Tandjes Baby: Baby krijgt tanden, maar geen tand in zicht

  • Ergobaby
  • Nov 21, 2023
Baby met tandjes speelgoed

Jullie baby is al dagenlang ontevreden, huilt veel en kauwt kwijlend op alles wat voor hem ligt? Dan is er waarschijnlijk een tandje onderweg. Een uitdagende tijd voor jullie kleintje, maar ook voor jullie. Want de hulpeloosheid die jullie als ouders in deze dagen ervaren, is gewoon verschrikkelijk. Jullie willen immers het liefst de pijn van jullie baby wegnemen of op zijn minst sympathiek aan zijn zijde staan. Maar hoe? En trouwens, hoe weten jullie dat het de tanden zijn die jullie baby op dit moment zo kwellen? Het gebeurt immers vaak dat een baby wel tandjes krijgt, maar er geen zichtbare tand te bekennen is. Samen met onze vroedvrouw en draagexpert Katrin Ritter werpen we quasi een blik achter de schermen van het tandjes krijgen en leggen uit wat er eigenlijk in de kaak van jullie baby gebeurt. Hier zijn dus de meest dringende vragen (en antwoorden) over het onderwerp “Tandjes Baby”.

Het tandjesproces: Wanneer een baby tandjes krijgt, maar geen tand zichtbaar is

Het uitkomen van de tand, ook bekend als tanddoorbraak, is een complex proces waarvan alle mechanismen nog lang niet volledig zijn opgehelderd. Zowel de melktanden als de blijvende tanden worden al aangelegd tijdens de zwangerschap. Bij de geboorte zijn de zogenaamde tandkronen van de melktanden (het zichtbare deel van de tanden) al volledig gevormd; de vorming van de wortel neemt echter nog enige tijd in beslag en is rond de leeftijd van 1,5 – 3 jaar voltooid. Dus over het algemeen een langdurige ontwikkeling die ook pijnlijk of op zijn minst ongemakkelijk kan zijn. Dat betekent dat als jullie baby alle symptomen van tandjes krijgen vertoont (zie hieronder), maar jullie tevergeefs wachten op iets zichtbaars in de mond, het toch de tanden kunnen zijn die jullie baby bezighouden. Hierna volgt de tanddoorbraak, die in verschillende fasen plaatsvindt. Dat betekent dat de tanden achtereenvolgens aan het tandvleesoppervlak verschijnen. Voor veel baby’s (maar niet allemaal!) is deze stap de pijnlijkste.

Wanneer krijgt een baby tanden?

De tanden worden al in de kaak aangelegd in de baarmoeder. Gemiddeld breken de eerste melktanden dan door tussen de zesde en achtste levensmaand van de baby. Maar dat is slechts een gemiddelde. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat dit al in de derde of vierde levensmaand gebeurt. Of pas in het tweede levensjaar. Soms is het eerste tandje zelfs al bij de geboorte aanwezig. Zoals je ziet, is het zoals altijd zeer individueel en de cijfers zijn richtlijnen. Laat je dus niet gek maken!

Hoeveel tanden krijgt een baby in totaal?

Een kindergebit bestaat uit 20 melktanden – tien in de bovenkaak en tien in de onderkaak. Het zijn in totaal acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen.

In welke volgorde komen de tanden?

In het volgende schema kunnen jullie zien in welke volgorde de melktanden doorgaans doorbreken. Zoals eerder vermeld, kan het zijn dat het tijdstip varieert, maar niet de volgorde:

Baby tandjes schema

Tandjes Baby: Symptomen – hoe herken ik het?

Sommige baby’s beginnen drie tot vier dagen voor de eigenlijke tanddoorbraak humeurig en aanhankelijk te worden. Anderen laten hun humeurige bui niet merken. Maar wat hen allemaal verenigt: ze stoppen alles in hun mond wat ze te pakken kunnen krijgen. En baby’s bijten graag op deze dingen en kwijlen erbij, wat maar kan. En dit is helemaal normaal, want jullie baby bevindt zich in het eerste levensjaar in de orale fase (uit de psychologie), waar de mond centraal staat.

Hier wordt onderzocht, plezier beleefd (zuigen, sabbelen), voeding opgenomen en elementaire fysieke en zintuiglijke behoeften bevredigd. Door deze behoeftevervulling voelt het kind zich geaccepteerd en kan het basisvertrouwen ontwikkelen. Het is dus van groot belang dit te ondersteunen en ook de behoefte aan lichamelijke nabijheid (bijv. met een draagdoek) te vervullen.

Om ervoor te zorgen dat jullie baby goed door deze fase van ontdekking en tandjes krijgen komt, is het natuurlijk belangrijk ervoor te zorgen dat jullie kleintje niet in contact komt met gevaarlijke voorwerpen of stoffen. Ook op de hygiëne moet worden gelet. Maar het is voldoende als jullie de begeerde objecten dagelijks onder stromend water reinigen.

Door de verhoogde speekselvloed kan het ook leiden tot huidirritaties in het gezicht. Soms hebben de kleintjes echter ook last van verhoogde temperatuur of diarree. Er wordt echter vaak gezegd dat er geen duidelijk verband is met tandjes krijgen, maar eenvoudigweg een infectie aan de basis ligt. Dus ga in dat geval naar jullie kinderarts. Als jullie baby overdag onrustig is, zal de nacht waarschijnlijk ook onrustig zijn. Bovendien kan gevoelig tandvlees ertoe leiden dat jullie baby minder eetlust heeft en maaltijden weigert.

Tand doorkomende baby tandvlees

Hoe ziet het tandvlees eruit als baby’s tandjes krijgen?

In de meeste gevallen is het tandvlees van de baby rood en gezwollen en zijn er kleine verhogingen, kleine knoppen, te zien. Jullie kunnen er met een schone vinger overheen strijken en waarschijnlijk de harde tand eronder voelen.

Hoe lang krijgt een baby last van elke tand?

Zoals altijd is dit zeer individueel. Bij sommige baby’s is de vorming van de wortel al onaangenaam, bij anderen wordt het pas onaangenaam bij de daadwerkelijke tanddoorbraak. Gemiddeld heeft een baby drie tot vier dagen per tand te maken met de pijn. Omdat de tanden meestal na elkaar komen, kunnen de perioden in elkaar overgaan.

Tandjes Baby: Wat helpt?

Jullie zullen de pijn van jullie baby niet volledig kunnen wegnemen, maar jullie kunnen het wel wat verlichten. De volgende hulpmiddelen zijn hiervoor geschikt:

Tandgel – In apotheken en drogisterijen zijn verkoelende tandgels verkrijgbaar die rechtstreeks op de pijnlijke plek in de mond kunnen worden aangebracht. Ze zouden de pijn voor ongeveer een uur moeten verdoven. De werking van tandgels is niet wetenschappelijk bewezen, maar ze hebben zeker een verkoelend effect. Gebruik ze alleen volgens de instructies en in overleg met de arts of vroedvrouw.

Bijtring – Kauwspeeltjes zoals bijtringen zijn erg populair omdat ze voor afleiding zorgen en jullie baby zijn tandvlees ermee kan masseren. Sommige kunnen van tevoren in de koelkast (niet in de diepvries) worden gekoeld.

Massage – Over massage gesproken. Jullie kunnen het tandvlees van jullie baby zachtjes masseren met een schone vinger of een babytandenborstel (verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken). Dit stimuleert de bloedsomloop en verlicht zo de pijn.

Drinken – Borstvoeding of opvolgmelk naar behoefte kan helpen.

Vochtige washand – Biedt jullie baby een vochtige en koele washand aan en leg deze op de pijnlijke plek in de mond of laat jullie baby erop zuigen (wasdoeken van biologisch katoen voor gebruik zonder wasmiddel bij 90 graden wassen). Dit koelt ook en doet goed.

Globuli – Vraag in de apotheek naar bepaalde homeopathische middelen zoals Globuli die specifiek zijn afgestemd op tandjesklachten. Bespreek dit eerst met jullie vroedvrouw.

Koortszetpillen/pijnstillers – Hebben jullie het gevoel dat jullie baby niet tot rust komt? Dan kunnen jullie na overleg met jullie kinderarts ook eens een pijnstiller geven (vanaf 4 maanden).

Veel liefde en nabijheid – Is jullie baby bijzonder aanhankelijk? Geef hem dan de nabijheid die het in deze dagen nodig heeft. Zodat jullie toch de handen vrij hebben, is een draagzak een goede keuze.

Tandjes Baby – nu weten jullie wat jullie moeten weten

Zoals jullie zien, is er een tijdlang behoorlijk wat gaande in de kaak en mond van de baby. En ook al is er geen honderd procent hulp als de tanddoorbraak de baby plaagt: misschien hebben we jullie met deze kennis in deze uitputtende tijd een beetje meer rust en kalmte kunnen geven. En nu weten jullie ook dat als jullie baby tandjes krijgt, maar er geen tand in zicht is, het toch de tanden kunnen zijn die zich laten gelden. Het duurt gewoon nog even. Wees er gewoon voor jullie baby, koel, masseer en geef veel liefde. Dan voelt het zich niet zo alleen als een eerste tandje de baby kwelt. Trouwens, wat je moet doen als de eerste tandjes er zijn, lees je hier.

RELATED POSTS