Hoe herkent u een ergonomisch, veilig en comfortabel wipstoeltje?

  • Ergobaby
  • Sep 28, 2022
Ergobaby wipstoeltje

Het wipstoeltje is een van de must-haves voor nieuwe ouders. Het is het “hulpje” voor als u uw kind niet kunt dragen, maar ze toch in de gaten wilt houden en ervoor wilt zorgen dat ze veilig en comfortabel zijn – maar eerst en vooral het belangrijkst, dat het wipstoeltje veilig is en de vroege kinderanatomie ergonomisch ondersteunt. In deel 2 van onze serie hebben we de mythes over wipstoeltjes besproken, maar hier wordt nader ingegaan op wat het perfecte wipstoeltje moet kunnen en waar u op moet letten. 

CHECKLIST : 10 dingen waar u op moet letten bij de aankoop van een wipstoeltje

Een wipstoeltje kan de ontwikkeling van uw kind bevorderen. Volgens de Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR: campagne voor gezondere ruggen) zijn er echter een paar eisen waaraan het moet worden voldaan. U kunt de onderstaande lijst gebruiken bij uw onderzoek naar babywipstoeltjes en als u alle vakjes hebt aangekruist, heeft u een ergonomisch, veilig en comfortabel wipstoeltje voor uw baby. De basis voor de gezondheid van de rug van uw kind wordt immers gelegd in de eerste levensjaren.

1. Functioneel en aanpasbaar:

Het is belangrijk dat uw kind gemakkelijk in het wipstoeltje kan worden geplaatst en dat het kan worden aangepast aan de grootte van het kind. Voor pasgeborenen vanaf ongeveer 2,5 kg tot ongeveer 4 maanden is een pasgeboren insert nodig. Deze gebruikt u totdat uw baby er uit gegroeid is. Daarna plaatst u uw baby gewoon in het wipstoeltje, omdat hij nu voldoende ruimte heeft om te bewegen, te groeien en plezier te hebben. Na deze ontwikkelingsfase kunt u het wipstoeltje als peuterstoel gebruiken, net als onze Ergobaby 3-in-1 Evolve Bouncer.

2. Ergonomische M-positie:

De anatomie van uw baby is ontworpen om gedragen te worden. Daarom moeten de benen in het wipstoeltje gehurkt en gespreid kunnen worden, net als bij het dragen. De zogenaamde M-positie is een voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling van de heupgewrichten en de wervelkolom.

3. Steun voor de wervelkolom:

Het wipstoeltje moet de wervelkolom ergonomisch ondersteunen. Dit moet in de eerste maanden worden bereikt door het gebruik van een ergonomische pasgeborene-insert en vervolgens door een ergonomisch ontwerp van het wipstoeltje zelf. Belangrijk om te weten dat er tegelijkertijd zijdelingse steun wordt geboden. Ons Evolve 3-in-1wipstoeltje is samen met een pediatrisch orthopedisch chirurg ontwikkeld en draagt het AGR-keurmerk voor rug gezonde producten.

4. Ontwikkelingsgerichte hoofdondersteuning:

Het hoofd van uw baby moet voldoende ruimte hebben om het achterhoofd te kunnen draaien, zodat de kin niet tegen de borst wordt gedrukt.

Aangezien deze draaibeweging anders werkt dan bij volwassenen (de baby moet zijn hoofd hiervoor altijd iets naar achteren strekken), zal een ergonomisch wipstoeltje hier rekening mee houden.

Een kleine tip: Als het hoofd van uw baby naar beneden gekanteld is, is dat een teken dat het wipstoeltje te weinig ruimte biedt in het hoofdgedeelte. Dit kan de ademhaling beïnvloeden en in het ergste geval zelfs belemmeren. Bovendien kan een goed aantal ruimte voor het hoofdje zelfs het plathoofdsyndroom voorkomen.

5. Aanpasbare zit- en ligpositie:

Afhankelijk van leeftijd en ontwikkelingsfase heeft uw baby verschillende behoeften. Daarom raadt de AGR een babywipstoeltje aan dat zich daaraan aanpast, bijvoorbeeld door verschillende ontwikkelingsgerichte posities aan te bieden, van de ligpositie voor pasgeborenen tot de zitpositie voor oudere baby’s of peuters.

Met het Ergobaby Wipstoeltje kan uw kleintje drie gemakkelijk aan te passen standen aannemen via het voetpedaal en het verwijderen van het pasgeboren insert wanneer uw baby er te groot voor is geworden.

Dit maakt het wipstoeltje een ligstoel voor pasgeborenen, een babywipstoeltje en een peuterstoel in één, terwijl het tegelijkertijd gemakkelijk is op de rug voor volwassenen.

6. Bescherming tegen overstimulatie:

Te veel prikkels kunnen uw baby snel overweldigen en daarom is het belangrijk dat het wipstoeltje beschermt tegen overstimulatie en tegelijkertijd de mogelijkheid tot zelfregulering biedt. Dit wordt voorzien door een schommelfunctie. Batterijen of elektriciteit zijn niet nodig, want uw baby regelt dit zelf met de bewegingen van zijn armen en benen.

7. Natuurlijke schommelbeweging:

Het wipstoeltje moet een vast punt aan de onderkant van het frame hebben, zodat uw kind niet heen en weer beweegt zoals op een schommel, maar alleen het bovenlichaam gaat schommelen – en dit door hun eigen beweging of een licht duwtje van een ouder. Het hoofd staat altijd in de hoogste stand, om reflux of spugen te helpen voorkomen of afremmen.

8. Optimaal klimaat:

Om ervoor te zorgen dat uw baby het niet koud krijgt of zweet terwijl hij in het wipstoeltje zit, moet de stof ademend zijn. Met materialen zonder schadelijke stoffen kunt u ook de gevoelige huid van uw baby beschermen tegen giftige stoffen. Voor het Ergobaby wipstoeltje hebben we zachte, ademende stoffen gebruikt, zoals zachte dubbele jersey en katoen die gecertificeerd zijn volgens Oeko-Tex Standaard 100.

9. Absolute veiligheid:

Zorg ervoor dat het wipstoeltje stabiel is, d.w.z. het mag niet gemakkelijk wegglijden, zelfs niet op een gladde ondergrond, en het moet stabiel zijn (stabiel frame en rubberen voetjes) – het mag niet kantelen. Bovendien mag het wipstoeltje niet per ongeluk kunnen worden ingeklapt. Zorg dus voor passende veiligheidsmechanismen die dit enerzijds voorkomen, maar anderzijds een comfortabele bediening mogelijk maken. Daarom hebben wij in onze Evolve 3-in-1 Bouncer een pedaalvergrendeling ingebouwd, die voorkomt dat de hoek van het ligvlak per ongeluk wordt aangepast, en een extra veiligheidshendel voor het volledig inklappen.

10. Makkelijk schoon te maken:

Hygiëne is uiterst belangrijk, vooral bij pasgeborenen. Zorg er daarom voor dat de hoes gemakkelijk kan worden verwijderd en wasbaar is. Het wipstoeltje moet ook gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn. Dit creëert de beste omstandigheden voor een knusse en comfortabele omgeving.

RELATED POSTS