Inbakeren op de juiste manier – zo doe je dat!

 • Ergobaby
 • Oct 16, 2023
Ergobaby- Inbakerdoek Vader met Baby

Jullie moeten of hoeven eigenlijk niets te doen als het om jullie baby gaat. Inbakeren is slechts een van de vele opties, want het biedt jullie baby geborgenheid, aangezien het de knusheid van de baarmoeder simuleert. Het vermindert schrikreacties door het voorkomen van de Moro-reflex (jullie baby schrikt dan reflexmatig en wordt wakker), helpt dus te kalmeren, biedt begrenzing, vergemakkelijkt zelfregulatie en voorkomt krassen in het gezicht. Echter, inbakeren kan ook nadelen hebben: tot de risico’s behoren oververhitting, heupdysplasie, beperkte hoofdbeweging, bedekking door doeken/los materiaal en een diepere slaap, wat het risico op SIDS (plotse kindersterfte) kan verhogen. Daarom is inbakeren geen slaaphulp en al helemaal geen vervanging voor een slaapzak, maar slechts een kalmeringsmiddel onder toezicht.

Tot wanneer kun je een baby inbakeren?

Elke baby is anders en sommige geven de voorkeur aan meer begrenzing dan anderen. Over het algemeen wordt inbakeren aanbevolen in de eerste 8-10 weken. Het is echter belangrijk te stoppen met inbakeren wanneer jullie baby begint zich zelfstandig op zijn buik te draaien. Dit brengt namelijk verstikkingsgevaar met zich mee. Sommige kleintjes beginnen al met 2 maanden heen en weer te rollen, dus dan is het inbakeren eerder voorbij.

Hoe lang kun je een baby inbakeren?

Baker jullie baby het beste in totdat hij of zij gekalmeerd is. Houd hem of haar daarbij het liefst in jullie armen en kalmeer hem of haar extra door zachtjes te wiegen en met een rustige stem te spreken. Vooral bij kinderen met reguleringsstoornissen of huilbaby’s is inbakeren een geweldige kalmeringsmethode. Het is belangrijk dat inbakeren alleen onder toezicht en voor korte periodes plaatsvindt (10-20 minuten). Als jullie baby langer beperking nodig heeft en jullie jullie handen nodig hebben, kunnen jullie ook een draagzak gebruiken.

Waarom ‘s nachts geen baby inbakeren?

Inbakeren is geweldig om jullie baby te kalmeren en begrenzing en geborgenheid te bieden. Echter, dit maakt zijn slaap ook dieper en rustiger, wat op zijn beurt een risico voor SIDS (plotse kindersterfte) met zich meebrengt. Daarom wordt inbakeren voor de slaap in het algemeen, zowel ‘s nachts als overdag, niet aanbevolen.

Wat is beter – inbakeren of een slaapzak?

Dit kan niet worden vergeleken, want de inbakerzak is een kalmeringsmiddel onder toezicht, terwijl een slaapzak bedoeld is om in bed te slapen. Daarom raden we jullie aan zowel een inbakerzak als een babyslaapzak te gebruiken. De inbakerzak kan altijd worden gebruikt wanneer jullie het gevoel hebben dat jullie baby zich op dat moment comfortabeler zou voelen met wat meer begrenzing. De slaapzak – zorg altijd voor de juiste maat – is perfect voor de nacht en korte dutjes overdag. Let ook hierbij op de juiste dikte van het materiaal en het aantal kledinglagen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de temperatuurervaring van het kind.

Kun je een baby in een slaapzak inbakeren?

Nee, absoluut niet, want de armen in een slaapzak moeten altijd uit de armopeningen steken, zodat de baby niet in de zak kan glijden. Bovendien kan dit snel leiden tot oververhitting, wat een risicofactor is voor plotse kindersterfte.

Waarmee inbakeren?

Terwijl sommige ouders graag grote mousseline doeken gebruiken om hun baby in te bakeren, geven anderen de voorkeur aan speciaal gemaakte inbakerproducten met speciale eigenschappen om het inbakeren van een pasgeborene te vergemakkelijken. De Ergobaby Inbakerdoek is gemaakt van 100% katoen en heeft ingebouwde armzakken (die jullie echter niet hoeven te gebruiken – alleen voor baby’s die zich snel bevrijden) en een grote beweegzak, zodat jullie baby niet noodzakelijk uitgepakt hoeft te worden voor een snelle luierwissel. Bovendien kunnen de beentjes vrij bewegen en kan de heup zich gezond ontwikkelen. De Inbakerdoek is ook erkend door het International Hip Dysplasia Institute als “heupgezond”. Ongeacht wat jullie gebruiken, let er altijd op dat de beentjes NIET strak ingebakerd zijn.

Wanneer niet inbakeren?

Natuurlijk zijn er ook situaties/omstandigheden waarin inbakeren over het algemeen wordt afgeraden. Bijvoorbeeld (lijst niet volledig):

 • Bij koorts en grote hitte
 • Bij heupdysplasie
 • In een onveilige omgeving
 • Na vaccinatie
 • Bij luchtwegaandoeningen en andere infecties/ziekten
 • Bij vroeggeboorte en laag geboortegewicht
 • Bij spugen en reflux
 • Bij jeuk en eczeem
 • Bij asymmetrie├źn en voorkeurshoudingen
 • Wanneer de baby niet kan worden gecontroleerd
 • Tijdens het slapen

Hoe kleed je de baby bij het inbakeren?

Onze Ergobaby Inbakerdoek is alleen verkrijgbaar in de TOG-waarde “licht” (0,5 TOG). Daarom is deze perfect geschikt voor normale kamertemperaturen van 21 tot 25 graden. Wat je je baby eronder kunt aantrekken, wordt weergegeven in de volgende tabel.

TOG-tabel

Inbakeren – ja of nee?

Vind je het vreemd om de armen van je kind zo strak in te bakeren? Dat is helemaal prima. Inbakeren is niet verplicht en je moet er absoluut een goed gevoel bij hebben. Het kan je kind vaak gemakkelijker kalmeren – dat is misschien een geruststellende gedachte. Bij twijfel over inbakeren, laat je het best adviseren door je vroedvrouw.

RELATED POSTS