Baby’s eerste vaste voeding: de introductie van allergenen

Baby's eerste vaste voeding: de introductie van allergenen. Vaste voeding introductie en voeding met een hoog allergie gehalte

De introductie van vast voedsel aan je baby is een spannende mijlpaal, maar het is heel belangrijk om je bewust te zijn van hoog-allergische voedingsmiddelen en ze later zo goed mogelijk aan te bieden. Maar laten we eerst bij het begin beginnen. Het mooie is dat de samenvatting van moedermelk optimaal is afgestemd op de behoeften van het kind en volledig volstaat voor de eerste 6 maanden. De introductie van aanvullende voeding, ten vroegste aan het begin van de 5e maand, ten laatste aan het begin van de 7e maand (de aanbeveling over de timing geldt voor rijp geboren baby’s), gebeurt aanvankelijk in de vorm van een papje met groenten, aardappelen en vlees of vis. Een maand later worden ook een melk-granen pap en een granen-fruitpap aanbevolen. Behalve vis, melk en gluten moet je je kind in het eerste levensjaar geen andere allergenen aanbieden. Voor de eerste pap, en ook voor de tijd daarna, is het echter belangrijk om potentieel allergische voedingsmiddelen te kunnen herkennen, doeltreffend te kunnen handelen als uw baby een allergie of intolerantie vertoont en vervolgens zijn voeding dienovereenkomstig te kunnen aanpassen. Daarom meer hierover in deze blog.

Baby's eerste vaste voeding: de introductie van allergenen. Vaste voeding introductie en voeding met een hoog allergie gehalte

Wat zijn sterk allergische voedingsmiddelen voor baby’s en kinderen?

Er zijn 14 hoog allergische voedingsmiddelen waar je op moet letten als je baby en later peuter zijn eerste vaste voedingsmiddelen gaat eten. Globaal gaat het bijvoorbeeld om eieren, vis, zeevruchten, noten (amandelen, hazelnoten, enz.), selderij, mosterd, melk, soja, lupinen (een peulvrucht), sesamzaad en weekdieren. Er zijn ook zeer allergische productbestanddelen zoals gluten (tarwe, rogge, gerst, haver), pinda’s en sulfieten (levensmiddelenadditieven). Met vis en zelf gekookte biologische purees weet je altijd precies wat je hebt gebruikt en die zijn sowieso het gezondst en smaken je huisdieren meestal het best. Als je niet genoeg tijd hebt om zelf eten te koken of als je op reis bent, zijn gezonde en lekkere biologische babypotjes een prima alternatief. Bij alle bewerkte en gefabriceerde producten worden de verschillende allergenen meestal op het etiket vermeld. Je moet speciale aandacht besteden aan deze informatie.

Hoe herken je een voedingsintolerantie of allergie?

Het is heel belangrijk om allergische reacties te kunnen herkennen, zodat je snel kunt reageren en de voeding van je baby of peuter kunt aanpassen. Maar wat zijn de mogelijke reacties?

Je kind kan reageren met milde symptomen zoals braken, diarree, rode vlekken, netelroos, huiduitslag of een plotselinge gedragsverandering. Andere symptomen zijn ernstiger, zoals astma, gezwollen keel of lippen, of moeite met ademhalen. Een allergische reactie treedt meestal 30 minuten na het eten van het voedsel op. Soms treedt een reactie echter pas na enkele uren of zelfs dagen op. Blijf dus altijd alert en let op de kleinste tekenen. Natuurlijk zijn er ook ziekten die moeilijker op te sporen zijn, zoals coeliakie (glutenintolerantie), die zeer uiteenlopende symptomen kan hebben of zelfs asymptomatisch kan zijn.

Aarzel in geval van twijfel niet om contact op te nemen met een arts!

Hoe introduceer je alergenen voeding bij je kind?

Of het nu gaat om babyvoeding, lepelvoeding of een combinatie van beide – hoe je vaste voeding ook introduceert, het is de moeite waard om allergenen vanaf het begin in het dieet van je kleintje op te nemen. Dit geldt ook als er een geschiedenis van allergieën in de familie is. Een vroege introductie van allergenen (bv. gluten), vóór de baby 1 jaar oud is, vermindert het risico op een mogelijke voedingsallergie. Dit is bewezen door recente studies.

Er zijn echter een paar regels die je moet volgen bij het geven van voedsel met een hoge allergie. Zo kan je er zeker van zijn dat je baby in orde is en dat stressvolle momenten voor jou vermeden worden. Een belangrijke regel: Allergenen moeten na elkaar en op drie opeenvolgende dagen worden aangeboden.

Waarom? Door één enkel allergeen te introduceren, is het gemakkelijker om het probleemvoedsel te vinden wanneer zich een allergische reactie voordoet. De regel van drie dagen geldt omdat een kind twee keer aan een zeer allergisch voedingsmiddel moet worden blootgesteld voordat antilichamen een reactie kunnen uitlokken. Als je een voedingsmiddel maar één keer geeft, kan het zijn dat er ondanks de intolerantie geen reactie optreedt en dat het later, wanneer je alle producten in het dieet hebt opgenomen, moeilijker is om uit te vinden welk voedingsmiddel precies een reactie veroorzaakt.

Baby's eerste vaste voeding: de introductie van allergenen. Vaste voeding introductie en voeding met een hoog allergie gehalte

Als er na de derde voeding geen tekenen van een allergische reactie zijn? Dan kun je de voeding nu introduceren in het dieet van je kleintje.

Over de hoeveelheid hoog allergische voeding: Je kleintje hoeft maar in contact te komen met het allergeen, een kleine hoeveelheid is voldoende. Je kunt het voedsel apart geven of mengen met ander voedsel dat niet zeer allergisch is of waarvan je al hebt vastgesteld dat het geen problemen oplevert.

Met al dit waardevolle advies kan je gemakkelijk allergenen introduceren in het dieet van je baby en deze avontuurlijke reis van “baby’s eerste vaste voeding” ontspannen beginnen!

En vergeet niet: wees altijd alert op de kleinste tekenen van een allergische reactie en roep bij twijfel de hulp in van je arts of andere gezondheidswerkers.

RELATED POSTS