Een dutje onderweg? Gemma Coe onthult waar het allemaal om draait

  • Ergobaby
  • Jun 29, 2022
Omni Dream Slate Blue

Kent u dat gevoel? U draait de weg naar uw huis in met de kinderwagen of auto en poef, uw kind is onderweg in slaap gevallen. We weten allemaal dat dit voor de een of andere ouder een zenuwslopende ervaring is geweest. Maar hoe zit het met slapen onderweg? Verpesten deze powernaps uw slaaproutine? Of kunt u ze juist op een positieve manier gebruiken? Onze gastauteur Gemma is zelf moeder van twee kinderen. Ze woont in het zuidoosten van Engeland en heeft zich na een carrière in de gezondheidszorg gespecialiseerd in slaap. Als gediplomeerd baby- en kinderslaapconsulente helpt ze sindsdien gezinnen over de hele wereld om zich goed voor te bereiden op de komst van hun kleintjes, gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen en natuurlijk met raad en daad bij te staan als het moeilijk wordt. Vandaag vertelt Gemma u alles over dutjes doen onderweg en deelt ze ook een beetje van het geheim van haar eigen moeder …

Gemma Coe, slaapspecialiste voor baby’s en kinderen, van Kent/UK:

“Omdat ik een slaapspecialist ben, verwachten de meeste mensen waarschijnlijk dat ik zeg dat je kinderen alleen thuis moeten slapen, in een verduisterde kamer, bij voorkeur met witte ruis. Maar hé, ik ben ook moeder van twee actieve kinderen en ik streef naar een leven buiten mijn eigen vier muren. Daarom ben ik boven alles een realist. En als we eerlijk zijn, moet je dat ook wel zijn als je besluit twee kinderen onder de twee jaar te krijgen!”

Wanneer een dutje onderweg zin heeft

Dutjes doen onderweg kan om verschillende redenen. Ze brengen kleine baby’s nabijheid, comfort en vertrouwde geborgenheid. Bovendien zijn dutjes in draagdoeken en draagzakken bijna onvermijdelijk als u uw baby een tijdje bij u draagt. Dutjes onderweg kunnen ook een snelle en aangename oplossing zijn als u nacht samen meer dan een beetje vermoeiend is geweest, uw energieniveau laag is en een wandeling in de frisse lucht goed is voor iedereen. Charlie, mijn tweede kindje, bracht bijvoorbeeld vanaf het begin veel tijd door in zijn Omni 360 draagzak. Dit was een enorme opluchting voor ons allebei, want het was niet gemakkelijk om met zijn reflux om te gaan. Het gaf hem de kans om in en uit te slapen wanneer dat nodig was, wetende dat ik er altijd was. Hij had ook minder last van zijn reflux als hij rechtop sliep. En ik was vooral blij dat ik mijn handen vrij had toen ik ook nog mijn peuter bij me had.

Met kleintjes komen dutjes onderweg vaak spontaan, vooral bij pasgeborenen die af en toe maar 30 tot 45 minuten wakker zijn. Maar met behulp van uw draagzak kunt u uw kind ook thuis een andere slaapplek bieden. En in de tussentijd kunt u andere dingen van uw to-do lijstje afvinken.

Kunnen dutjes onderweg een probleem zijn?

In principe niet – tenzij het voor u een probleem is. Laat niemand u iets anders wijsmaken. Onze opvoedingservaringen zijn altijd verschillend. Het ene kind doet al zijn dutjes onderweg, terwijl het andere zo overprikkeld wordt door de buitenwereld dat het oververmoeid blijft en er echt baat bij zou hebben om in een rustig, donker huis te slapen. Als iemand die mijn hele leven met ouders werkt die op het randje van de wanhoop balanceren, kom ik veel verschillende overlevingsstrategieën tegen. Daarom kan ik u alleen maar adviseren: Doe wat het beste werkt voor u en uw gezin.

Sterker nog, ik moedig ouders regelmatig aan om hun kinderen onderweg te laten slapen. Vooral in de eerste maanden van een baby’s leven kan de onvoorspelbaarheid van voedings-, speel- en slaaproutines overweldigend zijn. En veel ouders zeggen dan dat ze zich “opgesloten” voelen als ze langere tijd in huis zijn. Bovendien hebben mijn moeders met een babyblues of postnatale depressie ook baat bij wat frisse lucht en lichaamsbeweging, die als natuurlijke medicijnen voor onze ziel werken.

Er is echter één uitzondering: sommige kinderen gaan door een overgangsperiode als ze ouder worden. Tijdens deze periode werken dingen die vroeger vanzelfsprekend waren (zoals dutten in de kinderwagen) opeens niet meer. Naarmate uw baby ouder en alerter wordt, geniet hij of zij van de prikkels van het leven en kan hij of zij zich zorgen maken over het feit dat hij of zij iets mist. Tijdens een wandeling kan er veel prikkeling zijn, waardoor het veel langer kan duren voor hij in slaap valt. En dan kunt u merken dat hij alleen in de lichtere stadia van de slaap blijft hangen, misschien chagrijnig wakker wordt of niet helemaal uitgerust lijkt. Een teken hiervan is dat hij meteen wakker wordt als de kinderwagen stopt. Voor meer informatie en advies over slapen, volg je Gemma’s blog op Facebook en Instagram.

RELATED POSTS