5 tips om ervoor te zorgen dat uw baby goed slaapt in de winter

  • Ergobaby
  • Nov 3, 2022
slapende baby

Het is herfst, hoewel het al bijna winter is! Hoe mooi de geelbruine gouden bladeren en het geknuffel op de bank ook zijn – met de verandering van het seizoen vragen veel ouders zich af: Is er iets waar we nu rekening mee moeten houden als het gaat om de slaap van onze baby? Om ervoor te zorgen dat de nachten samen met uw kind zo aangenaam mogelijk blijven (of worden), hebben we de beste slaaptips voor het koude seizoen op een rijtje gezet.

1. Wees voorzichtig met de verwarming

Als u na de zomermaanden de verwarming weer aanzet, kunt u de eerste dagen last krijgen van krakende geluiden, luid gesis of gerammel – afhankelijk van hoe oud uw verwarmingsbuizen zijn. Zorg er daarom voor dat u de verwarming niet voor het eerst aanzet tijdens het dutje van uw baby. Het geluid kan genoeg zijn om uw baby wakker te maken. 

2. De ideale kamertemperatuur vinden

Tijdens de wintermaanden kan de kamertemperatuur sterk schommelen met de buitentemperatuur, dus vraagt u zich misschien af of u uw slaapkamer of kinderkamer ook ‘s nachts moet verwarmen.  Over het algemeen is een slaaptemperatuur van 16 tot 20 graden ideaal voor uw baby om het risico op plotselinge wiegendood te minimaliseren. Met de juiste slaapzak en de juiste kleding kunt u uw kind dus optimaal voorbereiden op de nacht – afhankelijk van de temperatuur.

3. Gebruik de juiste slaapzak

De handjes van uw baby kunnen ‘s nachts koel aanvoelen, maar ze mogen nooit ijskoud zijn. Koud zijn kan ook een veel voorkomende reden zijn om ‘s nachts wakker te worden. U kunt uw baby het beste aankleden volgens de TOG-slaaptabel en passend bij de slaapzak die u hebt gekozen. Als algemene regel geldt dat als de temperatuur in de kamer van uw baby ‘s nachts tussen de 18 en 20 graden is, is een TOG 2.5 slaapzak en pyjama/slaappak voldoende. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt, moet u uw baby in een extra laagje kleden of een slaapzak met een dikkere vulling gebruiken. Onze Ergobaby babyslaapzak is trouwens verkrijgbaar in drie geweldige nieuwe designs: Aegean Fish, Silver Waves en Pink Sand. Waarom bekijkt u onze nieuwe collectie niet meteen online?

4. Ontdek de voordelen van donkere nachten

De vroegere, donkere avonden hebben enorme voordelen: U hoeft zich geen zorgen meer te maken dat het zonlicht ‘s ochtends vroeg uw kamer binnensluipt en uw baby’s al om 5 uur ‘s ochtends wakker maakt. De duisternis kan er echter voor zorgen dat uw baby eerder op de avond moe wordt, waardoor hij eerder naar bed wil en mogelijk eerder wakker wordt als hij genoeg geslapen heeft. Wat helpt dan? Laat het licht aan het begin van de avond zo fel mogelijk branden om te simuleren dat het nog dag is. Als u klaar bent voor die laatste rust voor het slapen gaan, dimt u gewoon de lichten.

5. Verminder de spanning op feestelijke dagen

Vooral in de winter zijn er meer spannende bijeenkomsten en vieringen, zoals het zien van de kerstverlichting, kerst- of nieuwjaarsviering. Reizen om vrienden en familie te zien en cadeautjes te openen kan een zeer drukke ervaring zijn, vooral voor baby’s en jonge kinderen. Er bestaat een risico op oververmoeidheid. U kunt dit voorkomen door een dutje of extra knuffeltijd te plannen op de bank of in de draagzak – altijd met voldoende afstand tot bedtijd. Probeer ook de slaapkamer zoveel mogelijk vrij te houden van kerstversiering en fairy lichtjes, zodat het een rustige ruimte blijft om terug te trekken.

Foto door Sarah Chai

Bonustip:

Als het dutje of de nachtrust van de baby niet helemaal naar wens verloopt (wat volkomen normaal is): Kleed u warm aan, pak uw kinderwagen of draagzak en maak samen een wandeling. Frisse lucht en beweging zijn zo goed voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn en kunnen ons helpen om na een lange, moeilijke nacht de draad weer op te pakken.

Kijk voor meer van onze tips over baby’s en slapen hier.

RELATED POSTS