Een afgeplat hoofd: zo vermijd je het plat-hoofd-syndroom?

  • Ergobaby
  • Apr 27, 2023
Ergobaby blog helpt je een afgeplat hoofd vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

Hoewel het hoofd van je baby het grootste en zwaarste deel is, is zijn of haar schedel echt een gevoelig dingetje. Onder het zachte babyhaar zitten beweegbare, vervormbare platen die de ontwikkelende hersenen van je baby moeten beschermen. Ze kunnen echter ook afplatten als je kleintje te vaak op zijn rug ligt en zijn hoofdje niet kan draaien. Dit heet het afgeplatte-hoofdsyndroom. Hoewel dit kan worden behandeld, is het veel gemakkelijker om het te voorkomen. Hier vindt u meer informatie over hoe een afgeplat achterhoofd bij baby’s ontstaat en welke Ergobaby producten u helpen om het te voorkomen.

Wat is het plat-hoofd-syndroom?

Als baby’s enkele uren per dag op hun rug liggen, bijvoorbeeld in een kinderwagen, een wieg of een autostoeltje, en ‘s nachts, zoals aanbevolen, kunnen ze een zogenaamd afgeplat hoofdje ontwikkelen, ook wel positionele plagiocefalie genoemd. In sommige gevallen kan het plathoofdsyndroom echter al voor de geboorte beginnen, wanneer er druk op de schedel van de baby wordt uitgeoefend door het bekken van de moeder of een tweeling. Een andere oorzaak van een afgeplat achterhoofd kan torticollis zijn.

Als je baby in bed of in een wipstoeltje zijn hoofdje niet opzij kan draaien, blijft hij langer in dezelfde houding liggen – dit zet steeds weer druk op dezelfde plek en kan leiden tot een afplatting aan één kant. Als dit gebeurt, is het nog moeilijker voor de baby om zijn hoofdje te draaien. Dit maakt het nog moeilijker voor de baby om zijn hoofdje te draaien, waardoor hij juist op die plek blijft zitten. Als je er niets aan doet, wordt het nekje stijf omdat het niet meer gebruikt en bewogen wordt.

Ergobaby blog helpt je het plat-hoofd-syndroom te vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

Normaal

Ergobaby blog helpt je het plat-hoofd-syndroom te vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

Plagiocephalie

Ergobaby blog helpt je het plat-hoofd-syndroom te vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

Brachycephalie

Hoe kan je een afgeplat hoofd herkennen?

Bij het plat-hoofd-syndroom is het achterhoofd van uw baby aan één kant of op één plaats platter. Daarom is er meestal minder haar op dit deel van het hoofd. In ernstige gevallen kan het voorhoofd aan de kant tegenover de afplatting er ook krom of ongelijk uitzien. Als de oorzaak torticollis is, kan dit ongelijke uiterlijk ook de nek, de kaak en het gezicht aantasten.

De 5 belangrijkste tips om een afgeplat hoofd bij je baby te voorkomen:

1. Beperk ingesnoerde dutjes tot een minimum: Laat je kind niet langdurig slapen in een positie waarin het zijn hoofd niet vrij kan bewegen, bijvoorbeeld in een autostoel of een niet-ergonomische wipstoeltje.

2. Ergonomisch en gevarieerd dragen: Dragen is de meest natuurlijke en beste manier om je baby te vervoeren. Door de rechtopstaande positie van het hoofd en de hurkpositie van de heupen en benen bevinden zowel het hoofd als de wervelkolom van de baby zich in de optimale positie voor een gezonde ontwikkeling.

Onze Ergobaby draagzakken zijn gecertificeerd door onder andere Aktion Gesunder Rücken e.V. en het International Hip Dysplasia Institute voor hun ergonomie en zijn daarom bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik. En omdat er geen steunvlak voor het hoofd is, helpen ze ook een afgeplat hoofd te voorkomen. Deze comfortabele houding, waarin de kleintjes ook heel goed kunnen slapen, is dus een prima alternatief voor liggen.

Ergobaby blog helpt je een afgeplat hoofd te vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

3. Train de buikligging: Leg je baby enkele keren per dag onder observatie enkele minuten op zijn buik (langzaam opvoeren). Natuurlijk alleen als hij wakker is. Je kunt een opgerolde handdoek onder zijn borst leggen ter ondersteuning. Dit oefent de nekspieren en voorkomt druk op de schedel. Als u merkt dat het kind moe of uitgeput is, draai het dan terug in rugligging voordat het zijn hoofd niet meer kan houden.

Ergobaby blog helpt je een afgeplat hoofd te vermijden. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

4. Leg het kind gericht neer: Wil je een plat achterhoofdje voorkomen? Leg je baby niet op zijn buik om het risico op plotselinge wiegendood te minimaliseren. Overleg met je verloskundige als je baby alleen in deze houding kan slapen. Als je baby op zijn of haar rug ligt en je ziet dat het hoofdje steeds in dezelfde richting kantelt, kun je je baby bewust zo positioneren dat hij of zij ook de andere kant op kijkt.

Het is zinvol om het bedje of zelfs de deken te bewegen om de baby te motiveren zijn hoofdje actief te bewegen. Heeft je baby een voorkeurshouding, ga dan naar de kinderarts en laat fysiotherapie voorschrijven. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een symmetriestoornis met een voorkeurshouding, bijvoorbeeld het KiSS-syndroom (Kinematic Imbalance due to Suboccipital Stress). In dat geval is het altijd raadzaam naar een manueel therapeut te gaan.

5. Gebruik alleen ergonomische wipstoeltjes: Als de stof van een wipstoeltje te stevig is en het geen pasgeboren inzetstuk heeft met voldoende ruimte en steun in het hoofdgedeelte, kan de baby zijn hoofdje niet goed draaien. Vaak komt het hoofdje dan in een gekantelde positie waarbij het hoofdje opzij valt of zelfs de kin op de borst wordt gedrukt – dit kan de ademhaling beïnvloeden.

Een ergonomisch wipstoeltje zoals ons Ergobaby Evolve 3-in-1-wipstoeltje, dat samen met een pediatrische orthopedisch chirurg is ontwikkeld, heeft daarom een holte in de pasgeborene-inzet en de stof in het hoofdgedeelte van het wipstoeltje (zonder de pasgeborene-inzet) staat niet onder spanning, zodat het achterhoofd voldoende ruimte heeft.

Hierdoor kan uw baby zijn hoofdje vrij opzij draaien. Dit vereist een lichte achterwaartse beweging van de halswervelkolom, vooral in het begin, die ruimte nodig heeft. Deze bewegingsvrijheid is van fundamenteel belang om een ontwijkende houding te voorkomen en voorkomt tegelijkertijd het plat-hoofd-syndroom.

Baby in Ergobaby 3-in-1 wipstoeltje. Een plat achterhofdje hoe vermijd je het.

Hoe kan een afgeplat hoofd worden behandeld?

Als het plat-hoofd-syndroom van je baby wordt veroorzaakt door de ligging, kunnen alle bovenstaande praktijken helpen om verdere afplatting te voorkomen. Het belangrijkste is dat je de tijd dat je baby met zijn hoofd op een vlakke ondergrond ligt, beperkt. Haal hem bij thuiskomst uit het autostoeltje, ook al is hij in slaap gevallen, en leg hem in plaats daarvan in de draagzak of het bedje. 

Als je de juiste tips opvolgt, zal de schedel van je kind na verloop van tijd en door de groei er normaal uitzien. Het is ook belangrijk te weten dat het plat-hoofd-syndroom, ook al is het niet zo mooi, geen invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Als je twijfelt en meer advies wilt over het plat-hoofd-syndroom, vraag dan een deskundige (verloskundige, kinderarts, manueel therapeut) om advies.

RELATED POSTS