Handige tips voor borstvoeding in het openbaar

  • Ergobaby
  • Nov 22, 2022
borstvoeding

Natuurlijk is moedermelk de beste voeding voor baby’s. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar borstvoeding in het openbaar? Dit kan een veelbesproken onderwerp zijn. Niet alleen de omgeving schaamt zich soms wanneer een lacterende persoon haar borst laat zien in een café (of elders). Veel aanstaande moeders zijn ook bang om in het openbaar met blote borst te worden bekeken. Maar onthoud altijd dat borstvoeding, zelfs in het bijzijn van anderen, heel normaal en natuurlijk is. Na een tijdje en een beetje oefenen raakt u eraan gewend en zult u waarschijnlijk overal ontspannen en schaamteloos borstvoeding geven. Dat is althans onze ervaring. Maar natuurlijk vinden we het belangrijk dat u uw altijd lekker in uw vel en in de situatie zit en daarom hebben we een paar tips om u op weg te helpen.

De beste tips voor borstvoeding in het openbaar

Ja, er zijn van die mama’s/lacterende mensen voor wie borstvoeding vanaf het begin gewoon soepel verloopt. Maar voor de meesten is het in het begin een uitdaging. Daarom helpen deze tips om het voor u gemakkelijker en comfortabeler te maken:

1. Thuis oefenen

Als het uw eerste baby is, is er geen betere manier om u voor te bereiden op openbare borstvoeding dan thuis te oefenen. Test de verschillende borstvoedingsposities voor een spiegel, zodat u kunt zien hoe u eruit ziet en wat anderen kunnen zien als u het doet (als u dat belangrijk vindt, natuurlijk). Dit kan zittend of staand. Vergeet niet dat u uw borstvoedingskussen of andere hulpmiddelen niet bij u hebt, maar het toch comfortabel moet zijn voor jullie allebei. Probeer het gewoon uit. Het kan even duren voordat u de houding vindt die voor u werkt als u op stap bent. Oefening baart kunst!

2. Zoek een veilige, comfortabele en rustige plek.

Er zijn drie dingen waar u op moet letten als u uw baby borstvoeding geeft in het openbaar: veiligheid, reinheid en comfort. Dit betekent: trek u niet stilletjes terug in de badkamer. Laat uw baby niet lunchen waar u het zelf niet zou doen. Als u na het winkelen borstvoeding geeft in de auto, zorg er dan voor dat u niet in direct zonlicht parkeert. Sommige cafés of winkels hebben zelfs speciale borstvoedingsruimtes die u kunt gebruiken. Vraag anders gewoon of er een rustige plek is waar u borstvoeding kunt geven. Een comfortabele leunstoel of stoel met een armleuning is ideaal. Anders kan uw arm, afhankelijk van hoe lang uw baby drinkt, op een gegeven moment moe worden.

3. Ken de hongersignalen

Leer de hongersignalen van uw baby kennen of maak een schema zodat u weet wanneer de volgende maaltijd komt. Want als u in het openbaar borstvoeding wilt geven, is het laatste wat u wilt een huilende baby. Een baby die van streek is, kan moeilijker tot rust komen en moeilijk aanleggen, dus het is goed om de signalen vroeg te herkennen en een rustig plekje te zoeken. Sommige baby’s kunnen zonder problemen borstvoeding krijgen in een rumoerige ruimte, anderen hebben absolute rust nodig. Probeer u dus zoveel mogelijk aan te passen aan de behoeften van uw baby en zoek al vroeg een geschikte plek om borstvoeding te geven.

4. Kleding gemaakt voor borstvoeding in plaats van designer jurken

Houd het eenvoudig. Comfortabele en praktische borstvoedingskleding is cruciaal voor borstvoeding in het openbaar. De tijd dat u uw “hippe” kleren weer kunt dragen komt nog wel. Er zijn veel borstvoedingsvriendelijke shirts en jurken die het u gemakkelijk maken de baby aan te leggen. Voedingsbh’s moeten een gemakkelijk bereikbare clip hebben om naar beneden te klappen. Loszittende en/of laag uitgesneden shirts, blouses met knoopjes of wikkeljurken behoren tot de beste kleding voor borstvoeding. Als u minder huid wilt laten zien, kunt u ook een tanktop dragen onder een losser shirt. Zo hoeft u maar een klein deel te laten zien en hoeft u niet alles bloot te geven als u dat niet wilt.

5. Borstvoeding en dragen – de supercombinatie

Draagzakken of draagdoeken zijn ideaal voor borstvoeding onderweg. Het praktische eraan is dat uw baby daarna tevreden op uw borst kan slapen. U hoeft de draagzak dus niet af te doen om borstvoeding te geven. Met een paar eenvoudige trucjes kunt u uw baby op borstvoedingshoogte brengen en hem of haar zittend of staand laten drinken. Bekijk onze borstvoeding video’s op onze sociale kanalen Instagram en YouTube.

6. Hou een laag profiel

Is borstvoeding in het openbaar toegestaan? Ja! Moet u uw verstoppen? Nee! Vindt u het prettiger om uw borst te bedekken? Doe dat dan gerust. Er zijn speciale borstvoedingsdoeken of hoezen die u over uw schouder kunt draperen als u borstvoeding geeft. Dit kan ook helpen om de prikkels voor uw baby te verminderen als u in een drukke omgeving bent. U kunt ook de kap van uw draagzak gebruiken om u en uw baby te bedekken als u dat wilt, maar zorg er dan wel voor dat uw baby voldoende lucht krijgt. Uiteindelijk beslist uw baby zelf: Sommige baby’s houden er niet van om bedekt te zijn tijdens borstvoeding, terwijl anderen afgeleid worden als ze dat niet zijn en een kap nodig hebben om een rustige omgeving te creëren.

Hoe dan ook, maak u geen zorgen als u onderweg borstvoeding geeft. Stress is niet goed voor uw melkproductie of uw baby. Als u zich toch angstig voelt, kunnen ademhalingsoefeningen helpen om u meer ontspannen te voelen en vergeet niet dat het is alsof u thuis bent, kijk uw baby in de ogen – met al uw liefde, en creëer dat intieme moment.

RELATED POSTS