Baby wipstoeltje: De meest gestelde vragen, beantwoord!

 • Ergobaby
 • Jun 23, 2023
Baby in wipstoeltje

We maken al 20 jaar baby draagzakken, maar wist je dat onze bekroonde ergonomische Evolve 3-in-1  wipstoeltje vorig jaar deel is geworden van de familie als onderdeel van onze Evolve Home Collection lancering?

Onze deskundige verloskundige, draagconsulent en slaapspecialist Katrin Ritter krijgt vragen over onze baby wipstoeltje, dus we hebben een lijst samengesteld met de meest gestelde vragen en antwoorden hier.

Moeder en baby in draagzak en vader met wipstoeltje

Wipstoeltjes: De meest gestelde vragen

1.Wat zijn de voordelen van een baby wipstoeltje?

Voor de meeste situaties is een babydraagzak de perfecte oplossing om je baby thuis dicht bij je te houden en toch je handen vrij te hebben. Maar wat als je naar het toilet moet of even wilt douchen? Dan is onze  wipstoeltje een praktische, veilige, ergonomische en comfortabele plek voor je kind om te ontspannen en dicht bij je te zijn. De meeste  wipstoeltjes kunnen worden opgevouwen en zijn lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst. Onze Evolve wipstoeltje past zelfs in een handige draag-/reistas, zodat je het mee kunt nemen naar vrienden en familie als een vertrouwde plek voor je kleintje om te zitten.

2. Vanaf welke leeftijd kan je een baby wipstoeltje gebruiken?

Je kunt een ergonomische baby wipstoeltje zoals onze Ergobaby Evolve 3-in-1  wipstoeltje gebruiken met een pasgeboren inzetstuk vanaf de geboorte (2,5 kg) tot tussen de twee en drie jaar oud (13,2 kg). De Evolve  wipstoeltje groeit mee met je baby – van een pasgeboren ligstoel naar een baby wipstoeltje tot een peuterstoel.

3. Welke baby wipstoeltje kan je vanaf de geboorte gebruiken?

Niet elke baby wipstoeltje is geschikt vanaf de geboorte. Vooral voor pasgeborenen is optimale ondersteuning van het hoofd belangrijk, omdat ze nog niet in staat zijn om het zelf vast te houden. Baby’s kunnen alleen hun hoofd tot ongeveer 45 graden naar de zijkant draaien in de eerste paar maanden, en dat met een lichte overbelasting van de nekwervelkolom. Daarom moet de achterkant van het hoofd altijd voldoende ruimte hebben om te draaien.

Een verwijderbaar pasgeboren inzetstuk, dat speciaal is aangepast aan de behoeften van de allerkleinsten, is daarom een must als je de baby wipstoeltje vanaf de geboorte wilt gebruiken. Met het pasgeboren inzetstuk van onze Ergobaby Evolve  wipstoeltje wordt het gevoelige hoofdje van je baby vanaf dag één optimaal ondersteund. Het is zo ontworpen dat het hoofdje van je baby niet gedwongen wordt in een schuine positie of tegen de borst wordt gedrukt. De baby kan vrij ademen en het inzetstuk helpt platte achterhoofdjes, het zogenaamde plagiocefalie-syndroom, te voorkomen. Bovendien zorgen het pasgeboren inzetstuk en de baby wipstoeltje zonder inzetstuk (verwijderbaar) voor de juiste positie en vulling, zodat heupen en benen ook op een ontwikkelingsgerichte manier worden ondersteund en een vergelijkbare ergonomische positie als in een draagzak wordt bereikt.

4. Hoe lang kan een baby in een baby wipstoeltje zitten?

Een baby wipstoeltje is een tijdelijke, veilige en gezellige plek voor je baby wanneer je hem niet kunt dragen. Je baby mag alleen 10-30 minuten in de  wipstoeltje zitten als hij wakker is en mag er niet in slapen. Je kind kan echter meerdere keren per dag in de baby wipstoeltje zitten. Je kunt er gerust op zijn dat je baby ergonomisch zit in onze  wipstoeltje, omdat deze is ontworpen om optimale ondersteuning te bieden aan de rug, nek en het hoofd van je baby. Het heeft zelfs het keurmerk van AGR (campagne voor gezondere ruggen)!

Top Tip: We raden je aan om af te wisselen waar je baby zijn tijd doorbrengt: in je armen, een babydraagzak, een kinderwagen, een wieg en een baby wipstoeltje.

5. Kan een baby in een baby wipstoeltje slapen?

Het wordt aanbevolen dat een baby in rugligging (op de rug) op een stevig, ademend matras slaapt, omdat dit de veiligste slaaphouding is. Er is veel bewijs dat aantoont dat deze positie het risico op SIDS (plotseling infant death syndrome) aanzienlijk vermindert. Daarom moet je je baby niet in een  wipstoeltje laten slapen. Als je baby toch in slaap valt – wat soms niet te voorkomen is – verplaats hem dan eenvoudig naar zijn wieg of ledikant.

Baby bijna in slaap in wipstoeltje

6. Wat is beter – een baby wipstoeltje of een schommel?

Of een baby wipstoeltje of een schommel de juiste keuze is voor je baby, is aan jou en je baby om te beslissen. Zowel  wipstoeltjes als schommels bootsen de wiegende beweging na die baby’s ervaren in de baarmoeder en wanneer je ze in je armen houdt. Dit heeft een kalmerend effect en de meeste baby’s voelen zich tevreden en op hun gemak wanneer ze in een  wipstoeltje of baby swing zitten.

Het belangrijkste verschil tussen een baby swing en een baby wipstoeltje is dat de  wipstoeltje natuurlijk schommelt, terwijl veel baby swings elektrisch of op batterijen werken. Hieronder vind je een lijst met de gemeenschappelijke kenmerken van een baby wipstoeltje en een baby swing, evenals de specifieke voordelen van elk product.

Gemeenschappelijke kenmerken:

 • Wiegende beweging die je baby troost.
 • Een gezellige plek voor je kleintje om dicht bij je te zitten.
 • Kan vanaf de geboorte worden gebruikt, het wordt aanbevolen om een pasgeboren inzetstuk te gebruiken voor nekondersteuning.

Voordelen van een baby swing:

 • Heeft vaak meerdere snelheidsinstellingen.
 • Kan vaak muziek afspelen.
 • Komt vaak met speelgoed.
 • Voordelen van een baby wipstoeltje:
 • Geen batterijen of stopcontacten nodig.
 • Compleet stil, omdat er geen motor is.
 • Lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen in huis.
 • Natuurlijke wiegende beweging die de motoriek van je baby stimuleert.
 • Compact opvouwbaar om op te bergen of mee te nemen op reis.
 • Speelgoedstangen beschikbaar die een volwassene gemakkelijk kan bevestigen en verwijderen, afhankelijk van of ze willen dat de baby ontspant of gestimuleerd wordt in de  wipstoeltje.

7. Heeft een elektrische baby wipstoeltje zin?

Uit een recente consumentenenquête in de VS bleek dat meer dan 70 procent van de ouders reserves had om hun pasgeborene in een elektrische baby wipstoeltje te plaatsen. Het doorslaggevende punt was het gebrek aan ondersteuning voor de wervelkolom van de baby, die tijdens de vroege ontwikkeling van de baby erg instabiel is. Dat is zeker een belangrijk punt. Maar er is ook het probleem van overstimulatie. Je baby wordt blootgesteld aan veel prikkels in een elektrische  wipstoeltje, die hij nog niet goed kan verwerken, vooral in het begin. Daarom is onze aanbeveling een handmatige baby wipstoeltje. Deze heeft geen stekkers, geen batterijen en geen extra technologie nodig. De  wipstoeltje wordt alleen aangedreven door de bewegingen van je baby of door een zachte duw van jou en kan overal worden gebruikt.

8. Welke baby wipstoeltje is de beste?

We hebben een in-home blinde “baby wipstoeltje studie” uitgevoerd met 110 ouders in de VS. Gedurende 30 dagen konden de testgezinnen zowel de Ergobaby Evolve 3-in-1 Baby  wipstoeltje als de BabyBjörn Bliss  wipstoeltje testen. De resultaten: 3 op de 4 ouders gaven de voorkeur aan de Ergobaby Evolve 3-in-1  wipstoeltje voor pasgeborenen in vergelijking met de BabyBjörn  wipstoeltje Bliss*. De redenen hiervoor waren, naast het feit dat het veiliger en beter paste, de specifieke ergonomische ondersteuning en het eenvoudige gebruik van de Ergobaby Evolve  wipstoeltje.

Onze productexperts hebben onze baby wipstoeltje samen met een kinderorthopeed ontwikkeld om jou en je kind(eren) een ergonomisch, veilig en comfortabel essentieel babyartikel te bieden. Dankzij het speciale pasgeboren inzetstuk en de optimale pasvorm is de Ergobaby  wipstoeltje tot nu toe de eerste en enige baby wipstoeltje die is bekroond door de vereniging Aktion Gesunder Rücken e.V. en het felbegeerde AGR-zegel mag dragen. Onze Evolve  wipstoeltje heeft ook andere ouders overtuigd. In twee verschillende baby wipstoeltje-tests kreeg het een 5-sterrenbeoordeling!

Net als bij onze draagzakken bieden we ook voor ons wipstoeltje de ErgoPromise een uitgebreide beperkte levenslange garantie van 10 jaar – tegen fabricagefouten.

We hopen dat we al je vragen hebben kunnen beantwoorden. Zo niet, kijk dan eens op onze website FAQ’s en blog zoekfunctie voor meer artikelen.

*Rating van de ouders die hun voorkeur uitspraken voor het BabyBjörn Wipstoeltje Bliss in een onafhankelijk onderzoek onder meer dan 100 ouders in de VS.

RELATED POSTS