Tips voor het positioneren van een babydraagzak

 • Ergobaby
 • Jul 11, 2023
verschillende draagpositie van mama en baby in babydraagzak

Het correct aanpassen van een babydraagzak – zo werkt het.

Heb je ooit een babydraagzak geprobeerd en je er niet echt comfortabel in gevoeld? Knepen, knelden of deden ze misschien zelfs pijn? Was je rug gespannen? Of voelde de draagzak gewoon te groot voor je schouders? Als een van deze redenen de reden is waarom je hebt besloten geen babydraagzak te gebruiken, staan ​​we klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt.

Er is een geschikte babydraagzak voor iedereen, en vaak is de juiste afstelling van je draagzak bepalend of het goed of oncomfortabel aanvoelt. Laat onze verloskundige en draagconsulent Katrin Ritter je meenemen in de wereld van babydraagzakken en uitleggen hoe je je draagzak correct kunt afstellen.

Waar te beginnen, een draagdoek of babydraagzak?

Voor alle beginnende draagouders willen we een kort onderscheid maken tussen de verschillende draagzakken. Er zijn draagdoeken, zoals onze Ergobaby Aura babydraagdoek, die om je lichaam worden gebonden om je kleintje te dragen. Babydraagzakken, waaronder onze Ergobaby Embrace, Omni Breeze, Omni Dream, Adapt of Aerloom – hebben een meer gestructureerde vorm en gespen op de heupband en op de schouderbanden om aan je lichaam te bevestigen.

Onze Aura-draagdoek is een eenvoudige, zachte, rekbare, comfortabele en ondersteunende draagdoek met één ergonomische positie:

1.Voorwaarts dragen naar binnen gericht.

Bekijk hier onze belangrijkste tips voor het dragen van de Ergobaby Aura-draagdoek.

Onze Embrace-draagzak voor pasgeborenen is een hybride – eenvoudig in gebruik zoals een gestructureerde draagzak, maar zacht en knus zoals een draagdoek, en heeft drie verschillende ergonomische posities:

 1. Pasgeboren.
 2. Voorwaarts dragen naar binnen gericht.
 3. Voorwaarts dragen naar buiten gericht.

Ontdek hier hoe je de Ergobaby Embrace-draagzak in de positie voor pasgeborenen kunt dragen.

Onze Aerloom-draagzak, gemaakt van FORMAKNIT™-materiaal, stelt je in staat om je baby in drie verschillende ergonomische posities te dragen:

 1. Voorwaarts dragen naar binnen gericht.
 2. Voorwaarts dragen naar buiten gericht.
 3. Rugdragen.

Ontdek hier hoe je je baby naar binnen kunt laten kijken met onze Aerloom-draagzak.

Onze Omni Breeze en Omni Dream zachte gestructureerde draagzakken stellen je in staat om je baby in vier verschillende ergonomische posities te dragen:

 1. Voorwaarts dragen naar binnen gericht.
 2. Voorwaarts dragen naar buiten gericht.
 3. Heupdragen.
 4. Rugdragen.

Bekijk hier hoe je voorwaarts kunt dragen met de baby naar binnen gericht met onze Omni Breeze- en Omni Dream-draagzakken.

Tot slot biedt onze Adapt zachte gestructureerde draagzak drie verschillende ergonomische draagposities:

 1. Voorwaarts dragen naar binnen gericht.
 2. Heupdragen.
 3. Rugdragen.

Ontdek hier hoe je je baby in de Adapt-draagzak kunt dragen.

Het is het beste om te overwegen aan welke behoeften je draagzak moet voldoen voordat je ze gaat passen. Een consultant voor babydraagzakken kan helpen. Bezoek anders je plaatselijke winkelier om onze Ergobaby-draagzakrange in de winkel te passen.

Het afstellen van de Ergobaby-draagzak: Stap voor stap naar de perfecte pasvorm.

Het ontwerp van onze draagzakken maakt individuele aanpassing mogelijk – zodat jij en je baby samen je dagelijks leven op een rugvriendelijke en ergonomische manier kunnen ervaren.

Bepaal de juiste draaghoogte.

Kus hoeegte draagpositie draagzak

Bij alle draagposities is er een vuistregel om je baby op kushoogte te positioneren. Dit helpt je om de juiste plaats voor de heupband te vinden. Deze is vaak hoger dan je denkt en mensen met een keizersnede moeten de heupband hoog genoeg dragen zodat er geen druk op hun litteken komt te staan. Zorg er dus voor dat je gemakkelijk de bovenkant van het hoofd van je baby kunt kussen zonder je nek te ver naar voren te buigen.

Schouderbanden parallel in de H-positie of gekruist?

Er zijn twee opties voor het afstellen van de schouderbanden op onze Omni- en Adapt-draagzakken. Ofwel in de “klassieke” parallelle H-positie (T-shirtmethode) of gekruist op de rug. Afhankelijk van je lichaamsverhoudingen kan de ene of de andere manier het meest comfortabel zijn, of je kunt er tussen wisselen afhankelijk van wat je doet. Het is bijvoorbeeld vaak comfortabeler voor kleine vrouwen of mensen met afhangende schouders als de schouderbanden gekruist zijn, en het is ook handig als je de achterste band zelf niet kunt bereiken.

Als je brede of “vierkante” schouders hebt, ben je waarschijnlijk beter geschikt voor de H-vorm. Je kunt hier zien hoe de schouderbanden in de H-vorm of T-shirtpositie werken op onze Omni-draagzakken, en zo pas je de schouderbanden aan in de gekruiste positie voor je Omni-draagzak.

Waarom probeer je niet beide posities om te zien welke comfortabeler is?

Hoe de schouderbanden en rugband afstellen en aantrekken.

De rugband (ook wel de verbindingsband genoemd) bevindt zich aan de achterkant van de draagzak tussen de twee schouderbanden. Om een optimale gewichtsverdeling op je rug te garanderen, is het belangrijk dat de schouder- en verbindingsbanden ook optimaal worden afgesteld. Over het algemeen bevindt de optimale positie van de verbindingsband zich in het midden van de schouderbladen,net boven waar een bh-bandje zit als je er een draagt.

Als de band te hoog wordt geplaatst, komt er veel gewicht op de nek, als hij te laag wordt geplaatst, veroorzaakt dit spanning en pijn in de rug. Het is het beste als de verbindingsband strak wordt aangetrokken, zodat de schouderbanden niet naar binnen draaien of naar buiten uitsteken. Elke drager heeft zijn eigen voorkeursinstellingen.

Positie tip van babydraagzak bandjes

Als je moeite hebt om de achterste sluiting op de optimale positie vast te maken, dan kun je dit doen voordat je je kind in de draagzak plaatst, dit wordt de T-shirtmethode genoemd. Je kunt onze instructievideo hier volgen.

Het is belangrijk om de schouderbanden correct aan te trekken – totdat het losse bandmateriaal is strakgetrokken en het stevig aanvoelt. Ze mogen niet in de huid snijden of uit vorm worden getrokken. Zorg ervoor dat je ze gelijkmatig aan beide zijden aantrekt.

Als ze moeilijk aan te trekken zijn, plaats dan je hand onder het zitgedeelte van de baby, til ze iets op om spanning te verminderen en zorg er vervolgens voor dat je in de richting van de band trekt – niet omhoog, omlaag of naar voren. Je kunt hier zien hoe je dit doet met de Omni Breeze- en Omni Dream-draagzakken in de gekruiste positie van de schouderbanden.

De babydraagzak correct afstellen: Doe de babydraagzakcheck van 10 punten!

De volgende checklist helpt je ervoor te zorgen dat de babydraagzak goed past voordat je op pad gaat:

Baby

 1. Hoofd ondersteund tot het midden van het oor voor pasgeborenen of de nek voor oudere baby’s.
 2. Rug voldoende ondersteund in zijn natuurlijke positie.
 3. Volledig ondersteunde dijen, diep gezeten in de zitting van de draagzak.
 4. Knietjes wijzen iets naar buiten, onderbenen vrij om te bewegen.
 5. Gezicht zichtbaar en luchtwegen vrij.
 6. Armen gebogen, in de draagzak en vrij om te bewegen.
 7. Optimale lichaamstemperatuur, geschikte kleding.

Op warme dagen, bedek de baby met een hoedje en lichte kleding; op koude dagen, denk erover na om de baby te beschermen met handschoenen, sokken, een hoed of een weerbescherming.

Ouders

8. De heupband zit op de juiste draaghoogte. Het hoofd van de baby is dichtbij genoeg om te kussen.

9. Verbindingsband van de schouderbanden / kruising van de schouderbanden in het midden van de schouderbladen.

10. Lumbale ondersteuning gecentreerd in het midden van de onderrug.

10 punten draagcheck van juist babydraagzak dragen

Als je vragen hebt over de positionering van een babydraagzak, neem dan contact op met onze klantenservice, DM ons op Instagram of neem contact op met je verloskundige of een draagconsulent.

RELATED POSTS