Baby omgang, Deel 1: Hoe beweeg en houd ik mijn kind vast in de eerste maanden?

  • Ergobaby
  • Aug 23, 2021
INBAKERDOEK Airplanes

Wanneer vrouwen en mannen voor het eerst ouders worden, is alles gloednieuw en fascinerend. Maar alles wat nieuw is, brengt ook onzekerheden met zich mee. Vooral als je plotseling zo’n klein, hulpeloos kind voor je hebt. Veel jonge ouders, en vooral nieuwe vaders, zijn vaak erg terughoudend en voorzichtig wanneer zij met een pasgeborene te maken krijgen. Onze babywearingexpert en verloskundige Katrin zegt echter dat je je baby moedig, veilig en vooral bewust kunt en moet aanraken. Omdat baby’s graag aangeraakt worden. In het eerste deel van haar deskundige tips over de juiste omgang met baby’s onthult ze vandaag waarom het zo belangrijk is om je bewust te zijn van de bewegingen van je baby.

Tijdens de zwangerschap zat de baby in het vruchtwater en in de baarmoeder. Nu, na de geboorte, moet het wennen aan de zwaartekracht. De gedifferentieerde bewegingen zijn moeilijker voor hem en hij heeft hulp en steun van buitenaf nodig, d.w.z. van jou Elke beweging, of hij nu op een oppervlak ligt, in je armen of in een draagzak, geeft de baby een nieuwe stimulans om te leren, te ervaren en contact te maken met de buitenwereld.

Wat betekent dit voor jullie als ouders in de omgang met jullie kind? Hoe kunnen jullie je baby steunen in zijn ontwikkeling zonder hem te overbelasten?

Mindful steun

Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt over hoe je zelf een bepaalde beweging zou uitvoeren. Tegelijkertijd moet je je ook afvragen wat je baby in een bepaalde situatie zou doen als hij het zelf zou kunnen. Deze manier van denken maakt je fundamenteel bewust van bewegingssequenties en leidt tot een mindful omgaan met je kleine schat.

Jullie acties en steun zullen jullie baby helpen totdat hij of zij in staat is om deze stappen zelfstandig uit te voeren. Je biedt je baby de kans om elke keer nieuwe leerervaringen op te doen. Met elke nieuwe uitdaging en elk gevoel van succes wordt je kind moediger. Je motiveert je kind om weer op te staan en het steeds opnieuw te proberen, ook bij tegenslag. Daarbij zal hij/zij voortdurend individuele bewegingssequenties differentiëren en verbeteren.

Hoe kleiner de baby is, hoe meer steun en nabijheid hij van buitenaf nodig heeft. Zijn bewegingen moeten zo natuurlijk mogelijk worden ondersteund, zonder ze volledig over te nemen. Omdat baby’s al veel zelf kunnen. Door een hechte band met de ouders en vooral vanuit een draagzak ontdekt hij de wereld in beweging – en doet dat elke dag opnieuw.

Tips voor een correcte omgang met baby’s

Dus hoe kom je erachter hoe je je baby het beste kunt ondersteunen?

Geef hem in de eerste plaats de kans om aan elke beweging deel te nemen en steun hem bij zelfbeheersende bewegingen. Let ook op hoe je je baby beweegt en denk na over wat je anders zou kunnen doen om de onafhankelijkheid te bevorderen en de spanning niet te verhogen. Let ook op defensieve signalen, zoals wanneer je baby met zijn armen omhoog klapt, huilt, zijn spieren aanspant, verstijft of zich overstrekt.

En besef dat je baby andere verhoudingen heeft dan jij: Na de geboorte kan de rug van je baby eerst wat bol lijken. Hij heeft moeite om stabiel op een recht oppervlak te liggen, omdat zijn benen ook zo zijn gevormd dat zij het oppervlak alleen op bepaalde punten kunnen raken. Zijn hoofd is even groot als zijn borst, zijn bekken is bijna half zo groot als zijn hoofd, en zijn armen zijn zo kort dat ze niet over het midden van zijn lichaam reiken. Dit alles betekent dat je baby in het begin veel moeite zal hebben om zijn lichaam in evenwicht te houden met de zwaartekracht. Ontspanning en rust zijn hier uit den boze – zolang er geen steun van buitenaf is.

Om je baby toch te helpen ontspannen, is dit wat je kunt doen:

Als je slaapt

In rugligging biedt een kussentje of een handdoekrolletje onder de benen steun en meer stabiliteit. De baby kan zijn benen in een ontspannen houding laten rusten. Bovendien kan een inbakerdoek nuttig zijn als kalmeringsmiddel voor onrustige fasen. Wanneer de baby in het bedje ligt, moet je er echter voor zorgen dat hij niet op zijn zij of buik kan rollen.

Bij het neerzetten/oprapen

Als de baby op je arm in slaap is gevallen, is het meestal moeilijk om hem in de wieg te leggen zonder hem wakker te maken. Maar er is een truc: neem je baby niet onder je armen en leg hem gewoon neer. Hij zal alleen maar bang worden, zijn armen omhoog doen en niet weten wat er met hem gebeurt.

Dus probeer hem neer te leggen zoals je jezelf neer zou leggen: Ondersteun je baby bij het bovenlichaam en het bekken zodat hij licht voorovergebogen is, laat hem eerst met de voetjes en beentjes de matras raken en leg je baby dan op zijn billen. Leg hem eerst op één zijde van het lichaam, ondersteund, zodat hij zijn zware hoofd als laatste kan neerleggen.

Je baby kan deze beweging gemakkelijker begrijpen en volgen en voelt zich meer georiënteerd in de kamer. Dit neerleggen wordt ook aanbevolen als de baby wakker is. Tussen haakjes: het ophalen gebeurt op dezelfde manier, maar in omgekeerde volgorde.

Inbakerdoek Sheep

Zwadderaar

Van vroeger kennen we meestal nog het klassieke handvat: trek de beentjes naar boven om de luier te verwijderen. Maar deze beweging zou het kind pas zelfstandig uitvoeren als hij een kaars kon maken. Deze positie beperkt echter alle interne processen zoals spijsvertering en ademhaling en leidt tot spanning.

Daarom beter: Swaddle over de zijligging! Je opent de luier in rugligging en reinigt de geslachtsdelen, dan ondersteun je de baby om in zijligging te komen om de luier te kunnen verwijderen. De rest van de bodem is schoongemaakt. Daarna wordt in dezelfde houding een nieuwe luier geopend, tegen de billen gelegd en de baby geholpen om zich weer om te rollen. Op die manier komt het in de geopende luier terecht, die nu kan worden gesloten. Deze opeenvolging van bewegingen oefent tegelijkertijd de latere draaibeweging van rugligging naar buikligging en terug.

Dit klinkt allemaal ongewoon op het eerste gezicht. Maar hoe vaker je het op deze manier doet, hoe sneller je deze bewegingen internaliseert en ze routine zullen worden. Je zult snel leren hoe je je baby op een ondersteunende en bedachtzame manier kunt aankleden, hoe je hem kan helpen zich om te draaien en hoe je een goede slaapomgeving kan creëren in ons tweede deel over correcte omgang met baby’s.

Bron: Gedetailleerde informatie en foto’s over dit onderwerp: Baby in Balance, Hartz, Kienzle-Müller, Höwer, GU-Verlag, 2012

RELATED POSTS