Ontwikkelingsstimulatie in het wipstoeltje

  • Ergobaby
  • Sep 21, 2023
Ergobaby-Evolve-Baby-Wipstoeltje-met speelboog

Hoe je een wipstoeltje kunt gebruiken voor de ontwikkeling van je baby!

Je baby veilig en geborgen in het wipstoeltje leggen of zetten, snel onder de douche springen, klaar! Dit is een van de meest voorkomende toepassingen van het wipstoeltje in het dagelijks leven met een baby. Vooral in het begin, wanneer de baby nog klein is en het liefst dicht bij mama of papa wil zijn. Wist je echter dat je je Ergobaby 3-in-1 Evolve Wipstoeltje kunt gebruiken om met je baby te spelen en zijn ontwikkeling te bevorderen? Zo niet, dan hebben we hier een paar coole ideeën voor je, hoe het wipstoeltje je kan helpen bij de ontwikkeling van je kind in verschillende fasen.

Wipstoeltje in het dagelijks leven: suggesties voor spel en beweging

Wanneer je baby wordt geboren, kan hij meestal alleen op een afstand van 20-25 centimeter van zijn gezicht zien en reageert vooral op contrastrijke objecten – voornamelijk zwart en wit. In de loop van weken en maanden verandert de waarneming en krijg je steeds meer mogelijkheden om actief met je baby te interageren. Terwijl je kleintje in de 3-in-1 Evolve Wipstoeltje zit, kun je bijvoorbeeld kleine spelletjes en bewegingsoefeningen doen. Tegelijkertijd werkt het wiegen kalmerend en herinnert het aan het schommelen in de baarmoeder. Je baby zal ervan houden! Maar onthoud dat het wipstoeltje geen permanent bedje is, maar slechts een kortetermijnhulpmiddel in het dagelijks leven! Uiteindelijk is de juiste mix van dragen, knuffelen, verzorgen, eten en ook tijd op de vloer, bij voorkeur op de buik, erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Wipstoeltje vanaf de geboorte: 0 tot 3 maanden

Omdat het zicht van je baby in deze fase nogal beperkt is, moet het wipstoeltje niet verder dan een meter van hem vandaan zijn, zodat je baby kan zien wat hij wil zien – bijvoorbeeld jou of zijn favoriete speelgoed. Gebruik in deze levensfase absoluut de pasgeboren inzet, zodat de wervelkolom, benen en het hoofd van je baby optimaal worden ondersteund en je baby zich in een ergonomische houding bevindt, vergelijkbaar met ergonomisch dragen. Het is belangrijk om het wipstoeltje af en toe van plaats te veranderen en je baby niet elke dag van dezelfde kant aan te spreken. En omdat de pasgeboren inzet een hoofdkussen heeft, kan de beweging van het hoofd ook vrijelijk worden uitgevoerd, aangepast aan de ontwikkelingsfase (45 graden).

Evolve wipstoeltje voor Pasgeborenen

Hier zijn enkele spellen die nu geschikt zijn:

# Oefen oogcontact: Oogcontact is waar alles begint. Het prikkelt de nieuwsgierigheid van de baby en is de motor voor zijn ontwikkeling. Je kunt het wipstoeltje gebruiken om oogcontact te oefenen door je baby erin te leggen en jezelf van onderen – dus vanaf zijn voeten – tot ongeveer 20 centimeter van zijn gezicht te naderen. Je baby zal beginnen je blik te beantwoorden en zal blij zijn met het contact. Praat met hem of zing iets voor hem.

# Vinger naar de mond: Je kunt de hand-mond coördinatie en de zuig- en drinkvaardigheden van je baby bevorderen door zijn hand bewust naar zijn mond te brengen zodat hij eraan kan zuigen.

# Gezicht schilderen: Teken met je handen of vingers bewust het gezicht van je baby na. Teken de wenkbrauwen, veeg met je vingers over de neus of de mond. Je baby zal enthousiast zijn.

# Zachte doek: Neem een zijden doek en strijk er zachtjes mee over de huid van je baby. Je kunt je baby uitkleden of gewoon zijn gezicht ermee strelen, afhankelijk van hoe warm het is.

Gebruik van het wipstoeltje 4 tot 6 maanden

Tussen 4 en 6 maanden verbeteren de motorische vaardigheden van je baby snel en wil hij meer met speelgoed interageren. Met de Ergobaby speelboog kun je de tijd in het wipstoeltje nog interessanter maken. Zo kan hij zich al enkele minuten zelf bezighouden. Met de volgende spellen kun je wat afwisseling brengen in het leven van je kind:

# Belletjes laten rinkelen: Hang gewoon een belletje aan de voet van je baby. Waarschijnlijk zal hij zijn been verbaasd optillen. Je kunt ook wasknijpers aan de onderkant van zijn romper klemmen of andere grappige dingen proberen. Je baby zal waarschijnlijk af en toe proberen ze te pakken om te voelen wat het is.

# Pak alsjeblieft: Om grijpen en hand-oog coördinatie te versterken, kun je nu beginnen je baby speelgoed aan te bieden, zoals een rammelaar of bijtring, vanaf de zijkant of aan het wipstoeltje te hangen. Als hij er nog niet zelf naar grijpt, kun je hem aanmoedigen door met het speelgoed over de rug van zijn hand te strijken.

# Kruiselings: Als je baby in het wipstoeltje zit, neem dan eens zijn handen in de jouwe en strijk ze elk over het tegenoverliggende knie. Hiermee bevorder je spelenderwijs het grijpen over het midden van het lichaam.

# Aan bungelen: Naarmate je baby ouder wordt, kan hij fijnere dingen beter vastpakken. Kijk eens naar babyspeelgoed met kleine lintjes en labels. Het wordt nu steeds interessanter om dingen te grijpen en fijnere objecten te onderzoeken.

Wipstoeltje vanaf 6 maanden

Met 6 maanden worden baby’s mobieler en beginnen ze meer te reageren op hun omgeving. Je baby kan nu meer details waarnemen. Het begint nu materialen te verkennen, objecten van hand naar hand te verplaatsen en ze in de mond te nemen om ze te voelen en proeven. Dit is ook het juiste moment om de omgeving babyveilig te maken.

# Ontdekkingsdrang: Geef je baby kleine houten dieren, een bal met noppen of zelfs een Oball of Montessori bal om mee te spelen. Hiermee kan hij zich een tijdje zelf vermaken. Omdat de meeste dingen nu ook in zijn mond belanden, zorg ervoor dat er geen kleine onderdelen zijn die kunnen loskomen en dat het materiaal van het object niet gevaarlijk is (zoals de gebruikte kleuren). Elk speelgoed moet daarom vrij zijn van schadelijke stoffen en geschikt zijn voor baby’s.

# Laat je voeten zien: De voeten zijn een geweldig speeltje en ideaal voor interactie in het wipstoeltje. Neem de voeten van je baby in beide handen en masseer de voetzolen in lengte en breedte. Hiermee bevorder je de ontwikkeling van de voetboog. Bovendien kun je de buitenkanten van de voeten van je baby naar elkaar toe brengen. Het zal dan naar zijn voetzolen kijken alsof het een boek openslaat. Misschien begint hij met zijn voeten te spelen, eraan te zuigen of met zijn voetzolen te klappen. Deze zogenaamde supinatiepositie is belangrijk voor een correcte voetplaatsing in de verdere ontwikkeling.

# Ontdekken en kijken: Je kunt het wipstoeltje nu ook gebruiken om samen boeken te bekijken of voor te lezen. Vooral als je baby nog niet zelfstandig rechtop kan zitten, is het wipstoeltje hier een geweldige en ergonomische ondersteuning.

Evolve wipstoeltje fases

Groeistoel voor baby’s & de voordelen ervan

Wil je meer weten over de ontwikkelingsstadia van je kind? Meld je dan aan voor onze Ergobaby Baby Steps-nieuwsbrief. Zo leer je alles over de belangrijkste mijlpalen en krijg je veel nuttige tips – van het inpakken van je ziekenhuistas tot tips over het wipstoeltje. Ergobaby begeleidt je door het hele eerste jaar van je baby, van de geboorte tot de eerste stap.

RELATED POSTS