Baby moet hoesten en slaapt niet – Tips van onze slaapexpert

  • Ergobaby
  • Nov 13, 2023
Ziekte bij baby hoesten

Het breekt het hart van een ouder als het niet goed gaat met de kleintjes. De verkoudheid of hoest van de baby is uitdagend voor alle betrokkenen en kan bovendien leiden tot slaapproblemen (voor jullie en jullie baby). In deze tijd kan het moeilijk voor jullie zijn om jullie kleintjes te troosten, aan al hun behoeften te voldoen en hen de nodige rust te geven die ze nodig hebben voor een goede nachtrust in deze periode. Dat kan soms echt uitputtend zijn.

Onze Britse slaapspecialist Gemma Coe is zelf moeder van twee kinderen en gecertificeerd slaapadviseur voor baby’s en kinderen. Ze helpt families over de hele wereld gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. In deze blog deelt Gemma haar kennis en tools met jullie, zodat jullie jullie zieke kind zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij slaapproblemen tijdens het ziek zijn. Hierbij horen bijvoorbeeld een comfortabele slaapomgeving, goede slaapgewoonten en realistische verwachtingen van de slaap tijdens de ziekteperiode. Als jullie een paar van deze tips opvolgen, kunnen jullie succesvol rust en herstel ‘s nachts bevorderen.

Het begrijpen van de effecten van ziekte op de baby’s slaap

Als een baby ziek is, is het geen verrassing dat zijn slaap verstoord kan worden. Het kleine lichaampje werkt overuren om de infectie en ziekte te bestrijden, wat kan leiden tot frequenter wakker worden ‘s nachts om aan hun behoeften te voldoen. Bovendien is de kans groot dat ze koorts hebben, wat erg ongemakkelijk is. Niet te vergeten het algemene ongemak met misselijkheid of huiduitslag, zoals bijvoorbeeld waterpokken.

Baby’s hoest, verkoudheid, oorontstekingen en koorts zijn veelvoorkomende kinderziekten die de slaap van jullie baby kunnen beïnvloeden. Deze veelvoorkomende ziekten kunnen leiden tot ongemak en slaapstoornissen, waardoor het voor jullie kind moeilijk wordt de nodige rust te vinden. En ook voor jullie ouders geldt: als je ‘s nachts naast een hoestende baby slaapt die misschien ook vaker wakker wordt dan normaal, kan dit leiden tot slaaptekort en vermoeidheid.

Baby hoesten en andere veelvoorkomende ziekten die de slaap van de baby kunnen beïnvloeden

Baby’s zijn bijzonder vatbaar voor de gebruikelijke ziekten, omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is. Laat staan de overvloed aan verkoudheden en infecties die ze oplopen als ze op de kleuterschool met andere kinderen zijn.

Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk dat jullie zorgen voor de ziekte en de bijbehorende symptomen. Bespreek de gezondheidstoestand van jullie kind met jullie kinderarts, huisarts of een andere geschikte professional om erachter te komen waaraan jullie baby lijdt, zodat jullie de juiste hulp kunnen bieden.

Kleine tip: Vertrouw op jullie buikgevoel als ouders. Soms weten jullie gewoon dat er iets niet klopt, of jullie hebben een onprettig gevoel. Vertrouw op jullie intuïtie en doe wat voor jullie goed aanvoelt. We kunnen jullie geruststellen, want de meeste algemene kinderziekten kunnen comfortabel thuis worden behandeld.

Als er in de medische sector alles aan is gedaan, is het nuttig om jullie zieke baby veel liefde en troost te geven. Hierdoor zal het zich niet alleen beter voelen, maar waarschijnlijk ook beter slapen. En onthoud: stress en angst rondom de ziekte of in het algemeen kunnen het inslapen bemoeilijken. Probeer dus altijd positief en vrolijk te zijn in de buurt van jullie kind (zelfs als het moeilijk is), want jullie emoties kunnen zich overdragen op jullie kind en daardoor precies de genoemde stress en angst veroorzaken.

Is het normaal dat een kind tijdens een ziektefase meer slaapt?

Ziekte kan twee tegenstrijdige effecten hebben. Het kan ertoe leiden dat het slaapbehoefte van jullie kind toeneemt, of dat het moeite heeft met doorslapen, waardoor de slaapkwaliteit wordt aangetast en de duur van de herstelperiode wordt verkort. Als het middagdutje van jullie kind langer duurt als het ziek is, moeten jullie regelmatig bij hem kijken. Controleer de luier, meet de temperatuur en controleer de algehele gezondheidstoestand.

Als jullie bezorgd zijn of alles in orde is, wek het dan op en raadpleeg indien nodig een arts. Laat het anders slapen en de rust krijgen die het nu nodig heeft. Jullie kunnen ook in de buurt blijven zitten en jullie kind in de gaten houden. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie baby voldoende heeft gegeten en gedronken. Moedermelk of flesvoeding kunnen het in deze tijd zowel emotioneel als fysiek voeden.

Slaap- en waakfasen tijdens een ziekte

Tijdens een ziekte is het van cruciaal belang dat jullie flexibel zijn met de slaaptijden van jullie baby en prioriteit geven aan de rust en het herstel van jullie baby. Misschien heeft jullie baby rustigere dagen nodig met kortere wakkere periodes en langere dutjes. Of het heeft net zoveel activiteit nodig in het dagelijks leven als normaal, zodat het afgeleid kan worden van de ziektegevoelens. Let gewoon op de signalen van jullie kind, zodat jullie het precies kunnen geven wat het nu nodig heeft, zodat jullie het genezingsproces optimaal kunnen ondersteunen. Het afsuigen van de neus of het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen dat jullie zieke kind zich nog beter kan ontspannen. Jullie verloskundige of kinderartspraktijk kan jullie adviseren.

Flexibiliteit in het slaapritme

Terwijl een vaste tijd om ‘s ochtends op te staan ​​baby’s normaal gesproken helpt bij hun routine, kunnen jullie flexibeler zijn met een ziek kind. Maak je geen zorgen over het feit of later opstaan invloed heeft op het middagdutje of de dagplanning en geef jullie kind de tijd en rust waar het nu om vraagt.

Nachtelijke behoeften van een ziek kind

‘s Nachts heeft jullie baby jullie bijzonder nodig als het ziek is. Wees ‘s nachts aan zijn zijde en leg bijvoorbeeld je hand op als het wakker wordt. Zorg ervoor dat het ‘s nachts voldoende voeding binnenkrijgt en genoeg drinkt. Neem de tijd voor nabijheid en strelingen.

Als jullie baby gedurende een langere periode slaapt en last heeft van uitdroging, kan jullie arts voorstellen om het wakker te maken zodat het vocht kan opnemen. Ook het bijhouden van het aantal natte luiers kan jullie helpen te bepalen of jullie kind uitgedroogd is. Dit kunnen jullie bijvoorbeeld in een dagboek of jullie notities noteren.

Als jullie eigenlijk op weg waren om jullie baby ‘s nachts te spenen van de voeding, maak je dan geen zorgen dat jullie hier tijdens de ziekte een stap terug doen. Als het beter gaat met jullie kind, kunnen jullie de nachtelijke voedingen weer verminderen.

Baby op schouder van moeder

Na een verkoudheid bij de baby of een baby hoest weer op koers komen

Zodra jullie baby is hersteld van zijn verkoudheid, babyhoest of een andere ziekte, kunnen jullie weer beginnen met de reguliere slaaproutine. Neem de tijd en raadpleeg een slaapadviseur als jullie extra ondersteuning nodig hebben. Jullie baby is in staat om terug te keren naar dezelfde slaaproutine als vóór de ziekte.

Houd rekening met een overgangsperiode van 2 tot 4 nachten voordat er weer een reguliere routine is ingesteld. In deze tijd helpt het om consistent te blijven. Als jullie de nieuwe slaapgewoonten van jullie baby herkennen en erop inspelen, kunnen jullie hem helpen zijn gezonde slaapgewoonten te behouden en een soepele overgang naar reguliere routines te garanderen.

Baby hoest en slaapt niet

Onthoud dat slaap cruciaal is voor het herstelproces van jullie baby en dat jullie liefde en zorg tijdens deze moeilijke tijd het cruciale verschil maken. Blijf sterk. Op een gezonde slaap voor jullie en jullie kleintje!

RELATED POSTS