Borstvoeding met borstimplantaten: Wat moet ik weten?

  • Ergobaby
  • Feb 20, 2023
Borstvoeding met borstimplantaten

Volgens een internationale studie is slechts één op de drie vrouwen tevreden met haar borsten.

Het is begrijpelijk dat sommige vrouwen cosmetische plastische chirurgie of reconstructieve plastische chirurgie overwegen om hun borsten te laten vergroten, verkleinen, liften of vergroten.

Het is echter niet ongewoon dat vrouwen zich zorgen maken dat zij na de operatie geen borstvoeding kunnen geven.

Daarom willen wij deze gelegenheid aangrijpen om uit te leggen in hoeverre borstvoeding met borstimplantaten of na een borstverkleining überhaupt mogelijk is, waar het melkproductiepotentieel van afhangt en wat u zelf kunt doen om er het beste van te maken.

Is borstvoeding met borstimplantaten mogelijk?

Volgens de NHS is het mogelijk om borstvoeding te geven met implantaten – maar het hangt wel af van de grootte en de plaatsing van de implantaten en het soort operatie dat u hebt ondergaan. Als de incisies onder de borstplooi of door uw oksel lopen, zou u geen problemen moeten hebben met borstvoeding.

Of een moeder borstvoeding kan geven, hangt af van de vraag of de verbinding tussen de melkkanalen en de tepel tijdens de operatie behouden blijft. Als de incisie rond het tepelhof zit, kunt u problemen krijgen omdat de kans bestaat dat de melkkanaaltjes zijn doorgesneden.

Dit is echter eerder het geval bij borstverkleiningen.

Bij een borstvergroting is het voor de borstvoeding bijzonder gunstig als de implantaten onder de borstspier worden geplaatst.

Dit is iets pijnlijker, maar ontziet het klierweefsel, de zenuwen, de bloedvaten en het tepelcomplex. Als het implantaat boven de spier wordt geplaatst, kan het op de borstklieren drukken, de bloedtoevoer verminderen en een negatief effect hebben op de melkproductie.

Bovendien moet de incisie meer opzij of onder de borst worden gemaakt, zodat de mogelijkheid tot borstvoeding behouden blijft. Iedereen die een kinderwens heeft, zou dit dus idealiter met zijn chirurg moeten bespreken voordat hij een borstvergroting laat uitvoeren.

Als u zich zorgen maakt over borstvoeding, moet u altijd met uw verloskundige of gynaecoloog praten.

Borstvoeding met borstimplantaten

Borstvoeding na een borstvergroting: wat moet ik weten?

Het is ook belangrijk om de reden van de borstvergroting te achterhalen. Was het een gevolg van onderontwikkeling van de borsten?

In dat geval kan er sprake zijn van lactatie-insufficiëntie. Als u een aangeboren afwijking heeft, bijvoorbeeld buisvormige borsten, kan het borstklierweefsel onvoldoende ontwikkeld zijn. U kunt het beste met uw arts bespreken welke mogelijkheden u in deze gevallen heeft.

Vergeet niet dat borstvoeding geven geweldig is, maar het is absoluut geen schande om geen borstvoeding te kunnen of willen geven.

Er zijn talloze kinderen op deze wereld die om verschillende redenen geen borstvoeding hebben gekregen en kerngezond zijn.

Veroorzaakt borstvoeding met implantaten vervormingen?

Alle borsten veranderen tijdens de zwangerschap en borstvoeding – vooral qua stevigheid en vorm. Dit is volkomen normaal.

Maar wanneer het klierweefsel zich na het spenen terugtrekt en wordt vervangen door vetweefsel, hebben veel vrouwen zonder implantaten aanvankelijk het gevoel dat de lucht uit hun borsten is gelaten. Het kan enige tijd duren voordat de borsten er weer “normaal” uitzien – in extreme gevallen tot drie jaar.

Vrouwen met borstimplantaten hebben dit probleem minder. Dit komt doordat een groot deel van het borstvolume uit het implantaat bestaat, maar dit effect is minder merkbaar bij borstvoeding met implantaten.

Kunt u borstvoeding geven na een borstverkleining?

De kans dat borstvoeding na een borstverkleining nog mogelijk is, is relatief klein. Het klier- en vetweefsel in de borst zijn direct met elkaar verbonden.

Als u vet laat weghalen, verliest u altijd ook wat klierweefsel. Bovendien wordt bij een borstverkleining van voorheen zeer grote borsten vaak de tepel volledig losgemaakt en eenmalig verplaatst. Hierdoor wordt de verbinding met de melkkanalen onderbroken en gaat de mogelijkheid tot borstvoeding verloren.

Een borstverkleining of -lift wordt vaak uitgevoerd nadat de gezinsplanning is voltooid – eenvoudigweg omdat sommige vrouwen hun borsten na de borstvoeding niet meer aantrekkelijk vinden.

In dat geval zijn de effecten op de melkproductie onbeduidend. Als u dus van plan bent een kind te krijgen en borstvoeding wilt geven, maar toch al een borstverkleining plant, wacht u idealiter tot uw laatste kind gespeend is voordat u onder het mes gaat.

Wij willen nogmaals benadrukken: Als u iets aan uw lichaam wilt veranderen om u prettiger te voelen en u daardoor geen borstvoeding kunt geven, dan is dat geen probleem. Er zijn veel alternatieve mogelijkheden beschikbaar.

RELATED POSTS