Welke veranderingen vinden plaats in de hersenen van een moeder na de zwangerschap?

  • Ergobaby
  • May 14, 2023
Moeder en baby

Als je moeder bent, is de kans groot dat je weet welke veranderingen we doormaken tijdens de zwangerschap, na de geboorte en in de jaren daarna. Het is geen verrassing als je hoort dat een andere moeder niet kan multitasken, de eenvoudigste dingen vergeet of voortdurend in beslag wordt genomen door het welzijn van haar kinderen.

Wil je iets verbazingwekkends weten? Je bent niet de enige. Je wordt niet gek. De wetenschap bewijst het! Journaliste en moeder, Chelsea Conaboy, ging op zoek naar antwoorden over de veranderingen buiten het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap. Ze wilde antwoorden over de veranderingen in de hersenen en dat leidde haar tot haar nu virale artikel in de Boston Globe, “Moederschap brengt de meest dramatische veranderingen in de hersenen van een vrouw.”

De belangrijkste biologische gebeurtenis in het leven van een moeder

Baby en moeder in draagzak op moederdag

In een studie uit 2006 van Scientific American ontdekten onderzoekers dat bijna alle vrouwelijke zoogdieren “fundamentele veranderingen” ondergaan tijdens de zwangerschap en na de geboorte en dat hormonen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding de hersenen kunnen veranderen, “door de grootte van de neuronen in sommige gebieden te vergroten en structurele veranderingen in andere gebieden te veroorzaken”.

Deze veranderingen zijn significant en dat roept de vraag op: “Waarom praat niemand erover?”. Conaboy ontdekte dat vrouwen “een stortvloed aan hormonen ervaren tijdens de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding die de hersenen klaarstoomt voor dramatische veranderingen in gebieden waarvan gedacht wordt dat ze het moederlijke circuit vormen”. De delen van de hersenen die te maken hebben met zaken als multitasking, empathie en het vermogen om onze reacties op stimuli of bedreigingen te reguleren, worden direct beïnvloed door de drastische verandering in hormonen.

Jodi Pawluski, onderzoeker van het moederbrein, zei dat het een heel basale, mooie en krachtige verandering is die plaatsvindt. Het is een van de belangrijkste biologische gebeurtenissen in het leven van een moeder.

In een interview met Motherly zei Conaboy: “Ik had een ervaring van verhoogde angst na de geboorte van mijn eerste zoon en ik begon te kijken naar onderzoek naar de hersenen van vrouwen en de overgang naar het moederschap. Toen ze zich verdiepte in de neurobiologie van de moederlijke geest leerde Conaboy dat haar angst deels te wijten was aan krachtige veranderingen in het moederlijk brein die specifiek bedoeld zijn om ons te helpen bij het ouderschap.”

Het is ongelooflijk dat ons lichaam gemaakt is om ons holistisch voor te bereiden op het moederschap!

Hoe zit het met het brein van de papa, hoe verschilt dat van dat van de mama?

Volgens Dads Adventure hebben aanstaande vaders de neiging om tijdens de zwangerschap na te denken over het grotere, langetermijnplaatje, wat een enorm voordeel is bij de levenslange verbintenis om een gezin groot te brengen.

Een factor die bijdraagt tot het verschil in de hersenen van mama en papa is het hormoon oxytocine. Tijdens de bevalling en de periode na de bevalling speelt oxytocine een sleutelrol bij het reguleren en beheersen van processen die zorgen voor een veilige bevalling en de gezondheid van moeder en kind.

De onderstaande grafiek van Dads Adventure illustreert wanneer en hoeveel oxytocine een baby opwekt bij een nieuwe vader, ten opzichte van de moeder.

Moeder en vader vergelijking

Tijdens de zwangerschap laat de natuur de moeder de oxytocine ervaren die haar baby in haar opwekt, lang voordat de vaders aan de beurt zijn.

Bij de geboorte bereikt mama een piek, en door al het intieme contact dat ze met haar pasgeborene heeft, zoals borst- en borstvoeding, kan de oxytocine doorgaan.

Zodra de kleine er is, kan papa zich bezighouden met het nieuwste gezinslid en beginnen met inhalen.  De dosering van mama wordt na een tijdje rustiger, terwijl die van papa blijft groeien.

Wist je dat babywearing je helpt om beter op je baby’s te reageren?

Baby en moeder in draagzak op moederdag

Emily Little, Ph.D., oprichter van Nurturely, onderzocht babywearing moeders en vergeleek hen met moeders die andere primaire methoden gebruikten om hun baby te vervoeren (kinderwagen, arm-dragen, enz.). Deze studie had meerdere niveaus en vergeleek moeders die hun baby droegen in verschillende omgevingen, en de bevindingen leverden nieuwe resultaten op over de manier waarop het dragen van baby’s de reactie van de moeder op haar baby beïnvloedt.

In de eerste studie werd aangetoond dat moeders die voornamelijk voor het dragen van hun baby kozen, meer ontvankelijk waren voor hun baby, zelfs als ze hun baby niet droegen. Deze moeders waren in het algemeen meer ontvankelijk voor de baby en ook meer betrokken bij de positieve emoties van de baby, wat suggereert dat deze moeders niet alleen gericht waren op het troosten of minimaliseren van het verdriet van de baby.

Wat is de beste oplossing om huilende baby’s te kalmeren?

Baby en moeder in draagzak op moederdag

Het is geen verrassing dat wij hier bij Ergobaby grote voorstanders van het dragen van baby’s zijn. We zouden uren kunnen praten over alle voordelen. We vinden het geweldig dat we in de bovengenoemde studie leren dat de reactie van een moeder (of vader) op hun kleintjes zo veel beter op elkaar is afgestemd als we onze kleintjes dicht bij ons houden, wat gelukkigere baby’s betekent!

Een recente studie verklaarde dat babywearing de “beste oplossing is om huilende baby’s te kalmeren”! Volgens Science Alert: “Ouders kunnen hun huilende baby beter in hun armen nemen…Deze strategie verlaagt vaak de hartslag van de baby en helpt hem in slaap te vallen.”

De auteurs van deze studie suggereren: “Om de baby veilig vast te houden, moeten verzorgers het lichaam van de baby stevig vastmaken aan hun eigen lichaam en het hoofd van de baby ondersteunen.” Hallo draagzakken!

Deze studie boort enkele van onze meest natuurlijke reflexen aan en suggereert dat vasthouden en lopen met kinderen inherent is aan de meeste zoogdiersoorten!

Welke draagzak is geschikt voor mij?

We horen deze vraag vaak en we begrijpen het. Er zijn veel dragers op de markt en bij Ergobaby hebben we een verscheidenheid om uit te kiezen. We zeggen graag dat een draagzak net als een goede spijkerbroek is – ieders persoonlijke voorkeur, stijl en pasvorm zijn anders! Het belangrijkste is een ergonomische draagzak die zowel uw rug als de rug en heupen van uw baby ondersteunt.

Al onze draagzakken zijn ontworpen om niet alleen de baby, maar ook de ouder en verzorger comfortabel te maken!

Maar na jaren van zorgverleners die verschillende draagmethoden hebben uitgeprobeerd, in combinatie met de technologie van vandaag, heeft u meer draagmogelijkheden dan ooit. Hoe kiest u de juiste draagzak?

Probeer onze draagzakquiz om uw perfecte draagzak te vinden.

Kortom, draag alle baby’s!

Om Moederdag dit jaar op zondag 14 mei 2023 te vieren, bieden wij drie gelukkige klanten de kans om de waarde van hun aankoop terug te winnen!

Mama en baby in draagzak op moederdag

Hoe werkt het?

Verwen jezelf, een aanstaande moeder of een geliefde door tussen zondag 14 mei 2023 en zaterdag 20 mei 2023 een van de in aanmerking komende producten – draagzakken, wipstoeltjes, kinderwagens – te kopen op ergobaby.fr/ergobaby.nl en je doet automatisch mee aan onze loterij om de waarde van je volledige aankoop terug te winnen!

Voorwaarden en condities

Maximaal 1 bestelling per klant op de website van Ergobaby FR of NL tussen zondag 14 mei 2023 om 00:01 uur en zaterdag 20 mei 2023 om 23:59 uur.

Kan niet worden gecombineerd met andere acties.

Het aanbod heeft alleen betrekking op de productcategorieën: draagzakken, wipstoeltjes, wandelwagens.

In totaal winnen 3 bestellingen:

  1. Een in het dragersegment
  2. Eén met een wipstoeltje
  3. Eén die een wandelwagen omvat

Uiterlijk 23 mei 2023 wordt per e-mail contact opgenomen met de winnaars.

De waarde van de aankoop van de winnaars zal worden gecrediteerd in dezelfde valuta als hun kwalificerende bestelling.

Alleen toegankelijk voor inwoners van België en Nederland.

De prijs kan niet worden geruild voor producten van dezelfde of vergelijkbare waarde.

De winnaars verliezen het recht om in aanmerking komende artikelen terug te sturen voor een terugbetaling in contanten.

In het geval van een fabricagefout zal een vervangend product worden geregeld via onze ErgoPromise-garantie.

Veel succes!

RELATED POSTS