Black Breastfeeding Week 2022: 10 jaar, Een nieuw fundament

  • Ergobaby
  • Aug 27, 2022
Borstvoeding

Het is Black Breastfeeding Week en we spraken met Chaneen Saliee, moeder van twee kinderen, meervoudig bekroonde influencer en oprichter van Chic and Discreet voorafgaand aan de viering van dit jaar om te praten over wat Black Breastfeeding Week is en waarom het zo belangrijk is. Lees hieronder verder voor haar gedachten…

De Black Breastfeeding Week vindt plaats van 25 tot 31 augustus. Het is een week waarin zwarte moeders die borstvoeding geven, worden gevierd, vertegenwoordigd en gesterkt. Zwarte moeders die borstvoeding geven worden geportretteerd als zacht en sterk, als capabel, en als vitaal voor het overleven van haar baby. De Black Breastfeeding week maakt ruimte voor en pronkt met zwarte borstvoedende moeders die het verhaal herzien en hun eigen verhalen vertellen over wat het betekent een zwarte moeder te zijn.

De Black Breastfeeding Week wordt al 10 jaar erkend en gevierd en het thema van dit jaar is Een Nieuw Fundament (A New Foundation).

Als we een paar jaar terug in de tijd reizen, waren de enige, ENIGE verhalen en vertegenwoordiging van zwarte moeders die van armoede, ontbering, strijd en slavernij en vaak de dood van moeder of baby, met gelijke waarschijnlijkheid maar beide (de zwarte moeder en baby) een veel grotere kans om te sterven dan hun blanke tegenhangers. Vergeleken met blanke vrouwen hebben zwarte vrouwen vier keer (historisch gezien vijf keer) meer kans om tijdens de zwangerschap te overlijden. Evenzo hebben zwarte baby’s een kindersterftecijfer dat drie keer hoger ligt dan dat van blanke baby’s. (Bron: MBRRACE UK)

Er is een geschiedenis van diepgewortelde trauma’s en pijn rond de zwarte moederervaring en daarom is de Black Breastfeeding Week zo noodzakelijk. We bouwen op vanaf een nieuw fundament.

Het is een tijd om de toekomst voor zwarte vrouwen zonnig in te zien. Wetenschappelijk onderzoek zoekt nu naar manieren om zwarte vrouwen te begrijpen en te steunen tijdens de zwangerschap, de borstvoeding en daarna.

Het is een tijd om positieve borstvoedingsverhalen en doorleefde ervaringen te delen die zwarte moeders aanmoedigen om met borstvoeding te beginnen, de juiste steun te vinden en zo lang te blijven voeden als zij zelf willen.

Het is een tijd om voorlichting te geven en te leren over de voordelen van moedermelk en borstvoeding voor zowel de moeder als de baby.

De geschiedenis van zwarte borstvoeding

Yewande Ade, een schrijfster over zwarte geschiedenis, legt in haar artikel ‘The Complicated History Of Wet Nursing And Black Breastfeeding’ uit dat “zwarte borstvoeding een ingewikkelde geschiedenis heeft die teruggaat tot het tijdperk van de slavenhandel en het gebruik van wet nurses. In die tijd werden zwarte slavinnen gedwongen om borstvoeding te geven aan blanke baby’s; een praktijk die bekend staat als “wet nursing”.

Zwarte moeders werden hun eigen baby’s afgenomen, zodat hun moedermelk zou worden gebruikt om blanke baby’s te voeden, terwijl hun eigen zwarte baby’s omkwamen. Jonge en gezonde slavinnen werden ook gedwongen om borstvoeding te geven aan blanke baby’s, nadat artsen hadden ontdekt dat het voortdurend zuigen aan een seksueel actieve vrouwelijke borst kon leiden tot lactatie’, schrijft Elizabeth Ofosuah Johnson in ‘The disturbing history of enslaved mothers forced to breastfeed white babies in the 1600s’.  

Deze korte geschiedenisles gaat over de strijd, de uitbuiting en de ontmenselijking van zwarte moeders op het gebied van borstvoeding en racisme. Dat is het verleden. Dat bepaalt waar we nu staan, maar waar gaan we nu naartoe?

De Black Breastfeeding Week wil mensen bewust maken van de ongelijkheden waarmee zwarte vrouwen die borstvoeding geven geconfronteerd worden, zodat meer van ons kunnen aandringen op verandering om de gezondheidszorg en het onderwijssysteem te verbeteren, om het ongevraagde advies dat nieuwe moeders vaak krijgen te verbeteren en om op de hoogte te zijn van de middelen die beschikbaar zijn om te helpen.

De Black Breastfeeding Week Organisation in het Verenigd Koninkrijk is een geweldige plek om te beginnen.

Als zwarte moeder die nooit wist waar borsten voor dienden tot ik al 36 weken zwanger was, ben ik een belangrijk voorbeeld van een van de redenen waarom zwarte moeders hun baby’s minder vaak voeden. Als kind heb ik nooit borstvoeding gezien, misschien met uitzondering van een wazige herinnering van twee vrouwen die mijn tante bespotten en zeggen: “Hij zit nog aan de borsten. Hij blijft zo aan je hangen tot hij 16 is’ en dan lachten ze het weg als een grap. Omdat ik het nooit in een positief daglicht heb gezien, het nooit op school heb geleerd, zelfs niet bij biologie na het leren over zwangerschap en hoorde hoe beledigend borstvoeding werd afgeschilderd op virale Facebookvideo’s, kwam het nooit in me op als een optie voor mij of mijn kind.

Op een middag, vlak voor mijn uitgerekende datum, bevond ik me in het kantoor van een pittige vroedvrouw en ze vroeg me hoe ik mijn baby wilde voeden. Ik keek naar het raam, alsof ik me afvroeg waarom dit überhaupt een vraag was. “Weet ik veel, flesvoeding,” zei ik. “Is dat niet wat alle baby’s eten?”

Ze verschoof in haar stoel en reikte naar wat folders onder een map op haar rommelige bureau. “Naar welke prenatale lessen ben je geweest? Ben je bij deze geweest? Het gaat over borstvoeding. Reserveer zo snel mogelijk, want ik denk dat er nog andere opties zijn om je baby te voeden.”

De volgende dag, aan het einde van die prenatale les, was ik een superheld op het gebied van borstvoeding die mijn hele leven bedrogen was van mijn krachten. Ik had nog een paar weken te gaan en ik zou alles leren wat ik kon om ervoor te zorgen dat de borstvoeding goed op gang kwam. Ik was vastbesloten om borstvoeding te geven, maar het was moeilijk, ik had bloederige tepels en zoveel pijn dat ik in de eerste dagen huilde, maar de informatie die ik van die ene les kreeg en de steun veranderden het traject van mijn leven. Ik heb mijn beide dochters elk drie jaar gevoed en ik heb ze allebei 18 maanden lang in een tandem gevoed, terwijl ik duizenden andere moeders ook ondersteunde op hun weg naar borstvoeding.

Informatie, voorlichting en viering – dit is de Black Breastfeeding Week.

Foto’s door fotograaf – Sophie Harris Taylor

Je kunt Chaneen volgen op Instagram op @chaneensaliee, en we raden het je absoluut aan! Naast haar ongelooflijk ontroerende en krachtige inhoud over haar borstvoedingstocht helpt ze andere ouders om te zien dat niemand van ons alleen is in deze reis en om het vertrouwen te vinden om de ouder te zijn die ze willen zijn! In haar eigen woorden krijg je een grote dosis “prijswinnende normaalheid, relateerbaarheid en hilarische eerlijkheid”!

En natuurlijk raden we je aan om naar https://blackbreastfeedingweek.org te gaan voor meer informatie over de Black Breastfeeding Week.

RELATED POSTS