Een baby neerleggen of optillen – op de juiste manier omgaan met een baby

  • Ergobaby
  • Nov 7, 2023
Bbay neerleggen hoe doe je dat bewust

Wat? Een hele blogpost over “een baby neerleggen”? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn… Klopt, dat is het ook niet. Maar je moet het wel echt voorzichtig en bewust doen, aldus onze verloskundige en draagconsulent Katrin Ritter. Net zoals alle andere dagelijkse bewegingen. Dus niet alleen bewust en voorzichtig je baby neerleggen, maar op dezelfde manier zoals je zelf die beweging zou maken. Je beweegt je baby dus niet, maar je helpt hem om de natuurlijke beweging zelf uit te voeren en vormt een eenheid met je kind. Of het nu gaat om het correct optillen van de baby, het juist verschonen van de luier of het neerleggen van de baby, om slechts enkele voorbeelden te noemen.

Op deze manier versterk je de relatie en bevorder je de motorische ontwikkeling van je pasgeborene. Want je kind communiceert met jou via beweging en aanraking. Zo beschouwt de kinesthetiek het, de leer van de lichaamsbeweging. Vanaf het begin heeft een baby dus een grote behoefte aan nabijheid en lichamelijk contact. Het houdt van aanrakingen. En tijdens deze gedeelde beweging ontwikkelt het zijn vaardigheden. Jij bent dus een belangrijke interactiepartner voor je kind.

Dus, onthoud: ondersteun je baby zo min mogelijk, maar zoveel als nodig is. Laat hem zien hoe een bepaalde beweging verloopt, bijvoorbeeld het neerleggen van de baby, door eerst precies te bedenken hoe je jezelf in die specifieke situatie zou bewegen. En bied dan je baby die beweging aan. Laten we eens kijken naar de alledaagse situaties onder deze invalshoek.

Hoe leg ik mijn baby neer?

Als je je baby wakker of slapend wilt neerleggen, bedenk dan in welke volgorde je zelf zou gaan liggen. Geef je baby dan precies dezelfde ondersteuning: ondersteun hem met je bovenlichaam en bekken, zodat hij lichtjes naar voren buigt. Plaats eerst zijn voeten en benen voordat de billen van de baby de ondergrond raken. Met voldoende ondersteuning kun je hem nu eerst op zijn zij leggen en als laatste zijn hoofd in zij- of rugligging neerleggen. Op deze manier ervaart hij een natuurlijke beweging, voelt hij zich veilig en begrijpt hij gemakkelijker wat er met hem gebeurt.

Hoe til ik mijn baby goed op?

Precies zoals je hem hebt neergelegd, maar in een andere volgorde. Door herhaaldelijk te oefenen leert het lichaam en de geest van je baby deze bewegingen rustig kennen.

Hoe verschoon ik mijn baby goed?

Je hebt waarschijnlijk ook gehoord dat je een baby niet meer zoals vroeger bij de benen omhoog moet trekken om de luier te verschonen. Dit is geen beweging die een baby zelfstandig in de eerste maanden kan uitvoeren. Bovendien veroorzaakt het eerder spanning dan ontspanning. Maar dat is precies waar het op aankomt bij de juiste omgang met de baby. Daarom: verschonen altijd in zijligging. Open gewoon de luier in rugligging en reinig het genitale gebied. Ondersteun je baby voorzichtig bij het draaien naar de zijligging en verwijder de luier. Nu kun je de rest van de bil schoonmaken, de nieuwe open luier onder de billen plaatsen en voorzichtig terugdraaien naar de rugligging. Zo belandt de baby in de geopende luier en kun je verdergaan. Op deze manier oefent je baby vanaf de geboorte automatisch hoe hij zich van rug naar buik kan draaien.

Hoe til ik mijn baby op uit buikligging?

Je baby ligt op zijn buik, is ontevreden en je wilt hem optillen? Dan kun je hem ofwel helpen om op zijn rug te draaien, om hem vervolgens voorzichtig op te tillen zoals hierboven beschreven. Of je steekt je hand met één hand tussen de benen van je kind en legt je hand breed onder de buik en het borstbeen, met de andere hand steek je ofwel van opzij onder beide oksels door, zodat de borst van je baby comfortabel op je onderarm rust, of je schuift je hand van bovenaf onder de borst. Vervolgens kun je je baby voorzichtig oppakken en hem in zijligging of zelfs in buikligging dragen met de “vliegergreep”.

Baby neerleggen en wat er nog meer bij het omgaan met de baby hoort

Al deze fundamentele bewegingen, zoals het neerleggen van de baby, optillen of verschonen, zijn ongelooflijk belangrijk voor het leerproces van je baby. En ja, ook al voelt het in het begin een beetje vreemd aan, het loont. Denk na over hoe je het zelf in die situatie zou doen – zonder hulp. En handel dan dienovereenkomstig bij je kind. Of je nu je baby neerlegt of zijn luier verschoont, je geeft hem door je bewuste en voorzichtige handelen veiligheid en vertrouwen. En dat is wat we allemaal willen voor onze kleine schatten (en eigenlijk ook in de omgang met iedereen ter wereld).

Bron: Beziehung gestalten und Bewegungsentwicklung begleiten, European Kinaesthetics Association

RELATED POSTS