Top Tips voor Dutjes – Speciale gast Gemma Coe

  • Ergobaby
  • Jul 14, 2023
Baby in slaap

Betrap je jezelf erop dat je staart naar je slapende baby en je afvraagt “hoeveel dutjes heeft mijn baby eigenlijk nodig?”

Onze Britse slaapspecialist Gemma Coe is zelf moeder van twee kinderen en een gecertificeerde slaapconsultant voor baby’s en kinderen. Ze helpt families over de hele wereld gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Vandaag geeft Gemma ons advies over hoeveel dutjes je baby nodig heeft, afhankelijk van zijn leeftijd.

Wist je dat je kleintje tot ongeveer 3 jaar oud waarschijnlijk meer tijd slapend dan wakker doorbrengt?! Dutjestijd biedt verlichting, waardoor je baby kan rusten en jij even wat tijd voor jezelf hebt of die miljoen andere dingen op je to-do lijst kunt afwerken!

Dagelijkse dutjes bieden je kleintje de broodnodige rust gedurende de dag. Denk eens aan de groei van je kind, dat is uitputtend! Dutjes zorgen ervoor dat die kleine lichaampjes kunnen herstellen en de hersenen alles kunnen verwerken wat ze hebben geleerd.

Dutjes zijn net zo belangrijk als slapen ‘s nachts en ze bepalen samen de totale slaapduur (dagdutjes + slaap ‘s nachts). Bekijk hieronder Gemma’s handige dutjesoverzicht.

Slaapgids voor baby dutjes

Het slaapschema van pasgeboren baby’s kan volledig onvoorspelbaar zijn. Ze kunnen meer tijd overdag slapen dan ‘s nachts in de beginfase. Geleidelijk, gedurende de volgende 12-18 maanden, zul je zien hoe ze ouder en sterker worden, langere periodes wakker kunnen blijven tussen de dutjes door en het tot bedtijd kunnen redden zonder een oververmoeide puinhoop te worden.

Ze zullen dan overgaan naar één goede slaap midden op de dag en de meesten zullen rond de 3-jarige leeftijd helemaal stoppen met dutjes.

Opmerking: Elk kind is anders, de duur en frequentie van de dutjes worden in deze gids aangegeven als een typische of gemiddelde suggestie voor dutjestijd voor een kind van die leeftijd. De slaapbehoefte van jouw baby kan anders zijn.

Hoeveel dutjes heeft een baby nodig?

In de eerste weken variëren de dutjes van de baby sterk. Je baby kan dutjes doen van 10 minuten tot meerdere uren. Aangezien de duur van de dutjes zo verschillend is, geldt dat ook voor het aantal dutjes dat nodig is. Het zou niet ongewoon zijn om ergens tussen de 4-7 dutjes per dag nodig te hebben. Je zult ook merken dat je baby bijna overal in slaap valt, hoewel dit waarschijnlijk tijdens een knuffel zal zijn!

Typisch gesproken, rond 4-6 maanden beginnen baby’s meer een schema te volgen en wordt er meer voorspelbaarheid gezien. Op dit punt zullen de meesten 3-4 dutjes per dag doen.

Rond de leeftijd van 7-9 maanden zal het derde middagdutje beginnen te verdwijnen, waardoor je kleintje nog 2 dutjes per dag heeft. Ze kunnen een paar weken hebben waarin ze in transitie zijn en sommige dagen twee dutjes hebben en andere dagen drie dutjes voordat ze in een nieuwe routine belanden.

De overgang naar 1 dutje overdag kan ergens tussen de 12-18 maanden plaatsvinden. Forceer het niet. De meeste baby’s zijn ‘meer klaar’ om over te gaan rond de 15 maanden.

Soms lijken kinderen er klaar voor om over te gaan op 12 maanden, maar eigenlijk hebben ze gewoon last van FOMO! Waarom zouden ze dutten als ze kunnen spelen?!

De meeste kinderen hebben rond de leeftijd van 2,5-3,5 jaar geen dutjestijd meer. Af en toe zullen sommige kinderen nog dutjes doen tot ongeveer 5 jaar.

Hoe lang moeten dutjes zijn?

In de eerste weken kunnen dutjes variëren van 10 minuten tot enkele uren. Dit maakt het streven naar een dagelijks schema vrijwel onmogelijk.

Wanneer baby’s de viermaandenregressie voorbij zijn en hun slaap zich in meer duidelijke ‘slaapcycli’ bevindt, zul je merken dat er een patroon van ongeveer 45 minuten ontstaat waarin de baby na die periode wakker wordt. Ze kunnen uitgerust wakker worden of overstuur zijn en wat hulp nodig hebben om weer in slaap te vallen.

Kortere dutjes (powernaps) kunnen problematisch zijn voor baby’s die constant overstuur wakker worden en moeite hebben om het volgende dutje te halen.

Dutjes zouden na verloop van tijd moeten consolideren (wanneer slaapcycli aan elkaar worden geregen) en langer moeten worden (let op, dit is niet gemakkelijk voor de meeste baby’s en vereist wat oefening).

De meeste gezinnen stoppen de powernaps rond de 2 uur om te voorkomen dat langere dutjes overdag van invloed zijn op de slaap ‘s nachts.

Routine voor dutjestijd

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar een korte routine voor dutjestijd kan veel helpen! Probeer enkele elementen van de bedtijdroutine op te nemen, zodat je baby profiteert van vergelijkbare slaapsignalen en begrijpt wat er daarna gaat gebeuren.

Als het mogelijk is, let dan op de slaapomgeving. Het is de moeite waard om weg te stappen van de drukte van de dag met alle afleidingen die gaande zijn.

We vinden het moeilijk om te ontspannen na een drukke dag, en dat geldt ook voor baby’s. Probeer 10-15 minuten rust in te lassen voordat je baby thuis een dutje doet.

3 top tips om je baby te laten dutten.

#1

Denk aan de ideale slaapomgeving en investeer in goede verduisterende gordijnen of rolluiken! Zonlicht kan de slaapomgeving helder maken, waardoor je kleintje afgeleid

 kan worden door zijn omgeving. (Verduisterende gordijnen helpen ook om te voorkomen dat de kamer te warm wordt en zorgen voor een betere temperatuur om te slapen).

#2

Wees realistisch en heb een goed plan B! Als je bezig bent met het verlengen van dutjes of het aanpassen van het dutjeschema van je baby en ervoor zorgt dat je voldoende slaap krijgt, dan is het handig om te weten wanneer je moet teruggrijpen naar plan B, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Het is geweldig om te werken aan zelfstandig slapen, maar als je al een tijdje bezig bent met één dutje zonder succes, dan is het misschien beter om wat meer ondersteuning te bieden. Dat kan betekenen dat je je baby helpt om in slaap te vallen (voeden, wiegen, aaien) of beweging gebruikt (veel baby’s slapen goed in een kinderwagen of draagzak).

Als de dutjestijden en slaappatronen helemaal door elkaar lopen, dan is het gewoon het belangrijkste om je kleintje tot bedtijd te krijgen zonder dat hij oververmoeid wordt.

Omni dream Midnight Blue met baby dutje

#3

Let op wakkere periodes. Vooral bij de kleintjes. Het plannen van een baby-dutjesschema is moeilijk. Maar een deel van de druk wordt weggenomen wanneer we kijken naar wakkere periodes. Wanneer het einde van de periode nadert, begin dan met een beetje rust om ze in slaap te krijgen. Dit helpt zowel onder- als oververmoeide situaties te voorkomen. Je kunt de voorgestelde wakkere periodes zien in het bovenstaande dutjesoverzicht.

RELATED POSTS