Ergobaby 3-in-1 Evolve Wipstoeltje Deel 2

Evolve wipstoel

Zijn baby wipstoeltjes schadelijk – feit of fabel?

Als u zwanger bent of een nieuwe ouder op zoek naar de beste baby spullen, kunt u bijna niet om de zoekterm “baby wipstoel” heen, want het is een must-have product op alle baby lijsten. U kunt het echter verwarrend vinden om het juiste baby wipstoeltje te kiezen, omdat er zoveel verschillende opties zijn rond dit hoognodig babyartikel.  De markt wordt overspoeld met verschillende ontwerpen, verschillende functies, ergonomisch advies en tegenstrijdig advies over hoe lang u uw baby in een wipstoeltje moet houden, dus het is geen wonder dat u misschien in de war bent.

Misschien wilt u een veilig, gezellig en ergonomisch babywipstoeltje kopen om uw kleintje in te leggen als u hem niet in uw armen kunt houden en praktische dagelijkse taken moet uitvoeren, zoals douchen of de vaatwasser inruimen. Maar hoe kiest u het beste wipstoeltje voor uw baby wanneer er zo’n enorme keuze op de markt is?

Als een van de toonaangevende fabrikanten van ergonomische babyproducten, wil Ergobaby graag antwoord geven op de meest voorkomende mythes over baby wipstoeltjes om u gerust te stellen en uw winkelervaring eenvoudiger te maken.

Het is belangrijk te onthouden dat een baby zich in het eerste levensjaar sneller ontwikkelt dan op enig ander moment in zijn leven. Dit betekent dat elk babyproduct, net als onze ergonomische draagzakken, zich aan dit proces moet aanpassen en vanaf de eerste dag met de baby moet meegroeien.

De 5 meest voorkomende mythes over baby wipstoeltjes

Mythe #1: Een baby wipstoeltje leidt tot een verkeerde houding van het kind!

Dit hangt vooral af van het ontwerp en de bouw van het babywipstoeltje. De lengte van de tijd dat uw kind in het wipstoeltje blijft en het aanbod van andere ondersteunende functies voor uw kleintje en de interactie met de ouders spelen ook een rol.

baby in wipstoeltje

De belangrijkste vereisten voor een babywipstoeltje zijn echter ontwikkelingsgerichte ergonomie die met uw kind meegroeit en een hoog niveau van veiligheid en comfort.

Wat betekent dit voor het kind?

De rug van een pasgeboren baby is niet gemaakt om op een plat oppervlak te liggen vanwege zijn licht afgeronde ruggengraat, maar is meer geschikt om gedragen te worden. Daarom moet een ergonomisch baby wipstoeltje deze natuurlijke houding ondersteunen: Het bekken komt in een fysiologische rechtopstaande positie, d.w.z. de bekkenkammen komen rechtop te staan, het stuitbeen komt naar voren en een overmatige kromming van de lumbale en cervicale wervelkolom verzwakt – de thoracale wervelkolom komt uit zijn overmatige afronding.

Wat de benen betreft, hebben we, net als bij het dragen van baby’s, een hurkspagaat houding, die op een natuurlijke manier de houding van de wervelkolom beïnvloedt. Voor pasgeborenen is het ook belangrijk dat het bekken stabiel is en dat de baby niet opzij kan kantelen (op het ligvlak).

Zowel hyperextensie van de romp als inzakken moeten worden vermeden. De hielen van de voeten moeten ook niet voortdurend ondersteund worden, maar moeten door de stand van de benen in de lucht zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ergonomisch insert voor pasgeborenen en een corresponderend, goed ondersteunend, ergonomisch ligvlak in het wipstoeltje. De insert kan later worden verwijderd als de oudere baby beweeglijker wordt en meer ruimte nodig heeft voor beweging en interactie.

Bovendien is het noodzakelijk dat de hellingshoek van het ligvlak kan worden aangepast aan de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. Zo heeft een ergonomisch wipstoeltje een geschikte ligpositie voor pasgeborenen, een meer rechtopstaande positie voor oudere baby’s en een zitpositie om te spelen en te eten, zelfs voor peuters. En één ding is duidelijk: zoals altijd is het de combinatie die telt! Hoe ouder de baby wordt, hoe meer extra tijd hij op de grond nodig heeft om motorische vaardigheden te ontwikkelen en ook om elke dag nieuwe ervaringen op te doen in buikligging.

Mythe #2: Een baby wipstoeltje kan niet gebruikt worden vanaf de geboorte, maar pas vanaf ongeveer 3 maanden!

Als een baby wipstoeltje geen ergonomische insert voor pasgeborenen heeft, is deze bewering waar.

Direct na de geboorte, in de eerste levensmaanden, is een baby wipstoeltje met een ergonomische newborn insert goud waard. U wilt immers uw handen vrij hebben als u naar het toilet gaat, doucht of eet, terwijl u tegelijkertijd uw pasgeboren baby veilig en behaaglijk houdt in een wipstoeltje dat ergonomisch is en de baby in een comfortabele M-positie houdt. 

Zoals u misschien al heeft ervaren, heeft een pasgeboren baby de neiging om rond te wiebelen op een recht oppervlak en wil graag dicht bij u zijn. Een baby wipstoeltje is een handig hulpje in het dagelijks leven. Als u een lichtgewicht wipstoeltje koopt dat u plat kunt opvouwen, kunt u het overal mee naartoe nemen in huis en als u vrienden en familie bezoekt. Uw kleintje zal ook een vertrouwde plek hebben om zich te vermaken als hij niet thuis is.

Mythe #3: Een baby wipstoeltje kan de ademhaling belemmeren!

Onze verloskundige en babywearingexpert Katrin Ritter heeft vaak uitspraken gehoord als: “Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet rechtop houden en zakken met hun kleine lichaampjes in een wipstoeltje, is dat niet gevaarlijk?”

In de eerste drie maanden kan uw baby zijn hoofdje maar tot een hoek van 45 graden opzij draaien. Het nadeel van veel baby wipstoeltjes is dat ze te weinig ruimte bieden voor het uitstekende achterhoofd van je baby.

Het resultaat: Uw kleintje drukt zijn kin op zijn borst, wat tegelijkertijd leidt tot een scheve stand van het hoofd en draaien onmogelijk maakt. In het ergste geval kan zelfs de ademhaling worden belemmerd.

Een goed ontworpen baby wipstoeltje zal zich op dit gebied richten en het hoofdje van uw baby voldoende ruimte geven om te draaien. Dit wordt bereikt door een uitsparing in de insert voor pasgeborenen en minder spanning in de stof van het ligvlak. Gecombineerd met de juiste ondersteuning van de ruggengraat, het bekken en de benen, hoeft u zich geen zorgen te maken over de ademhaling.

Mythe #4: Een baby wipstoeltje overstimuleert en voorkomt fysieke nabijheid!

Een goed baby wipstoeltje moet altijd ontworpen zijn om de zelfregulatie van de baby aan te moedigen. Te veel externe prikkels kunnen snel leiden tot overstimulatie en precies het tegenovergestelde effect hebben. Daarom geldt in dit geval: less is more. Door af te zien van elektronica en een schommelfunctie aan te bieden die uw baby door zijn eigen beweging kan besturen, leert de baby zichzelf te kalmeren.

Er is geen fijner gevoel dan uw baby in uw armen dragen, of in een draagzak dragen of samen op de bank knuffelen. Wat is er beter dan huid-op-huid contact tussen baby en ouder/verzorger?

Een baby wipstoeltje is bedoeld als tijdelijk dagelijks hulpje, niet als permanente oplossing. Als u gewoon uw handen vrij wilt hebben, kunt u natuurlijk een draagzak gebruiken. Maar hoe ouder uw baby wordt, hoe leuker hij het zal vinden om u en de wereld van een afstandje te bekijken.

Mythe #5: Een baby wipstoeltje is gevaarlijk en niet rugvriendelijk!

Als ouders mogen veiligheid en ergonomie niet in het gedrang komen voor een product dat dagelijks voor uw baby wordt gebruikt. Een wipstoeltje met een breed onderstel en een toegankelijk voetpedaal om de ligstanden van het wipstoeltje aan te passen, is een goede optie. Zo kunt u het wipstoeltje snel en gemakkelijk in de juiste stand zetten zonder dat u hoeft te bukken, waardoor uw rug wordt ontzien. Kies altijd een wipstoeltje met een veiligheidsharnas dat gemakkelijk te gebruiken veiligheidsgespen heeft, zodat u uw baby snel kunt bereiken als dat nodig is.

Lees altijd de veiligheidsinstructies bij het opzetten van uw baby wipstoeltje. Baby wipstoeltjes mogen alleen gebruikt worden op vlakke oppervlakken op vloerniveau. Als u een speelgoedbar op uw wipstoeltje gebruikt, gebruik deze dan nooit als handvat om het wipstoeltje van kamer naar kamer te dragen. Het wipstoeltje moet in een kamer worden geplaatst die van alle kanten vrij toegankelijk is.

Zorg ervoor dat het wipstoeltje niet per ongeluk kan worden opgevouwen door goed te lezen hoe u het product moet opvouwen. Het liefst  zou dit voorkomen moeten worden door een dubbel veiligheidsmechanisme. Belangrijk is ook dat u uw baby altijd goed in de gaten kunt houden terwijl hij in het wipstoeltje zit en dat u op zijn behoeften kunt reageren.

Ergobaby 3-in-1 Evolve Wipstoeltje – ontworpen om uw kleintje te ondersteunen vanaf de eerste dag.

Wist u dat ons Ergobaby 3-in-1 Evolve Bouncer is ontwikkeld in samenwerking met een pediatrisch orthopedisch chirurg en momenteel het enige babywipstoeltje is dat het Aktion Gesunder Rücken (AGR) keurmerk draagt (campagne voor gezondere ruggen)? Het ergonomische en veilige ontwerp van ons nieuwe baby wipstoeltje, kan gebruikt worden vanaf de geboorte (2,5 kg) tot peuterleeftijd (13,2 kg) als een gezellig pasgeboren ligstoeltje, een ontspannend baby wipstoeltje, tot een functionele peuterstoel. Voor meer informatie over het product, bezoek onze Ergobaby online shop of neem contact op met onze klantendienst.

wipstoeltje en AGR certificaat

RELATED POSTS