Wipstoeltjes – Hoe veilig zijn is het voor mijn baby?

baby in Evolve wipstoel

Als u in verwachting bent, kijkt u misschien ineens met heel andere ogen naar uw huis. Vazen en ornamenten zullen worden opgeborgen, veel planten zullen zijn gegoogeld op giftigheid en puntige glazen tafels en stopcontacten zullen als direct gevaar verschijnen.

Ja, er is veel om rekening mee te houden. Alles wordt onder de loep genomen, kleding, verzorgingsproducten, kinderwagens, draagzakken en natuurlijk de veelbesproken wipstoelen moeten ook uw kritische gedachten doorstaan. Daarom willen we de veiligheid van wipstoeltjes nader bekijken.

Waar u op moet letten als het gaat om de veiligheid van een wipstoeltje

Een wipstoeltje is eigenlijk heel eenvoudig maar biedt toch veel mogelijkheden: U kunt er uw baby in “parkeren” als u uw handen vrij wilt hebben. Op den duur kan de baby zichzelf reguleren door de wipstoel zachtjes te laten wippen met zijn eigen lichaamsgewicht en bewegingen. U kunt hem overal mee naartoe nemen en gemakkelijk schoonmaken. Het is echt praktisch!

Maar is het veilig? Of beter gezegd: Wat moet een wipstoeltje kunnen om veilig te zijn en waar moet u op letten als u uw kind erin zet?

Allereerst is het belangrijk om te weten: Via nationale, Europese en internationaal vastgestelde voorschriften en ontwerpregels zijn bepaalde normen ontwikkeld die minstens om de vijf jaar worden herzien en bijgewerkt.

Door deze veiligheidseisen kunnen ouders er zeker van zijn dat veel babyproducten aan bepaalde normen en minimumeisen moeten voldoen, zodat uw kleintje niets overkomt. Wipstoeltjes zijn bijvoorbeeld onderworpen aan DIN EN 12790:2009 of EN BS EN 14036:2003.

Daarnaast zijn er bepaalde vrijwillige en onafhankelijke kwaliteitskeurmerken die een product vanuit verschillende invalshoeken onderzoeken, uitvoerig testen en certificeren. In Duitsland is er bijvoorbeeld de Aktion Gesunder Rücken e.V. (campagne voor een gezonde rug), die het keurmerk “Tested & Recommended” toekent aan producten die gezond zijn voor de rug – zoals ons Ergobaby Evolve 3-in-1 Wipstoeltje.

So far so good – dit is de theorie, maar welke punten zijn bijzonder kritisch voor wipstoeltjes en waar moet u als ouders naast de minimumeisen vooral op letten?

#1 – Ergonomie die meegroeit met de baby

De ergonomie van een wipstoeltje moet vergelijkbaar zijn met die van een goede draagzak. Naast een goed ondersteunde wervelkolom en benen in een hurk-speel positie, ligt de nadruk op het hoofd. Aangezien baby’s hun hoofd de eerste maanden slechts 45 graden opzij kunnen draaien, en alleen met een lichte hyperextensie van de halswervelkolom, moet het achterhoofd altijd voldoende ruimte hebben om te draaien.

Het is hier zinvoller om minder vulling in de pasgeboreneninzet en minder spanning in de stof van het wipstoeltje te hebben. Zodat het kind niet in een gekantelde positie van het hoofd wordt gedwongen. Wat heeft dit met veiligheid te maken? Heel eenvoudig, de kin wordt vaak op de borst gedrukt en dat kan de ademhaling beperken. Wees daarom voorzichtig bij het kopen van een wipstoeltje!

Baby in wipstoeltjes

#2 – Goede stabiliteit

Een groot en stabiel onderstel van het wipstoeltje met rubberen voetjes biedt steun en veiligheid, ook als het wat wilder wordt. Niet voor niets heeft het Ergobaby Wipstoeltje één vast punt. Uw baby kan het wipstoeltje gemakkelijk schommelen met zijn eigen arm- en beenbewegingen, zodat het hoofdje en bekken wel bewegen, maar niet het hele kind ongecontroleerd heen en weer wordt geschommeld. Natuurlijk moet u als ouders het wipstoeltje alleen op een stevige ondergrond gebruiken, zodat het wipstoeltje nooit kan omvallen.

#3 – Extra veiligheidsmechanismen

Om te voorkomen dat broertjes en zusjes de ligstanden kunnen veranderen, moeten wipstoeltjes extra veiligheidsmechanismen hebben om dit te voorkomen. Ons Ergobaby Evolve wipstoeltje heeft een pedaalvergrendeling op het voetpedaal, en een veiligheidshendel aan de zijkant van het frame voor het inklappen. Dit voorkomt dat grote zus of broer kattenkwaad uithaalt.

#4 – Rugvriendelijke bediening

Zwangerschap, geboorte en postpartum zijn al stressvol genoeg, dus ouders zouden zich geen zorgen moeten maken over babyspullen, maar zich moeten concentreren op hun eigen fysieke herstel. Er is een reden dat Aktion Gesunder Rücken e.V. onze ergonomische wipstoel het rugvriendelijke keurmerk heeft gegeven. Het is gemakkelijk en vriendelijk voor uw rug en bekkenbodem om de positie van het wipstoeltje met slechts één hand en uw voet te veranderen – gemakkelijker kan het niet.

#5 – Hygiëne bij spelende kinderen

Dit punt maakt ook deel uit van de veiligheid, want alleen een schone omgeving garandeert een knusse en gezonde omgeving voor uw baby. Wasbare, onderhoudsvriendelijke stoffen zijn daarom een must.

In slechts enkele seconden worden de twee lussen van ons Evolve Wipstoeltje geactiveerd. De stof wordt volledig verwijderd om te wassen (in de machine op 30 graden). Natuurlijk kan de hoes er net zo snel weer op! Trouwens, een kleine tip: in onze winkel vindt u extra hoezen, zodat papa en mama geen ruzie hoeven te maken over de kleur van het wipstoeltje.

#6 – Optimaal klimaat

Niet te warm in de zomer, niet te koud in de winter – er is zoveel om over na te denken. Zodat u uw hersenen niet hoeft te pijnigen, hebben we drie verschillende materialen gebruikt voor ons wipstoeltje: gezellig fijn breisel, ademend gaas en verkoelend katoen.

Deze bieden ondersteuning en reguleren de temperatuur van uw baby. Want zoals u weet mag uw baby het niet te warm of te koud hebben. Controleer en houd uw baby dus altijd in de gaten. In combinatie met een verschillend aantal lagen kleding kunt u het uw baby comfortabel maken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

De belangrijkste veiligheidstips voor het gebruik van wipstoeltjes:

– Laat uw kind nooit zonder toezicht achter in het wipstoeltje.

– Gebruik het niet als bedje en leg uw baby niet in het wipstoeltje om te slapen.

– Plaats het wipstoeltje alleen op een stevige, antislip ondergrond en nooit op een tafel of zachte ondergrond.

– Draag de baby nooit in het wipstoeltje.

– Maak het tuigje van het kind altijd vast in het wipstoeltje.

– Zodra het kind zelfstandig kan zitten, moet de kruisband worden verwijderd.

– Het wipstoeltje (met kruisband) kan gebruikt worden tot max. 9 kg.

– Het peuterstoeltje (zonder kruisband) kan gebruikt worden tot 13,2 kg.

– Gebruik altijd de pedaalvergrendeling zodat broertjes en zusjes niets kunnen verstellen.

– Door de bewegingen van het kind kan het wipstoeltje bewegen, veeg de rubberen voetjes regelmatig af met een vochtige doek en houd ze schoon.

– Controleer voor gebruik altijd of alle vergrendelingen goed vastzitten.

– En heel belangrijk: lees altijd de gebruiksaanwijzing en bewaar deze!

RELATED POSTS