Help, mijn baby bijt tijdens het geven van borstvoeding

  • Ergobaby
  • Dec 6, 2023
Baby krijgt borst voeding en bijt borst

Au! Wat was dat alsjeblieft? Jullie zitten volledig ontspannen met jullie baby op de bank en dan plotseling dit: jullie baby bijt tijdens het geven van borstvoeding! Oei, dat doet behoorlijk pijn… De tepel is immers zeer gevoelig. En zo’n klein mini-tandje kan behoorlijk pijnlijk zijn. Maar geen zorgen, dit is echt eerder een uitzondering. Als jullie baby tot het “bijtende” team behoort, dan is deze blogpost van vandaag voor jullie. Onze verloskundige en expert Katrin Ritter weet waarom sommige baby’s het doen en heeft nuttige tips voor jullie.

Baby bijt tijdens het geven van borstvoeding: Wanneer begint het?

De eerste melktandjes van baby’s komen gemiddeld tussen de zesde en achtste levensmaand door. Sommige baby’s beginnen echter ook eerder (3e/4e maand) of later met tandjes krijgen. En weer andere (weinige) worden al geboren met het eerste tandje in hun mond. Vanaf het moment dat het tandjes krijgen begint, kan het dus al voorkomen dat er per ongeluk – zij het zelden – in de borst van mama wordt gebeten. Gelukkig komen de eerste tandjes meestal eerst in de onderkaak. En tijdens het zuigen schuift de baby de beschermende tong eroverheen.

Waarom bijt mijn baby me tijdens het geven van borstvoeding?

Allereerst: een baby bijt niet uit boosaardigheid. Nooit! Het heeft weliswaar een bedoeling, maar zeker niet om zijn lieve mama pijn te doen. Integendeel, er zijn verschillende redenen die het bijten kunnen bevorderen. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Een ongunstige borstvoedingspositie (baby ligt slecht of niet in de juiste positie).
  • Een sterke toeschietreflex met te veel melk.
  • Een frequente afwisseling tussen borst en fles.
  • Verkoudheid met verstopte neus.
  • Moeite om de borst goed vast te pakken (bijvoorbeeld door een verkort tongriempje).

In de eerste 4 weken: door geboortetrauma aan de wervelkolom, door asymmetrieën (bijvoorbeeld KISS), door een gebroken sleutelbeen, enz. (laat dit zeker controleren door een kinderarts).

Een krampachtige bijtreflex (neiging van het kind om de kaken samen te knijpen wanneer het binnenste van de mond wordt aangeraakt), verdwijnt in de eerste weken.

Verminderde interesse in het geven van borstvoeding.

Verhoogde spiertonus.

Neurologische en andere beperkingen.

Natuurlijk kan bij een baby die tandjes krijgt het bijten voorkomen, omdat het zijn pijn wil verlichten. Zodra de tandjes zich aankondigen, doet het tandvlees pijn. En dan wordt er graag op iets gekauwd. Tijdens het geven van borstvoeding kan dat dan ook weleens de tepel zijn.

Baby en moeder borstvoeding bijt

Wat moet je absoluut vermijden als de baby tijdens het geven van borstvoeding bijt?

Als je baby je bijt, reageer dan absoluut niet heftig. Schreeuw niet tegen je baby of berispt hem niet. Blijf kalm en probeer de pijn weg te ademen. Je kleintje zou zich kunnen schrikken en de schok met het geven van borstvoeding associëren. Dit kan leiden tot een staking van de borstvoeding en tot het weigeren van borstvoeding door je baby.

Wat te doen als de baby bijt tijdens het geven van borstvoeding?

Zoals al gezegd, probeer kalm te blijven en leg je schat uit dat je hem of haar niet kunt voeden als hij of zij je pijn doet. Onderbreek de borstvoeding even, zodat je baby leert dat er geen melk meer is als hij bijt. Het is echter belangrijk om de reden voor het herhaalde bijten te achterhalen. Neem contact op met je verloskundige of een lactatiekundige IBCLC, die je borstvoeding kan bekijken en samen met jou naar de oorzaak kan zoeken. Ook een kinderarts kan indien nodig en nuttig zijn.

Wat kun je preventief doen om te voorkomen dat de baby bijt?

Als je weet dat je baby op dit moment tandjes krijgt en pijn heeft, kun je helpen deze pijn voor het geven van borstvoeding te verlichten. Als je baby ouder is dan vier maanden, kun je het tandvlees voor en ook tijdens het geven van borstvoeding in een korte pauze masseren. Was hiervoor grondig je handen en wrijf zachtjes over het tandvlees met een vinger of een mondverzorgingsvinger. Ook gekoelde bijtringen voor tussendoor kunnen nuttig zijn en klachten verlichten.

Baby bijt tijdens het geven van borstvoeding en andere borstvoedingstips

Jouw baby bijt niet tijdens het geven van borstvoeding, maar heb je andere vragen over borstvoeding? Blader dan eens door onze blog. Hier vind je veel informatie en nuttige borstvoedingstips van onze borstvoedingsexperts, van borstvoeding geven met een tepelpiercing tot borststuwing en borstvoeding in het openbaar.

Bron: https://www.still-lexikon.de/beissen-beim-stillen/

RELATED POSTS