Borstvoedingstip: Zorgeloos borstvoeding geven zonder veel kans op reflux.

Borstvoeding Nursing pillow

Spuwt je baby vaak na het drinken? Ben je bang dat dit een teken van pathologische reflux kan zijn? Wat is reflux eigenlijk? Vandaag neemt borstvoedingsdeskundige Sandra weer het voortouw in onze deskundige tip van de maand en legt uit waarom uw baby’tje vaak spuugt en waarom dat niet meteen een refluxziekte hoeft te zijn:

Een ding dat geen enkel huishouden met een baby mag missen: het slabbetje. Je zult je snel genoeg realiseren dat je het erg veel kan gebruiken. Baby’s spugen vaak na het voeden. Sommige spugen meer, sommige minder. Een term die in deze context steeds weer voorkomt en veel jonge ouders onzeker maakt, is reflux.

Maar is elk spuwen meteen een pathologische reflux? Het antwoord is duidelijk: Nee! Heel veel kinderen spugen en sommigen onder hen worden daadwerkelijk getroffen door reflux. Maar alleen voor een paar baby’s is het echt een probleem. Reflux is de Latijnse term voor “oprisping”. Het beschrijft wat er gebeurt als de maaginhoud weer in de slokdarm of zelfs in de mond komt.


Het diafragma werkt als een sfincter

Bij reflux gebeurt het volgende: De spier die de buik van de borst scheidt, is het middenrif. Op het punt waar de slokdarm door het middenrif gaat, werkt deze spier als een klep: hij voorkomt dat het voedsel weer naar boven komt. Bij sommige baby’s is deze sluitspier nog niet zo sterk, het middenrif is nog in volle ontwikkeling. Het resultaat: reflux. Tijdens het eerste levensjaar gaat dit echter meestal weer weg omdat de sluitspier sterker wordt.

Reflux komt niet alleen voor bij baby’s die borstvoeding krijgen. Ook baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen een reflux krijgen. Omdat kunstmatig voedsel moeilijker te verteren is, langer in de maag blijft en meestal grotere hoeveelheden per maaltijd worden gevoerd. Dit zijn allemaal factoren die een reflux bevorderen. Als uw baby regelmatig spuugt, hikt of hoest na het geven van borstvoeding of het geven van flesvoeding, is dit nog geen reden tot zorg – ook al hebben we het dan misschien al over reflux.


Toepassingstips: Hoe ontspannen borstvoeding geven.

Er zijn veel eenvoudige trucs die gebruikt kunnen worden om reflux te verminderen of zelfs te voorkomen:

  • Als de melkproductie zeer sterk is, activeer deze dan gewoon reeds voor de uiteindelijke borstvoeding. Hierdoor kan uw baby rustiger drinken en verslikt hij zich niet.
  • Probeer altijd rechtop zittend of licht hellend borstvoeding te geven.
  • Laat voldoende huidcontact toe zodat de baby rustiger kan drinken.
  • Een goede positie van de baby voorkomt dat de baby te veel lucht inslikt.
  • Houd uw baby na het geven van borstvoeding rechtop en leg hem niet meteen neer. Probeer de baby na het voeden iets hoger te plaatsen aan het hoofdeinde van het bed.
  • Probeer uw baby regelmatig kleine maaltijden aan te bieden. Hoe sneller en gehaaster hij/zij drinkt, hoe groter het risico op reflux. Een overvolle maag verhoogt immers de druk in de buikholte zodat het voedsel weer sneller naar boven kan komen. Reflux wordt dus vaker opgemerkt bij een zeer sterke melkproductie, maar ook bij een teveel melk drinken. Voor kinderen die met de fles gevoed worden, is het aan te raden om een kleine speen met een klein gaatje te gebruiken.
  • De baby moet zoveel mogelijk gedragen worden.
  • Zorg ervoor dat de baby ontspannen is, want hoe meer ontspannen de baby is, hoe minder reflux-problemen er zullen zijn.
  • Bij kinderen die borstvoeding krijgen, moet de moeder cafeïne vermijden.

Het stopzetten van borstvoeding moet geen oplossing zijn, want zoals we al geleerd hebben, kan vervangend voedsel ook de reflux verhogen.

Deze tips kunnen u en uw baby helpen. Als uw baby echter altijd huilt na het geven van borstvoeding, regelmatig braakt (niet alleen een beetje spuugt) en vaak hoest, moet u uw arts, verloskundige of vroedvrouw raadplegen. In dit geval kan het inderdaad een gezondheidsprobleem zijn.

U moet ook met uw kinderarts praten als er bloed in het braaksel zit, als uw baby niet aankomt, als hij of zij niet wil eten, als hij of zij veel huilt en ongelukkig lijkt, of als u gewoon erg bezorgd bent. Er bestaan medicijnen op voorschrift die de borstvoedings- of voedselproblematiek kunnen oplossen. Eén ding kan ik je echter wel zeggen en je geruststellen: hoe verontrustend en vermoeiend het geheel op dit moment ook lijkt, alles wordt beter naarmate de baby ouder wordt. 🙂

RELATED POSTS

css.php