Gebruikerstips voor het gebruik van pasgeborenen

Verkleinkussens Original

De Omni Collectie en Adapt zijn, zoals u weet, onze nieuwste babydragers en vereisen geen gebruik van een ‘insert’ voor pasgeborenen. Dit betekent dat ze meegroeien met uw baby en vanaf de geboorte kunnen worden gebruikt (vanaf 3,2 kg) – dankzij slimme instelmogelijkheden. Voor de Original, Performance (niet meer verkrijgbaar, maar nog wel in omloop), 360 en 360 Cool Air stretchers is een zogenaamde newborn insert nodig voor gebruik vanaf de geboorte. Onze lieve draagadviseur Mieke (www.clauwi.de) weet en onthult hoe dit werkt en welke tips en trucs nodig zijn om het correct te gebruiken:
De Ergobaby Newborn Insert bestaat uit twee delen (buitenste deel en kussen) en past zich altijd aan de ontwikkelingsfase van uw baby aan om een gezonde positie in de drager te garanderen.

Wanneer kan ik de Newborn Insert weglaten?

Vanaf de geboorte moet de volledige insert worden gebruikt, omdat de buitenste Newborn Insert het hoofdje ondersteunt en de baby zijdelings stabiliseert. Zodra de baby zelf zijn of haar hoofdje stevig en gecontroleerd kan bewegen en het hoofdje niet meer opzij kan kantelen, kan de buitenste inleg weggelaten worden en kan alleen het binnenkussen apart in de drager gebruikt worden. Bewuste hoofdcontrole betekent overigens dat de baby zijn of haar hoofdje tijdens onderarmsteun optilt, opkijkt en het hoofdje vervolgens weer gecontroleerd neerplaatst.

Het kussen is zo ontworpen dat de benen van de baby in de hurkzitpositie in de dragerzitten, zodat de beentjes van de baby niet te veel gespreid zijn (de balk van de drager kan nog te breed zijn). Dit tweede deel van de neonatale insert moet worden gebruikt totdat de benen van de baby lang genoeg zijn om zowel de kniegewrichten als de onderbenen vrij te laten bewegen wanneer de baby in de drager wordt gedragen zonder de insert. Afhankelijk van de grootte van het kind en het model van de drager is dit meestal het geval tussen de 5e en 8e maand. Vanaf dat moment kan de drager ook zonder insert worden gebruikt.

De buitenste newborn inzet kan ook apart worden gebruikt – zonder het onderste steunkussen. Dit is nuttig voor vrij grote kinderen die zonder de insert in de drager zouden passen, maar die toch hoofd- en zijsteun nodig hebben. In de regel kan echter eerst het buitenste inzetstuk worden verwijderd.

Verkleinkussens Ergobaby

Zijn er verschillende modellen?

De Ergobaby neonatale insert is in de loop der jaren nauwelijks veranderd sinds de marktintroductie in 2009:

In 2014 zijn aan de bovenrand snelsluitingen toegevoegd om de rand van het inzetstuk na het neerklappen vast te zetten. Daarnaast is aan de zijkant een flap met drukknopen toegevoegd om het inzetstuk aan de drager te bevestigen.

In 2016 hebben de ontwikkelaars nog een laatste keer de insert voor pasgeborenen herzien. Het nieuwe model heet nu Easy Snug. Daarmee is de bediening gemakkelijker geworden. Het is nu mogelijk om de insert aan de drager te bevestigen voordat de baby in de drager wordt geplaatst. Voorheen moesten de insert en het kind samen in de drager worden geplaatst.

De insert voor pasgeborenen is verkrijgbaar in een 100% katoenen versie. Maar er is ook een luchtigere versie van ademend gaasmateriaal beschikbaar. Ook voor dit model wordt katoen gebruikt. Hier komt het inzetstuk in contact met de gevoelige babyhuid.

Hoe wordt de insert voor pasgeborenen correct gebruikt?

De nieuwere EasySnug-inzet kan op twee manieren worden gebruikt: het oppakken van de baby en het inbrengen op hetzelfde moment en het plaatsen van de baby in de inzet die al aan de drager is bevestigd.

Bij alle oudere modellen moeten het kind en de inzet samen worden opgepakt en in de drager worden geplaatst. In deze gevallen moet de volwassene het inzetstuk voor zichzelf verwijderen en het kind binnenin plaatsen. De heupgordel van de drager had immers al op voorhand moeten worden ingeklapt.

Kind en insert samen: Om het kind correct te plaatsen is het belangrijk dat het afneembare kussen recht en correct in het onderste deel van het inzetstuk ligt. Het kind wordt dan eerst met de onderkant op het zichtbare deel van het kussen geplaatst, zodat de onderkant iets omhoog komt. Wanneer het kussen vervolgens tussen de benen van het kind wordt vastgepakt en uitgetrokken, glijdt de onderkant naar achteren, zodat het kind al in een hurkende, gespreide positie zit. De buitenste rand van de insert strekt zich nu uit tot de achterkant van de knieën en het kussen ligt zeer dicht bij de bodem. De armen van het kind moeten indien mogelijk op de borst worden geplaatst. Dit maakt het tillen gemakkelijker.

Nu wordt het kind samen met het inzetstuk opgepakt en in de drager geplaatst. Pak hiervoor het kind en het inzetstuk onder de oksels vast (duim omhoog, vingers op het inzetstuk op de rug van het kind) en plaats de baby recht voor de buik. Het steunkussen rust nu op de heupgordel.

Bij de drager 360 en 360 Cool Air moet het kussen iets lager zitten: de optimale positie is hier zodanig dat het gehele steunkussen in de zitschaal ligt en het label aan de onderzijde van het inzetstuk op de kleine genaaide driehoek in de zitschaal.

Nu worden baby en insert met één hand vastgehouden. De beste manier om dit te doen is om heel licht achterover te leunen, je arm schuin over de inzet en kind te leggen en het kussen van de inzet vast te houden. Met de andere hand pak je nu het rugpand in het midden van de bovenrand en trek je het omhoog. Het is het beste om het inzetstuk diep in de drager te duwen terwijl u het omhoog trekt. Sluit nu de verbindingsriem aan de achterkant.

Insert en baby apart: Als u uw EasySnug neonatale insert eerst in de drager wilt bevestigen voordat u uw baby erin zet, knoop dan eerst de insert op de drager aan en schuif deze dan door een van de schouderbandjes. Zorg er nu voor dat het inzetstuk diep in de stretcher zit – op de 360 en 360 Cool Air hoort het waarschuwingslabel aan de onderkant van het inzetstuk bij de kleine genaaide driehoek in de zitschaal. Op de originele collectie hoort het waarschuwingslabel op de bovenrand van de heupgordel om ruimte te maken voor de voeten. Nu is het tijd voor de baby. Pak uw baby op, leg hem op de schouder waar nog geen schoudergordel is en laat uw baby voorzichtig in de draagzak glijden. Trek nu de 2e schouderband in en sluit de verbindingsband op de rug.

In de volgende stap trekt u de schouderbanden bijna volledig aan, maar laat u wat meer ruimte om de positie van uw kind te controleren.

Correctietips en -hints: Om het kinderzitje te perfectioneren, grijpt u, voordat u het uiteindelijk aanspant, een van de benen van het kind vast aan het kussen van de insert. Knijp er vanboven in en trek het kussen naar je buik toe. Op deze manier ligt de onderkant van het kind niet direct op het kussen, maar zweeft het enigszins achter het kussen.

Als de verbindingsband gesloten is en net voordat de schouderbanden uiteindelijk worden aangetrokken, kunt u ook met één hand tussen de drager en het inzetstuk naar beneden strijken om het inzetstuk mooi en diep in de drager te plaatsen. Controleer of corrigeer het, zodat de rand van het inzetstuk de benen tot aan de achterkant van de knie echt ondersteunt.

Aangezien de optimale spreidingshoek van de benen van pasgeborenen eigenlijk iets kleiner is dan die van grotere baby’s, is het goed mogelijk dat de benen in het begin een beetje voor de buik liggen. In het begin gaan de voeten de ruimte in die wordt gecreëerd door het kussen en het externe inzetstuk aan de zijkant tussen de heupgordel en het ruggedeelte. Naarmate het kind groter wordt, wordt de hoek breder en bewegen de benen verder uit elkaar, zodat ze op een gegeven moment niet meer “verdwijnen” in de drager, maar “er uit piepen” naast de drager.

De laatste stap is het aanspannen van de drager.

RELATED POSTS

css.php