Maar onthoud alsjeblieft: wees niet te streng in je beoordeling. Iedereen heeft zijn eigen tempo en als je echt opmerkingen opmerkt, ga dan naar het spreekuur van de kinderarts.

RELATED POSTS