Colostrum Afkolven: Voordelen voor Ouder en Baby

 • Ergobaby
 • Jan 29, 2024
colostrum afkolven

Colo… wat? Als je niet weet wat deze term betekent, of als je het wel weet maar niet echt de details kent, ben je niet alleen! Vooral degenen onder jullie die nog geen kinderen hebben of degenen die om verschillende redenen al voor de geboorte weten dat ze geen borstvoeding kunnen of willen geven. Alle anderen hebben misschien wel eens gehoord of gelezen over de eerste moedermelk, ook wel eerste melk of colostrum genoemd. Maar weet je ook hoe je het krijgt, wat het kan doen en wanneer je kunt beginnen met het afkolven van melk of colostrum? Zo niet, dan vind je hier vandaag de antwoorden.

Wat is colostrum?

Colostrum is de medische term voor de eerste moedermelk die je lichaam produceert tijdens de zwangerschap (vanaf ongeveer de 16e week van de zwangerschap). Het wordt ook wel eerste melk, colostrum, biest of zelfs “vloeibaar goud” genoemd. Deze melk is afgestemd op de behoeften van je pasgeboren baby en is zeer geconcentreerd en rijk aan eiwitten en voedingsstoffen. Bovendien is de eerste melk vetarm, licht verteerbaar voor je baby en zeer belangrijk voor zijn ontwikkeling. Tot tweederde van de cellen in colostrum zijn witte bloedcellen, die beschermen tegen infecties en de baby helpen zelf infecties te bestrijden. Deze bloedcellen vormen ook antilichamen die bacteriën en virussen kunnen neutraliseren en zo het maagdarmkanaal beschermen.  Colostrum is niet wit, maar dik, geeloranje en erg kleverig door het hoge eiwitgehalte.

Waarom moet ik colostrum afgeven voor de geboorte?

Colostrum is de ideale voeding voor elke pasgeborene na de geboorte. Het is perfect afgestemd op de behoeften van de baby. Door de samenstelling kunnen de spijsverteringsorganen van je baby langzaam en voorzichtig wennen aan hun taken. Het stabiliseert ook de bloedsuikerspiegel van de pasgeborene in de eerste dagen na de geboorte. Het bevordert de uitscheiding van de eerste stoelgang, de zogenaamde ontlasting, en vermindert het risico op geelzucht bij pasgeborenen dankzij de digestieve eigenschappen.

Omdat het niet altijd mogelijk is voor de moeder om de pasgeboren baby direct na de geboorte vers colostrum via de borst te geven (bijvoorbeeld bij ziekte) of omdat de baby niet direct uit de borst kan drinken (bijvoorbeeld bij drinkproblemen), is het meestal zinvol om het voor de geboorte af te kolven en op te vangen. (als de zwangerschap normaal verloopt, op zijn vroegst vanaf de 38e week van de zwangerschap). Omdat het maagje van je pasgeboren baby na de geboorte zo klein is als een hazelnoot, volstaan een paar druppels van de sterk geconcentreerde melk.

Wie zou colostrum moeten afkolven voor de geboorte?

Het afkolven of verzamelen van colostrum vóór de bevalling heeft voordelen voor alle vrouwen en baby’s. Er zijn echter gevallen waarin het nog belangrijker is om direct na de geboorte verse colostrum beschikbaar te hebben.

Mogelijke indicaties bij de bevallende ouder (lijst onvolledig):
 • Diabetes mellitus (type 1, type 2 of zwangerschapsdiabetes)
 • Pre-eclampsie
 • Geplande keizersnede
 • Anatomische afwijkingen aan de borst
 • slechte ervaringen met borstvoeding
 • Borstverkleining
 • Meerling
 • Verhoogde body mass index (BMI)
Mogelijke indicaties bij de baby (lijst onvolledig):
 • Gespleten lip en gehemelte
 • Downsyndroom of andere syndromen
 • Hartafwijkingen
 • Ontwikkelingenachterstanden
 • Problemen bij het voeden
 • Kinderen die aanzienlijk groter worden geschat dan gemiddeld (macrosomie)

Wat zijn de andere voordelen van prenatale melkverzameling (colostrum afgeven)?

Het masseren van je borsten en het verkrijgen van colostrum voor de geboorte heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar ook het voordeel dat je je borsten beter leert kennen. Dit klinkt in het begin misschien vreemd. Maar tijdens de borstvoedingsperiode zul je waarschijnlijk vaker je borsten masseren, bijvoorbeeld om melk te onttrekken of overtollige melk af te drukken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet eerst leren hoe je borst werkt. En dat vergt veel oefening. Tijdens je zwangerschap zul je hier zeker meer rust en tijd voor vinden dan na de bevalling. Bovendien heb je dan al moedermelk opgeslagen voor het geval je baby wat extra hulp nodig heeft bij het geven van borstvoeding.

Wanneer kan ik beginnen met het verzamelen van colostrum?

 • Voor ongecompliceerde zwangerschappen vanaf de 38e week van de zwangerschap
 • Bij een dreigende vroeggeboorte, meerlingen of een geplande keizersnede, alleen bij het begin van de bevalling of enkele dagen voor de keizersnede (graag alleen in overleg met de verloskundige, arts, borstvoedingsconsulent of kinderkliniek).
 • Als je niet in staat bent om colostrum uit te drukken tijdens de zwangerschap, doe het dan in de verloskamer met de hulp van de verloskundige (als je niet in staat bent om te hechten)

Colostrum afkolven: Wat heb ik nodig?

Om colostrum af te drukken voor de geboorte, moet je eerst de borst stimuleren met behulp van een borstmassage. Onthoud dat het echt een beetje oefening vergt. Dus als er de eerste paar keer – of in het algemeen – niets gebeurt, is dat geen indicatie voor het latere succes van je borstvoeding.

Als je colostrum wilt afkolven, heb je speciale colostrumcontainers nodig (bijvoorbeeld van Medela) die direct moedermelk kunnen opvangen. Dit zijn wegwerpbakjes die geschikt zijn om in te vriezen. Je hebt ook een schoon oppervlak nodig om het keukengerei op te plaatsen. Hygiëne is hier echt belangrijk. Was daarom vooraf je handen grondig met zeep en gebruik wegwerphanddoeken of een schone handdoek.

Belangrijk: Je moet de borstmassage zelf uitvoeren, want alleen jij kunt bepalen of de aanraking prettig voor je is. En dat moet het altijd zijn.

Colostrum gladstrijken: Hoe masseer ik mijn borst?

Maak het jezelf gemakkelijk en probeer te ontspannen voordat je met de borstmassage begint. Warmte helpt. Dus probeer het misschien eerst onder een warme douche of met een warm kompres.

Raak eerst zachtjes de borst aan met je vingertoppen en strijk zachtjes van de basis van de borst naar de tepel toe. Begin dan met een zachte borstmassage. Plaats hiervoor één hand in een C-vorm onder de borst. Vorm met de tweede hand een C-vorm en leg deze bovenop dezelfde borst. Begin nu beide handen zachtjes in tegengestelde richting heen en weer te bewegen (rollende beweging). Herhaal deze beweging verticaal.

Ondersteun vervolgens je borst met één hand en masseer met de andere hand drie of vier vingers in kleine cirkelvormige bewegingen. Deze eerste massage moet in totaal twee minuten duren en bereidt je borst voor op de daaropvolgende melkproductie.

colostrumm afkolven hand uitdrukkingen
colostrumm afkolven hand uitdrukkingen
colostrumm afkolven hand uitdrukkingen

Colostrum afkolven: Hoe kan ik mijn colostrum afkolven?

Om een voorraad colostrum te kunnen verzamelen, moet je de borst regelmatig afkolven. Bespreek de precieze procedure met je verloskundige of borstvoedingsconsulent. Het is belangrijk dat je niet met je handen over de huid glijdt en niet te dicht bij de tepel begint. Dit kan na verloop van tijd pijnlijk worden.

colostrumm afkolven hand uitdrukkingen

Plaats je hand weer onder de borst in een C-vorm en plaats je duim en wijsvinger 2-3 centimeter uit elkaar naast de tepel of het tepelhof.

colostrumm afkolven hand uitdrukkingen

Duw nu je wijsvinger en duim iets terug (weg van de tepel) en druk zachtjes in de borst (naar de ribbenkast en ribben).

Duw nu je wijsvinger en duim iets terug (weg van de tepel) en druk zachtjes in de borst (naar de ribbenkast en ribben).

Druk nu je vingers licht tegen elkaar (zonder in de tepel te knijpen) en rol weer naar voren naar de oorspronkelijke positie.

Duw nu je wijsvinger en duim iets terug (weg van de tepel) en druk zachtjes in de borst (naar de ribbenkast en ribben).

Herhaal deze beweging van knijpen, rollen en loslaten totdat de eerste melkdruppels zichtbaar zijn. Als er geen melk uitkomt, kan het helpen om de positie van de vingers iets te veranderen, bijvoorbeeld verder weg van de tepel. Hoe ritmischer de beweging, hoe beter de melk zal stromen.

Duw nu je wijsvinger en duim iets terug (weg van de tepel) en druk zachtjes in de borst (naar de ribbenkast en ribben).

Als de eerste druppels melk aan de tepel zichtbaar zijn, zuig ze dan op met het spuitje of vang ze op in de colostrumcontainer.

Sluit de spuit onmiddellijk met de dop.

Als er steeds minder melk uit de tepel komt, verander dan de positie van je vingers rond het tepelhof (bijvoorbeeld boven en onder) om alle melkkanaaltjes in de borst te masseren.

Herhaal de borstmassage met de tweede borst.

Je kunt de volledige aaibewegingen ook nog een keer bekijken in de YouTube-video van MotelMama. Of deze bulletin van La Leche League Vlaanderen.

Nog een belangrijke opmerking: als je een pijnlijke verstrakking van de buik of ongemak voelt tijdens de borstmassage, stop dan onmiddellijk. . 

Hoe bewaar ik mijn colostrum?

Na elke borstmassage moet je de spuiten/containers labelen met de naam, datum en tijd en onmiddellijk bewaren bij -18°C in de vriezer .of koelkast of direct voeden (als het kind al geboren is).

De volgende bewaartijden voor moedermelk worden momenteel aanbevolen:

Bron: https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/borstvoeding/bewaren-ontdooien-en-opwarmen-van-moedermelk

Hoe vervoer ik de colostrum naar het ziekenhuis?

Als je je colostrum mee wilt nemen naar het ziekenhuis voor de geboorte van je baby, kun je een paar van de spuiten/containers in voedselveilige hersluitbare plastic zakken doen. Etiketteer deze ook goed met de naam en datum.

Plaats de zakjes of bakjes in een koeltas tussen verschillende koelelementen en vertel je verloskundige in het ziekenhuis dat je colostrum hebt meegenomen.

Neem niet meteen alle spuiten mee als je een grote voorraad colostrum hebt. Als je in het ziekenhuis meer nodig hebt, kun je altijd meer halen.

Hoe voed ik mijn baby met colostrum?

Sommige pasgeboren baby’s vinden het moeilijk om aan de borst van hun moeder te zuigen. Anderen hebben problemen om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. In deze situaties is het verstandig om je baby colostrum te geven. Als je in het ziekenhuis bent, zal je verloskundige of andere zorgverlener de colostrum uit de vriezer halen, het laten ontdooien (op kamertemperatuur of in de koelkast) en het aan je geven.  De moedermelk wordt dan opgewarmd onder warm stromend water. Gebruik geen magnetron.

Biest uitstrooien & biest verzamelen

Het afkolven en verzamelen van colostrum heeft veel voordelen voor zowel mama als baby. Het proces zelf helpt je om je borst in alle rust beter te leren kennen. . En het “vloeibare goud” zelf is een echte immuun- en energiebooster voor je baby.  Het is dus gewoon perfect! Wees niet bang, met een beetje oefening en steun gaat het je zeker lukken. Maar vraag altijd eerst advies aan je verloskundige of borstvoedingsconsulent.

Bron:

https://www.stillen-institut.com/de/gewinnen-und-aufbewahren-von-muttermilch.html

https://www.medela.de/stillen/deine-stillzeit/kolostrum

https://lansinoh.de/blogs/schwangerschaft/kolostrum-wunder-der-natur

https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/borstvoeding/bewaren-ontdooien-en-opwarmen-van-moedermelk

https://lalecheleague.be/wp-content/uploads/2018/08/bulletin34.pdf

RELATED POSTS